f Secubit Garam: KERABU JANTUNG PISANG

N3 Terkini

Tuesday, February 12, 2013

KERABU JANTUNG PISANG

ASSALAMUALAIKUM..

Ramai yg masih dlm mood cuti kan, sempena cuti CNY yg agak panjang kali ni.. Takper lah.. kita layan jer menu terdelay ni. 


KERABU JANTUNG PISANG, masakan yg dah dibuat selang sehari selepas KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS yg dibuat baru2 ni. Spt yg K.Nor dah maklumkan dlm entri tu, ada jiran baik hati yg bg 2 bj jantung pisang pada K.Nor. Takkan nak buat kesemua 2 bj jantung pisang tu sekaligus. Lagipun kat rumah masa tu cuma ada 3 beranak jer dan Along bukan peminat masakan gini nih. Yg makan cuma K.Nor dan Cik Abe. Sekali rebus sebiji jantung pisang tu, K.Nor bahagi dua, so dpt lah K.Nor menerai 2 resipi baru. Kan bagus gitu hehe.. Dlm peti ais tu tergolek sebiji lagi jantung pisang. Tak diusik pun lagi.. Bila la nak kerjakan dia pulak tu.. Esok2 la kut hehe..


Kali ni K.Nor menerai resipi KERABU JANTUNG PISANG hasil pencarian di google, masuk dapur tu, selongkar senyap2 dapur ni.. Terjumpa la resipi yg menarik selera mata utk dicuba di dapur PERIUK TANAH milik K.Raihan.. Peyediaan dan bahan2 yg digunakan agak simple, tu yg buat K.Nor tertarik nak mencuba. Bila sedang godek tu, terfikir lak nak tambah sket daun selasih dlm kerabu ni. Alhamdulillah.. makin bertambah kesedapan kerabu jantung pisang ni.. Memang best! Tarak tifu punya.. hehee Wangi daun selasih tu menambahkan umpph rasa kerabu.. Tak caya cuba la..


Mekasih pada K.Raihan yg sudi berkongsi resipi KERABU JANTUNG PISANG yg asalnya dr artis Sheila Rusly ni. Izinkan Nor kopipes resipi tu dan panjang2kan ia kat sini pulak.. :)


KERABU JANTUNG PISANG
resipi asal Sheila Rusly
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang) 
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam

*Tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Didihkan air dalam periuk.
Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.
Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.
Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan.
Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....

***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.


16 comments:

  1. dalam pantang gini, lalu jeling ngn ekor mata je lah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haipp.. org dlm pantang tak leh jalan2 ke dapur org lain, kang terliur nak itu ini.. hehe

      Delete
  2. Fuh! Something I never had before...laparnya kak :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. do give a try love. mmg tak regret punya.. mmg best tau! :)

      Delete
  3. sok jiran bg lagi campak ke kuantan sebijik kak eh!

    *jeles sungguh ana bini wahid tuh dah sampai jumpa kobau! huh~! apesal tak suh dier ngan wahid tu berkubang sekali kak? hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. nanti kalau akak campak jatuh atas kepala jgn marah ek.. hehe

      bukan aje jumpa kobau, siap petik tomato cherry dn kacang botol lg si wahid tu ina..

      eh aritu mmg dia nak buat treatment lumpur tp ana lupa nak bawak bikini.. nak bg yg akak punya gerenti tak muat hahahha

      Delete
  4. Hahaha... Ina... Ayat lazim, jeles la tuuu... Hahaha... Best wei umh knor... Nyaman n damai jekkk... Wahhhh... Knor ada bikini ropanya.... Tidakku sangka... Ekekeke... Kak nor... Sila sediakn lain kali bikini pelbgai saiz tuk sesiapa yg nk ke rumah akk n teringin nk join kobau berkubang... Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan.. mek tu jelez .. hehe

      sapa kata tak ada, penuh 1 gobok baju bikini ai tergantung nu.. cuma saiz ai la.. nanti la k.nor sediakan pelbagai saiz ya, sbb dah ada permintaan tu.. pastu boleh la charge, treatment lumpur ala spa sekali dgn makan2.. kayo akak ... hehhehehe

      Delete
  5. sedap kak, sedap..macam2 boleh buat ngan jantung pisang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamduillah.. mmg sedap.. dah pandai makan dah, dulu tak pandai makan pun .. :)

      Delete
  6. huhh leleh air liur sy kak nor....xleh jadi ni ken abuat nihhh...sy buat nanti sy bgtau kaknor ye ehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. nah amik tisu lap ... hehe

      mmg best juju.. tak rugi cuba resipi ni.. tambah lg bila letak daun selasih tu.. lg umphh :)

      Delete
  7. tak penah buat lagi kerabu jantung pisang ni...sedapnya..

    ReplyDelete
  8. sedap!!tp tmbah serai n kcg pnjg lg sedap..:)

    ReplyDelete