f Secubit Garam: Ayam Goreng Berempah Kuzie Catering

N3 Terkini

Thursday, January 20, 2011

Ayam Goreng Berempah Kuzie Catering

Dah lama peram resipi ni. Kebetulan smlm nampak Mimiey tayang kat rumah dia baru teringat nak buat. Bahan2 semua dah ada, terus la godek kat dapur.. Alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan dan sedap! Part serdak tu yg best. Gaul dlm nasi aje pun sedap. Rasanya kalau dimasukkan sedikit perahan jus limau nipis lg best kut rasa ayam ni. Next try pulak.. hehe


Mekasih Mimi sudi berkongsi resipi yg sedap ni. K.Nor mintak izin nak share kat sini pulak ya.. Tq :)

AYAM GORENG BEREMPAH - TQ to Pak Engku Kuzie Catering
sumber: Mimi
sumber: K.Nor@SecubitGaram

1 ekor ayam dipotong 16
4 labu bawang merah *
6 batang serai *
2 tongkol lengkuas*  (*blend)
5 sudu cili kering (blend) ~ k.nor guna 3 sudu besar cili mesin
3 sudu rempah kari ikan ~ k.nor guna rempah kari ayam
3 sudu kunyit babas
5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3
sedikit serbuk perasa ~ k.nor guna garam jer


Cara memasak:
Perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...
Bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...
Lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

11 comments:

  1. salam..
    k.nor..esok ayu nak buat ayam panggang..

    hehehehehe..dah perap dalam peti ais....hehehehhe
    tunggu

    ReplyDelete
  2. ayam ni memang sedappp..mas pun dah byk kali buat....

    ReplyDelete
  3. wah patut ler dari jauh dah terbau wangi ni,lapo perut kak jom kita makan sekali hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    Nampak sangat sedap. Tapi la ni kami tengah cuti makan ayam. Nanti kalu dah tak cuti kami try ye.

    ReplyDelete
  5. Sedapnyer, nampak menyelerakan.. :)
    Harus mencuba.. serdak tu mmg nmpk sedap, suka sangat..

    ReplyDelete
  6. Salam kak nor, alahai sedapnye ayam goreng tu..ni mesti kena buat esok, xleh tunda2 lg dh ni...

    ReplyDelete
  7. nak jugakkk...bagi serdak je pun jadi lah..serdak tu yg sodapnyeee

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak...saya pun dtng lambat dapur kak nor ni sure dapat serdak juga...hehe

    ReplyDelete
  9. sedapkan kak nor..mmg tang serdak tu yg best skali...gaul dgn nasi panas2...mmg layanla...

    ReplyDelete
  10. dh lama pending ayam ni, x terbuat gak... huhu... ada lg dok kak... hehe

    ReplyDelete
  11. dh lama pending ayam ni, x terbuat gak... huhu... ada lg dok kak... hehe

    ReplyDelete