f Secubit Garam: Talam Ubi CMG

N3 Terkini

Tuesday, January 11, 2011

Talam Ubi CMG

Resipi Talam Ubi ni K.Nor ambil kat TiffinBiru. Rasanya resipi asal dr buku kalau tak silap. Che Mat dah edit situ sini utk jadikan Talam Ubi ni lebih sedap. Memang sedap, lembut jer bahagian bawah tu. Pastu bahagian kepala pun ngam2 jer dgn ketebalan bahagian bawah.


Mintak izin ya Che Mat, nak panjang2kan resipi tu kat sini pulak. Mekasih ya sudi share resipi tu..


TALAM UBI
sumber : CMG

BAHAN BAWAH :-)
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir
50 gram gula melaka
Sedikit pewarna coklat (optional)
1 helai daun pandan

BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung gandum
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak dengan api perlahan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Sediakan tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Satukan air gula merah yang telah sejuk tadi bersama ubi parut, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana. Mat tutup permukaan tin dengan tudung periuk.

UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa (jangan banyak, kasi rasa lemak saja). Tapis bancuhan tadi. Kemudian tuang (kacau dulu) perlahan2 atas ubi tadi, gunakan kaedah meletak senduk atas lapisan bawah dan curah adunan ke dalam senduk dan biar ianya melimpah. Kukus lagi dengan api sederhana selama 25 minit, tutup permukaan tin dengan tudung periuk. Bila masak biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.

CATATAN MAT GEBU :- Sebelum tuang untuk bahagian kepala, mat angkat bahagian kukus yang ada tin tadi ke tepi sinki, kemudian ambil paper towel dalam 2 helai, berhati2 letakkan di atas permukaan lapisan bawah tadi (lapisan ubi), tujuan biar paper towel tadi menyerap air yang terhasil pada permukaannya, kemudian perlahan, tarik keluar paper towel tadi. Lepas tu baru mat tuang bahagian kepala dan sambung mengukus....Selamat mencuba!!..

22 comments:

  1. arrrggghh...tidakk...ahad ni mas gi pasar tani kena gak beli ubi kayu...sedapnya talam ubi...
    kak nor....mas nak 2 potong bolehhh..he..he..

    ReplyDelete
  2. kak nor...pelik betul tengok potongan kuih k.nor..lawo gile cam ukur ngan pembaris...any tips?hehe...

    ReplyDelete
  3. Ye la Kak Nor..Eh lupa nak bagi salam dulu lak..
    Salam Kak Nor..

    Betul lah kak Nor..Akak guna pembaris ker masa nak potong kuih tu..Hehehe..

    ReplyDelete
  4. mas >> fuuuuuuhhhhhhhh... haa.. akak dah tiup lg ni, kasi semangat lebih utk cari ubi kayu.. hihii

    jemput makan mas :)

    izah >> ish3... mana ada guna pembaris! mcm2 hal la izah ni.. haha

    tangan tu masa kecik kena bedung tak? hehehe

    cuma nak dptkan potongan yg bersih dan cun, guna pisau plastik.. try la..

    naz >> w'salam naz.. sorang lg ya.. tak guna pembaris pun naz.. haha

    ReplyDelete
  5. Salam Nur,
    sy ni kalau bab2 kuih talam ni terpaksa tengok je la sambil menelan air liur. Sy memang suka kuih talam ni tapi anak2 dan hubby memang tak sentuh kuih ni. Apa2 pun suka tengok hasil kerja tangan Nur yg sentiasa kemas dan cantik je

    ReplyDelete
  6. Wah, sana-sini dah buat kuih ni. Kita pun tunggu masa je ni. Kebetulan kemarin suruh cik abg cari ubikayu tp kata nya takda jual.... mintak seketoi yg kecik molek tu...!

    ReplyDelete
  7. Salam K.Nor..

    menggoda jiwaku lagi encik talam ini..hehe

    ReplyDelete
  8. akak..kot iye la tangan saya tak bedung kot.saya guna gak pisau plastik, tapi hasilnya senget jugak.haha..tak pe, nanti nak kena practise lagi ni..

    ReplyDelete
  9. salam kak nor,ya betul kata izah tu...lawa dan kemas potongan kuih talam tu...saya pun lum pass lagi bab potong memotong kuih talam tu..btw memang terliur nengok kuih ni mlm2 ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Wahhhh KNor this is my fav tau.. nanti hujung minggu boleh gi pasar nak cari kayuuu nak cari kayuuuu eh bukan lah kak.. nak cari ubiiii hehehe

    ReplyDelete
  11. sedapnya nampak.. x pernah buat lg.. nak try jugaklah nanti

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Nor,
    Fulamak kuih talam kegemaranku ada di sini....cantiknya talam ubi akak...suka tngk...kalau dpt rasa bestnya...nak cari ubi gaklah...Yatie wat talam cendol je....

    ReplyDelete
  13. salam Nor,
    wah yang ini lagi sedap ya..ok ok masuk list..boleh cuba yang ini next time..cantik potongan kuih Nor tu..kemas dan sungguh telatin!!..

    ReplyDelete
  14. k.aidah >> alaa... k.aidah selalu puji melambung.. nor ni biasa2 jer.. ada lagi yg lg hebat, lagi cantik buatannya dr nor.. hehe

    sian akak, kalau sorang jer yg makan baik beli jer kan.. tak berbaloi kita buat kalau kita sorang tukang makan..

    along >> belum musim ubi kayu kat sana kut along.. nah amik 3 ketul, utk liana 1 utk along 2 ya... :)

    wan >> hehee.. asyik tirguda ek.. :)

    ReplyDelete
  15. izah >> kalau cam tu la, izah la yg kena guna pembaris.. hihihi..

    nieza >> jom makan! :)

    yani >> mmg recomended resipi ni yani.. try la..

    rima >> haha.. nak buat apa dgn kayu, buat unggun api ek.. hehe.. haishh kalau rima buat abis la.. pasti cun melecun :)

    ReplyDelete
  16. yatie >> salam yatie, dah tengok talam cendol yatie, kalau cendol ni akak pernah buat puding cendol jer.. tak pernah lg buat talam.. nanti boleh try gak la :)

    ayu >> yep, yg ni better dr yg k.fida.. ikut my taste la.. tak tau la kalau ayu prefer yg k.fida lagi.. tp try la.. :)

    ReplyDelete
  17. salam kak nor..
    kuih ni feberet saya..
    cantik tul kuih akak tu.

    ReplyDelete
  18. nieza >> salam nieza.. k.nor pun suka kuih ni.. tu yg buat :)

    ReplyDelete
  19. salam kak

    lemak manis penuh ksh syg talam akak ni :)

    ReplyDelete
  20. Salam Nor. Mmmmmm, nyum2, dah lepas kempunan... dah buat tapi dah abis...hehe... maceh kongsi respi.

    ReplyDelete
  21. pia >> sori pia, tak perasan komen nih.. hehe

    mcm2 la pia ni tau.. talam yg penuh kasih sayang la pulak.. hehe

    alongroz >>salam along.. dah buat ya.. mana utk nor? hehe

    ReplyDelete
  22. tak pasan kak?majuk la...kikikih

    ReplyDelete