f Secubit Garam: Menu Org Kurang Sihat

N3 Terkini

Monday, January 17, 2011

Menu Org Kurang Sihat

Yep, tukang masak kurang sihat sket dr smlm lg. Sebab tu kurang jer n3 utk 2 hari ni kan.. :) Yg sebetulnya sejak kena demam 3 minggu lepas, kesihatan tak pulih sepenuhnya. Demam mmg dah kebah tp perit tekak dan kahak berpanjangan jer sampai hari ni. Minggu lepas dah gi klinik dan doc dah bg bermacam2 ubat termasuk ubat kahak, antibiotik, selsema dan ubat utk tekak yg merah tu. Lepas berhari2 makan sampai antibiotik abis pun masih tak sembuh gak. Memang tak selesa bila tekak perit dan anak tekak rasa berkahak terutamanya bila lepas makan. Mula la nak uweeekkk uweeekkk jer. Haip!!! Jgn sangka benda lain ya.. nehiii.. nehiii.. hehe

Kebetulan pg smlm cik abg nak gi jumpa doc kat hospital utk check dada dia tu, K.Nor pun gi la temankan. Pastu amik kesempatan la tanya doc kes K.Nor yg sakit tekak dan berkahak yg berpanjangan ni. Kata Dr Zamri (dia ni anak sdara cik abg, juga anak sdara suami Ros JintanManis) K.Nor ni mmg terkena virus yg duk merebak skrg ni. Bila dia check anak tekak mmg merah ler. Dia pun siap pesan jgn sambung lagi antibiotik dan jgn teuskan ubat yg K.Nor makan tu sbb K.Nor tak sesuai dgn ubat tu. Sebab skrg ni dah jadi cam pedih ulu hati jer bila makan terutamanya benda2 pedas. Kiranya cam gastrik la.. So smlm dia bagi ubat gastrik dan juga ubat kumur jer (benzydamine hcl). Alhamdulillah.. bila kumur dgn cecair ni, tekak lebih selesa tp part yg tak bestnyer lidah jd kebas hehehe.. Tak per la, asal sembuh dah kan.. Kebetulan smlm sambil lipat kain duk ngadap Buletin Utama, ada dipaparkan betita ttg wabak/virus ni yg boleh mengakibatkan tonsil lebih parah. Digalakkan sapa2 yg terkena, minum banyak air kosong dan jauhkan makanan berminyak.

Jadi utk menu hari ni, tukang masak kena buat menu spesel ler. Apa lagi kalau bukan Bubur Nasi dan semestinya Sambal Ketuk mesti ada. Pastu makan lak dgn telur asin.. Perghhhhh.. manyak enak!! Tapi amik Sambal Ketuk tu sikit jer la, kang berasap pulak ulu hati ku.. Sekadar amik rasa sket2 jer.. Tak per kan.. hehe


Skrg ni pulak org sihat yg duk melantak Bubur Nasi. Luqman dah lunch td tp duk hadap 2 mangkuk dah tu Bubur Nasi. Aisyah yg baru balik dr sekolah pun tak nak makan nasi tp terus hadap Bubur Nasi gak. Memang dia org suka makan Bubur Nasi nak2 kalau ada Sambal Ketuk. Memang best!! 


Kali ni Sambal Ketuk gelap sket sbb K.Nor banyak guna cili hijau sbb tak nak bg pedas sgt. Sapa2 yg nak resipi Sambal Ketuk boleh tengok kat SINI ya... 


14 comments:

  1. salam kak
    akak tak sihat :(,get well soon ya

    ttp gagah utk ke dpr

    akak,zmm sekarang ni pd pendpt pia sendiri je hehe

    kalo kena demam,lame jugak nak recover...mcm pia thn lps....pemerhatian sendiri 2-3 minggu lesu ,batuk2 mase kena demam selsema

    ReplyDelete
  2. pia >> wahhh berdesup masuk komen ya.. hehe..

    masak kena gak masak pia, nak kata melepek tu tak la, still boleh lg ke pasar dan balik masak :)

    tu la kan, mmg payah betul nak baik dr sakit skrg ni.. dulu2 kalau sakit dua tiga hari jer.. skrg ni main minggu..

    ReplyDelete
  3. kak nor....moga cepat baik yee... ok lah tu mkn bubur nasi..sejuk je tekak menelan..sambal..nehi nehii..sakit perut karang...hehe

    ReplyDelete
  4. semoga kak nor cepat sembuh ye...saye pom dah rase perit tekak jgk ni..huhuh...br bln lps batuk=(mg2 xmelarat la sakit tekak ni...

    ReplyDelete
  5. izah >> sambal cikit2 jer.. amik rasa jer tu.. anak2 yg bedal banyak hehe

    ReplyDelete
  6. kak nor, kena minum air byk dan mkn byk buah yg byk vit c mcm oren ke...insyaAllah moga cepat baik yer....btw sedap tgk bubur tu kak...org tak sakit ni pun suka mkn jugak...hehe

    ReplyDelete
  7. aiii k.Nor asik kurang sihat aje... tah tah ade apa2 tak??? jeng jeng jeng.... (jgn mare ita gurau aje...)

    ReplyDelete
  8. ok petang ni balik keje nak masakkan bubur untuk mama yg tengah demam. =)) biar demam cepat kebah. thanks kak!^^

    ReplyDelete
  9. izah >> aminn.. lupa td :)

    zawani >> amin.. mekasih .. banyakkan minum air masak ya. semoga cepat sembuh gak..

    nieza >> salam nieza, aminn.. insyaallah.. mmg k.nor lebih suka air masak dr air berais.. mekasih ya.. nak bubur gak ek.. ceduk sendiri dlm piyuk tu ya.. :)

    blueberry cheese >> ooo emak tak sihat gak ya.. mmg musim skrg ni kan.. baik anakanda dia tu, nak masakkan bubur utk si emak yg tak sihat.. mudah2an si emak segara sembuh bila dah makan bubur masakan si anak :)

    ReplyDelete
  10. ita >> haip!!!! kan dah pesan jgn pikir benda lain.. ish3.. tak kose ler.. nehi2.. bg ke ita jer dah la ek.. hehe

    ReplyDelete
  11. get well soon ya nor..itu lah kita Dr dapur ni kan?..kita yang sakit,tetap kita jugak yg masak..huhu

    ReplyDelete
  12. salam puan rumah,
    ciannya tak sihat ya...bubur nasi orang sihat pun suka makan(thats melah)..lagi dapat sambal ketuk lagilah 3 mangkuk kita boleh habiskan..hahaha..take care ya..

    ReplyDelete
  13. kak nor, makan ubat tau..moga cepat2 sembuh...

    ReplyDelete
  14. k.anim >> insyaallah.. mekasih k.anim cayang.. nak buat camna kan, jawatan ni payah sket nak ada pengganti sementara hehe

    ayu >> amboi!! makan banyak2 kang susuk jatuh kang!! hihihi

    thanks dear ayu :)

    mas >> insyaallah.. amin.. harap2 gitu la kan :)

    ReplyDelete