f Secubit Garam: KEK COKLAT KUKUS dgn topping yg meleleh.. perghhh :)

N3 Terkini

Saturday, February 16, 2013

KEK COKLAT KUKUS dgn topping yg meleleh.. perghhh :)

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lama tak update blog pada hujung minggu tp dek kerana desakan manja teman blogger yg nakkan K.Nor update resipi Kek Coklat yg mendapat sambutan hangat (komen2) di fb smlm, dgn topping coklat yg meleleh-leleh tu.. K.Nor merajinkan diri gak buat seketika utk mengedit gambar dan mengarang entri berkaitan Kek Coklat mabeles nih.. Biarkan seketika sebakul baju yg sedang dlm proses mengiron nun.. Kejap lagi sambung balik heheh..

Actually, beberapa hari lepas, si tukang masak kurang sihat sket. Bukan banyak pun, demam tak panas sgt tp tekak perit, nak menelan sakit jer.. Yg paling teruknya duk bersin manjang, kepala pun mula la ting tong... Lepas masak lunch hari tu, K.Nor landing seketika pastu bila bangun tekak terasa sgt nak makan kek cekelat. Nak yg jenis kukus dlm bekas, pastu curah ganache direct dlm bekas tu dan ganache tu pulak tak nak yg pekat/likat sgt. Nak yg versi cair2 sket gitu. Biar masih meleleh bila kita scoop tu.. fuhh..  teruk betul penangan org tak sihat ni kan.. Kebetulan pulak tengahari tu, K.Liza call, duk sembang hal kek cekelat dgn topping yg tak likat la, nak yg meleleh la.. adehh.. mula la tekak terasa2 nak makan gak.. 

Hiasan versi org kurang sihat dan kurang kerajinan  hehee

K.Nor pun selongkar la dapur situ sini, nak cari resipi Kek Coklat versi kukus, versi org kurang rajin. Tak mau yg versi kena beat bagai, nak versi campur2 jer bahan2nya tu. semudah A + B + C kata org.. hehe Pastu jumpa la satu resipi di dapur org Kerteh.. Terus K.Nor save.. tp disebabkan dah agak lewat petang, kensel menggodek kek cekelat tp K.Nor gi jenguk kebun, gembur2 tanah, baja2 sket pastu siram.. Berpeluh gak badan, terasa segar sket kan dpt buat kerja yg mengeluarkan peluh ni.. 

Keesokkan pagi tu baru K.Nor godek kek yg teringin sgt kat anak tekak nak makan ni. Alhamdulillah.. mmg sangat2 puas hati. Memang memenuhi hajat yg diidamkan. Dengan tekstur kek yg lembut dan moist, ganache yg meleleh.. perghhhhhh... nikmat sungguh! omputih kata mmg heaven u! Makan pun sambil pejam2 mata hehehe... Tak caya tanya Lieza, dia pun dah buat.. Kerana dia la ni, K.Nor kena masukkan entri cpt2 ni, sbb dia nak tunggu K.Nor postkan entri, pastu dia nak postkan entri dia lak.. hehe

Memang tak ada hiasan sbb K.Nor suka yg bodo2 gini hehe
Mekasih K.Liza, berkongsi resipi Kek Coklat Kukus yg sangat2 mudah dan sedap ni. Tak perlu mixer bagai, A + B + C jer tau.. pastu tuang dlm loyang dan kukus. Mudah jer kan.. Yg K.Nor buat ni, K.Nor letak dlm bekas plastik tu sbb nak ngap direct dlm bekas gitu. Tak abis ngap, simpan dlm peti ais. Mudah kerja, tak perlu potong, tak perlu basuh banyak bekas. Boleh guna bekas plastik taufu fa tu.. Nak buat dlm bekas kecik pun tak jadi hal cuma kena banyak basuh bekas la pulak tu.. :)

K.Nor guna resipi Ganache yg selalu K.Nor buat dulu2 kat resipi MOIST CHOC CAKE. Utk mendapatkan ganache yg meleleh, K.Nor tambahkan dgn sedikit air panas dlm bancuhan ganache yg kali ke dua tu. Memang meleleh! :)

Meleleh! So Yummy! ^___^
KEK COKLAT KUKUS
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula

Bahan B
2 biji telur ~ k.nor guna gred A
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.

* Bila guna bekas plastik kecik spt yg K.Nor guna ni, kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.

CHOCOLATE GANACHE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^


123 comments:

  1. Yes yes yes...mmg sedapppppp....nanti lieza post pulak...dah siap iron baju ke K.nor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. belum!! ada sket lg tu.. take a break jap, nak gi ngap kek cekelat yummy hehe

      Delete
  2. sukaaaaaaaaaaa...
    terliur dah nie....he3

    ReplyDelete
  3. AsSalam Nor...
    Amboi...terliur nengoknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... haha mmg nak bg org yg tengok tu terliur hehe

      Delete
  4. baca entry ini saja dah buat terliur-liur kek cokolat moist super duper ni...
    Alhamdulillah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mmg super duper yummy kan kak liza :)

      Delete
  5. awatla chek dok tayang buat kita pun sama melelh ayaq liuq..baik kita print cepat2..kita simpan dlm list menungguuuuuu hehehe sedapnya nor..anak sulung bawa balik kemarin kwn sepejabat kasi katanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dah ada tu, tak la meleleh sgt air liur kan ilah.. :)

      Delete
    2. salam nor ilah dah buat dah hehe t.kasih resepi ya ilah dha kopi dan pasta dah kat dapo ilah tuu..muahhh

      Delete
    3. w'salam.. dah jenguk td dan dah komen gak .. mekasih sudi cuba ya.. mana nor punya :)

      Delete
  6. Replies
    1. sepotong tak leh, sesudu boleh, sbb nor makan main scoop jer dgn sudu dr bekas hehe

      Delete
  7. meleleh leleh air liur fiza tgk coklat yg yg meleleh tu kak nor...sedapnyerrrr....

    ReplyDelete
  8. lebih kurang laa resepi choc moist kita...memang nampak superb n bukan setakat resepi ni je namanya meleleh, yg tukang tgk ni pon gerenti tgh meleleh air liur...sedapnyaaaa....

    ReplyDelete
  9. assalam nor..bekas plastik tu boleh kukus ye no..akak pun geram je tengok ni he he..teringin pulak nak mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam k.erna.. boleh aje kak.. tu yg nor buat, nor kukus dlm bekas tu la.. kalau k.erna nak kukus dlm ramekin boleh, dlm tupperware ori pun boleh.. terpulang la ya.. :)

      Delete
    2. terima kasih nor..selama ni rasa macm tak yakin..Insyaallah..anak ada dirumah nanti bak cuba buat

      Delete
  10. Emmmm...emmmm kita angan2 jilat2... nak buat tak daya dah ni... lagi pun takda org makan sebab dah tak ramai ahli kat rumah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu nor tunggu ahli ramai sket baru boleh buat kek2 gini along :)

      Delete
  11. Assalamualaikum kak Nor hee lambat sampai bas tekit habis hee..waduhhhh mmg godaan betul lah...bhn2 ada ni boleh buat...tp bila yek....betol kata akk tu snn mkn dlm bekas..x yah nak potong2 bagai...sendok terus masuk mulut...tq kak resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      yer betul!! scoop dan ngap! nyaman sih.. hehe

      Delete
  12. Hai lah haiii. . Tak tahan nih. Asyik melintas ja nih. Kn bwt jg nih. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak nak charge tol la mcm nih.. kayo akak hehehe

      Delete
  13. oh kak nor~!!
    buat leleh je niiii..
    adusss

    ReplyDelete
  14. adehh,,,mak buyung pon dh terliur neh nengok topping yg lelelh2 tuh kak Nor oiii

    ReplyDelete
  15. hehhee.. gelak ai sorang2 baca komen2 diatas ni.. semua pakat meleleh ya.. ya.. silakan meleleh.. tak nak meleleh, sila godek2 ya.. mmg meleleh baekkkk punya hehhee

    ReplyDelete
  16. As salam...lama tak mengukus kek tiba tiba hari nie ternampak pulak kek coklat yang meleleh nie haha terlior le....nanti ye saya datang haha

    ReplyDelete
  17. Salam kak nor..ketinggalan belon kite ni...mmg mantp kek coklat dgn ganache yg meleleh tu...i like..:-D
    Nasib baik semlm ada mbaking kek coklat jgk....tapi resepi lain..nnti blh cuba yg ni pulak .simpan dulu rspinya.

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Nor..
    Lama tak singgah sini,,kadang lalu kejap..tapi hari ni nak bagi salam la pulak..nak tanya kalau dalam bekas tipuware taufufa tu nak letak banyak mana kak nor..separuh ke?takut kembang sangat la pulak..tak pernah try kukus pakai bekas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sally..

      letak jer separuh bekas sbb kek ni naik gak sket.(JANGAN letak 3/4 bekas) nanti nak curah ganache lg kan.. takut melimpah jer ganache tu..

      SLMT MENCUBA :)

      Delete
  19. salam kak..saya ni baru berblog..salam perkenalan..sedapnyer saya tengok..tak sabar nak cuba resepi kak nor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam chinta safia.. slmt dtg ke alam blogging.. dan salam kenal2 dr k.nor :)

      silakan mencuba resipi yg mudah2 aje yg disediakan dlm blog tak seberapa ni ya.. :)

      Delete
    2. insyallah..saya akan mencuba..thank yer kak nor sudi berkongsi resepi..

      Delete
  20. boleh cuba buat jugak la utk esok..thanks kak nor

    ReplyDelete
  21. salam kak,
    kalo guna gula castor brapa gram ye kak?apa beza guna gula castor n perang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... gula castor lebih manis berbanding gula perang. kalau nak guna gula castor, kurangkan la sesudu dua.. terpulang la ya..

      Delete
  22. dah lama teringin nk wat ...thanks kak nor

    ReplyDelete
  23. nak buat jugak la.. nampak macam sedap aje :)

    ReplyDelete
  24. K.nor, tak paham la ayat ni..** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.

    masa kita mengukus tu kalau pakai bekas plastik, kita tutup ke bekas plastik tu dgn penutup plastik tu?


    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. tutup dgn penutup bekas plastik yg kita masukkan adunan kek tu supaya wap air tak menitik jatuh ke dalam kek

      Delete
  25. Wah kak nor thankz for the recepi.. cannot wait yo make it.. just nak tanya minyak sayuran tu tak boleh tukar dgn minyak masak biasa ke? Dan nak sejukkan kek tu dulu tak sebelum siram dgn coklat ganace?.. dan lagi masa nak isi adunan dlm container tu nak kc full ke? Maaf sis saya budak baru belajar ni.. harap kak nor boleh membantu.. terimakasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje nak guna minyak masak.. tak ada masalah..
      utk ganache:
      1. lepas masak terus curahkan ganahce.. --> boleh.. tp ganache tu akan meresap direct masuk dlm kek. nanti perlu curah sekali lg ganache utk hasilkan ganache pd permukaan kek
      - dgn cara ni kek akan menjadi padat dn double moist

      2. tunggu kek sejuk seketika (dlm 15 - 20 min) baru curah ganache. kaedah ni, ganache tak terlalu meresap dlm kek. kalau ingin ganache nampak banyak boleh curah sekali lagi.. terpulang pd citarasa.

      3. boleh biarkan kek betul2 sejuk baru curah ganache tp kaedah ni ganache tak meresap mana dh dlm kek. kek jd kurang moist tp ganache akan jelas duk bahagian atas ke..

      utk isi dlm bekas, tak perlu isi penuh. insyaallah kek ni akan naik hampir sekali ganda. boleh isikan 1/2 bahagian bekas jer lgpun nanti nak curah ganache gak kan. kalau terlalu tinggi naiknya, ganache akan meleleh keluar dr bekas.. yg terbaiknya, kena try & error utk dptkan hasil yg dihajati ya..

      harap dpt membantu :)

      Delete
    2. salam...akak.. just nk tanya..mmg xpyh guna mixer ke..? telur tu just pukul pakai tgn, biasa2 je bleh ye..??

      Delete
    3. w'salam...

      yer, guna handwisk jer.. tak perlu guna mixer

      Delete
  26. kalau gula perang digantikan dgn gula biasa boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje tp kena kurangkan sket sukatan gula putih sbb gula putih ni lebih manis dr gula perang. kalau jenis suka manis2 ok jer.. bg k.nor yg tak suka manis sgt, mmg perlu kurangkan sukatan gula putih

      Delete
  27. Salam..sy copy resepi yerr..terima kasih atas perkongsian..

    ReplyDelete
  28. Salam..nk tnya K.Nor..kalu kita bt kek elok jer naik...pas kuar dr oven dia turun, mcm bengkang dah...bule bg penjelasan x kenape??? sy budak br belaja.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. cuba tengok kat sini ya.. http://inur-ceritainsandiperantauan.blogspot.com/2011/10/persoalan-dan-jawaban-mengapa-kek-yg.html

      Delete
  29. Assalam, tumpang tanya susu cair tu susu cair tin ke susu kotak yg fresh tu??terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam susu cair, susu yg dalam tin / susu sejat

      Delete
  30. sy mohon kebenaran utk kopi steps ni k.nor :) trimas2

    ReplyDelete
  31. Salam.. Kenapa ye sy buat coklat ganache tu lama lama dia jadi keras? Mula mula je cair. Ke lepas masak coklat mmg kena terus tuang atas kek? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. biasanya tak pulak terus keras gitu. mmg amik masa utk ganache tu keras. lepas masak, biarkan dlm 5 minit baru tuang atas kek

      Delete
  32. salam kak selain guna coklat masak..bole ka guna coklat chip???

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. k.nor tak pernah guna coklat chip sbg ganache.. so tak sure ia menjadi dgn elok ke tidak.. wallahua'lam

      Delete
  33. bikin gak tahan, untuk bisa disantap nih.. arrrgghhh

    ReplyDelete
  34. salam..akak..nak tnya boleh?selalunya bile saya bt kek coklat guna resepi lain,kek 2 akan mengembang smpi permukaannya retak2..np yer jadi cmtu?klw guna resepi akak nie akan jadi kembang n retak x?terliur la tgk kek nie..moist!^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. biasanya kek retak ada penyebabnya.. 1. suhu oven terlalu panas. 2. kandungan baking powder yg banyak 3. saiz loyang yg tidak sesuai
      apakata cuba sya cuba dulu resipi ni ya.. sbb kalau versi kukus jarang crack

      Delete
    2. sis,boleh ke coklat dicampur ngn air?untuk bt ganache 2..bukan dia akn jadi beketul n x cntik ke nanti?any tips?^^

      Delete
    3. boleh aje sya... setakat ni k.nor duk buat tak ada masalah pun.. cuba guna air panas mendidih dan kacau sentiasa .. insyaallah tak berketul

      Delete
  35. tmakase k nor,dp la nk wat kek yg lbh sedap,tq

    ReplyDelete
  36. terima kasih konsi respi . saya nak cuba buat ...

    ReplyDelete
  37. Saya pun nak cube..tima kasih kak ..♥♥

    ReplyDelete
  38. salam,,kak nor kenapa kek choc saya masa kuarkan cantik gebu gebas,,tapi lepas jer curah ganache tak sampai 2 minit gedebab jatuh..huhuhuhu frust betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. cuba study kat sini ya.. http://inur-ceritainsandiperantauan.blogspot.com/2011/10/persoalan-dan-jawaban-mengapa-kek-yg.html

      Delete
  39. yummy..nmpk sgt sedap.mmg tgh mencari resepi kek coklat yg simple..kna cuba ni!!

    ReplyDelete
  40. kak, nak tanya. kalau chocolate masakan tu tukar chocolate powder boleh ke? sukatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boleh .. ada resipi guna serbuk coklat utk dijadikan ganache tp maaf alice k.nor tak pernah buat ganache guna serbuk coklat dan mmg tak ada resipi tu ya..

      Delete
  41. salam,,kak nor.kitew dah cuba resepi ni memang menjadik kikiki.boleh tak nak share resepi ni kt blog saya.thank u kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. alhamdulillah.. mekasih sudi mencuba.. dah tahniah sbb dah menjadi hasilnya tu..

      silakan.. sharing is caring :)

      Delete
  42. Salam... Nak tnya.. Kalau guna bekas plastik taufufa 2... Bekas tu x melt ke? Kalau tutp dengan penutup tu,tutup penuh ke separuh je...? Heee... Mohon tunjuk ajar... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. jgn risau, tk melt/cair pun.. :)

      tak perlu tutup kemas, sekadar tutup separuh kemas takper.. nak elakkan dr wap air menitis atas kek

      Delete
  43. salam.. kak nor.. kelmarin saya singgah kat blog akak ni.. and terus try buat kek ni.. memang menjadi! n sedap pulak tu..hehehe bole x nk share resepinye kat blog saya? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... alhamdulillah.. tahniah mieza.. sedap kek ni kan..

      silakan share.. lg kita share lg berkat ilmu yg Allah pinjamkan :)

      Delete
  44. salam..terima kasih utk resipi ni..sya ambik resipi ni,cheese cake bersalji ngan rainbow kek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. silakan.. happy baking :)

      Delete
  45. Assalamualaikum kak, saya nak tanya bahan2 ni kalau dibuat untuk bakar pun boleh ke? tak guna kukus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. maaf tak sure sbb tak pernah bakar tp maybe boleh kut

      Delete
  46. boleh tak pakai telur yang bukan gred A?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah boleh .. kalau gred C, lebihkan sebiji ya..

      Delete
  47. sedapnya..soft je..nyum..nyum..nak bt jumaat ni.. mari singgah blog ni http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. salam k.nor
    minta kebenaran nak share untuk diri sendiri
    mudah2an jadi untuk percubaan kali nie
    terima kasih.

    ReplyDelete
  49. Assalam..k.nor sy dh try resepi choc moist cake ni tapi....sad..--) Nape ye masa baru masak tu ok je lembut then sy smpan lam fridge esk tgk2 kek tu jadi padat je..tak moist pun..

    sy mak budak baru blajar..please bg tnjuk ajr..

    TQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kek coklat moist mmg selalunya padat. tambah lagi bila kita curah ganache yg suam2 panas atas kek yg masih suam2 panas. jd ganache tu meresap masuk dlm kek, ni menyebabkan kek tu lg tambah padat. sepatutnya kek tu bertambah moist..mungkin ada silap kat mana2 masa menyukat bahan atau mengukus tu..
      wallahua'lam

      Delete
    2. Ooo tu la..nk kna cba buat lg ni..nk try bakar pulak la...hehee..bhn rasanya dh sukat elok2..ade beza tak k.nor if kukus guna api trlalu besar or kecil...

      Delete
    3. kalau api terlalu kecil. kek jd mendap, tak naik sangat dan kena panjangkan tempoh mengukus utk masakkan kek.. kalau api terlalu kuat, kek jd membumbung/crack.. seeloknya guna api sedang2 jer
      wallahua'lam

      Delete
  50. kak nor terliur tau tengok kek tue..dah macam kek cokelat boboi....dah alang2 ada resepi yg sama macam kek tue..nak cuba jugak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek coklat boboi? pestaim dengar nih.. hehe

      Delete
  51. Kak nor, nk tanye... buat kek tak pakai butter ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm resipi mmg tak guna butter, cuma guna minyak. tp kalau nak guna butter pun boleh, cairkan dulu butter dan sukat, mengikut sukatan yg dinyatakan dlm resipi

      Delete
  52. salam k.nor mohon share ya.tk banyak2...

    ReplyDelete
  53. Assalam K.nor, nk tnye.. .kalo kukus dlm bkas plastik tuu, mmg tk cair k bkas tuu?

    ReplyDelete
  54. Salam kak,mase pukul Bahan B,pukul smpai kembang ke,baru tuang dlm bahan A?atau pukul ala2 wat telur dadar tu je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.. Tkperlu, cukup sekadar gaul dgn sebati dgn menggunakan spatula atau hand wisk

      Delete
  55. Salam..kak nor, sy dh cuba resepi nie, mslhnya struktur kek tu mampat mcm x naik...pe sbbnya ya?

    ReplyDelete
  56. Salam semua, I dah cuba mmg senang, ringkas n sedap! Ganache I buat lagu ni: masuk cokelat n susu dlm bekas plastik pastu kukus sampai cair. Angkat, letak butter n tuang air ikut suka hati - tadaa, siap!

    ReplyDelete
  57. salam kak norr..:)
    nak tanya kalau saya x kukus kek ni tapi guna kaedah bakar boleh? kek akan moist sama atau tidak ye? & berapa lama masa kalau nak bakar dalam oven? terima kasih.

    ReplyDelete
  58. Salam..kak nor..leh x kalau nak tukar ccoking coklat kepada compound coklat..ada beza x..maaf sy budak baru blaja.. ;)

    ReplyDelete
  59. sedapnya..macam senang je nak buat..boleh try ni..

    ReplyDelete
  60. Assalam...kek ni thn brp hari ek kalo dlm bks kcil? Nak buat knduri, so plan nak buat lbih awal

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. apa kata cuba dulu utk satu adunan. buat dalam bekas kecik2 tu. simpan 2 - 3 bekas dan yg selebihnya boleh la dimakan.. dr pemerhatian sendiri tu nanti baru boleh tau berapa lama kek ni boleh tahan.. slmt mencuba

      Delete
  61. salam k.nor..sy cnfuse sal ganache..ganache tu coklat masak n yg lain tu ea..mf..br blaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. maaf , k.nor tak faham dgn soalan ni..

      Delete
  62. Salam kak...nk tny ganache akak ni ley d jd kan sos coklat kan...coklat nya mmg x mengeras ek kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam zarina.. boleh aje sbb ia tak mengeras.. tp k.nor syorkan kalau nak buat chocolate sauce, guna resipi yg ni http://www.secubitgaramnor67.com/2012/12/fluffy-pancake-with-chocolate-sauce.html.. yg ni lebih sedap
      selamat mencuba

      Delete