f Secubit Garam: VICTORIA SANDWICH CAKE

N3 Terkini

Monday, October 20, 2014

VICTORIA SANDWICH CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Dah 2 minggu cuba nak mengapdet, tp masa sgt tak mengizinkan.. Pg ni, dicelah2 masa yg suntuk dan padat, cuba jugak nak masukkan entri tertunggak ni. Jadi tak boleh la nak berbicara dgn panjang lebar ya.. 


Kek yg dihasilkan sehari sebelum raya haji baru2 ni.. Dah lama simpan hajat nak buat, org kata cuma tunggu masa yg sesuai jer atau dgn lebih tepat lg bila diizinkan Allah.. Alhamdulillah.. kek yg dihasilkan cantik kejadiannya dan rasanya insyaallah sedap.. 


Resipi K.Nor ambil kat dapur Rima Singapore.. Maaf la ya tak dpt nak translate, jd K.Nor copy paste jer dari blog Rima. Pada yg nak cuba dan tak berapa faham dlm BI, boleh la transfer kat google translate ya..  Thank u Rima for the recipe :)

VICTORIA SANDWICH CAKE
source : Rima@Bisous A Toi
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
250g unsalted butter
250g sugar
250g self raising flour
250g eggs - crack 4 eggs and weigh ok
1 tsp vanilla extract
1/4 tsp salt
2 tbsp milk

For The “Filling and Decorating”:
6 tbsp Fruit compote or jam - I did my own strawberry and raspberry compote
1 punnet of strawberry - slice and mix with a tbsp of sugar.. mix em and set aside for 15mins
8 tbsp double cream - i used 250ml and added 2 tbsp of icing sugar... whipped till it was soft /medium peak.
Confectioner’s sugar, to sprinkle on the top of the cake

Method:
Preheat the oven to 160C
Mix together the self raising flour and salt. Set aside.
Put the butter in a bowl (or the bowl of your KA) with the castor sugar and beat together until really light, pale and fluffy.
Gradually add the eggs, beating well after each addition. Then incorporate the vanilla extract.
Sift the flour and fold it in delicately with a metal spatula to combine.
Add enough milk in order to get a smooth dropping cake dough consistency.
Pour into two greased 8" round pan and smooth out the top with a spatula.
Bake in the centre of the oven for about 30 minutes or until golden and a skewer inserted into the middle comes out clean.
Allow to cool in the tin for 10 minutes, then remove the baking paper and turn out onto a wire rack that's covered in a clean cotton tea towel to prevent marking. Cool completely.
Place the bottom of the cake on a cake stand/dish, then spread generously with the compote/jam.. pipe ur whipped cream and then then place sliced strawberry evenly... (pour the juices on top of the whipped cream).. carefully sandwich together.
Sprinkle with confectioner’s sugar just before serving.



STRAWBERRY COMPOTE
source : Justonecookbook
soucre : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
1 lb (16oz, 454g) strawberries
1 lemon
¼ cup sugar
¼ cup water
1 Tbsp. corn starch

Instructions
Rinse the strawberries under cold water and use the point of the knife to remove the hull out of the tops. When you have big strawberries cut in half.
Zest and juice the lemon.
Combine ALL the ingredients in the saucepan at once, or like me, you can take mini-steps. In a small saucepan over medium heat, combine sugar, water, and corn starch and whisk well.
Add the lemon zest and juice.
Add in strawberries and mix gently.
Bring to a simmer and cook for 5 minutes stirring/breaking strawberries up constantly.
Remove from heat when the mixture thickens. Allow to cool slightly if you want to user a blender to puree it. Serve with waffles, pancakes, French toast, crepes, ice cream, cheesecake, or whatever you like.

Notes
You can store it for 3-4 days (some people say a week) in the fridge and for months in the freezer.

* utk tutorial bergambar boleh klik link justonecookbook tu ya..


17 comments:

  1. Sedapnya nmpknya kek ni kak nor

    ReplyDelete
  2. aslmkum knor.. saya pun buat masa raya hj baru ni.. strbery compote tu mmg terliur bila tgok

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor,


    Saya baru lepas lunch but still terliur tengok VSC Kak Nor ni *mouth watery*

    ReplyDelete
  4. Sedapp nya..bila lah nk buat...heheh

    ReplyDelete
  5. tangan fai memang takde seni nak buat kek macam ni.. kalau terasan nak makan, order je la jawabnya. hihi... tengok gambar memang nampak sedappp sangat sampai meleleh air liur ni. nasib baik la fai tak pregnant. hehe..

    ReplyDelete
  6. Ya allah terliur tgk kek ni..nak buat sendiri tp lom ada keyakinan yg tinggi jwbnye order je lah...hebat akk...semoga sukses 😊

    ReplyDelete
  7. esok juga nak bervictoria ni.. tak tahan godaan kek akak.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum wrt wbt,

    Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

    Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

    Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
    http://letsmasak.com/register

    Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

    Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


    Ikhlas daripada,
    Letsmasak.com

    ReplyDelete
  10. Kabar gembira untuk kamu yang memiliki produk sandwich sebagai menu Andalan. Kini hadir Box Makanan yang menyediakan tipe terbarunya 1C-1111 yang didesain khusus untuk makanan apapun baik berminyak ataupun berkuah tidak masalah. Sangat Praktis digunakan.

    ReplyDelete
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  12. lama tak menjengok. daah lama juga akak tak update entry. huhuhu...(silent reeader)

    ReplyDelete
  13. penampilan kue - kue nya sangat menarik dan keliatannya sangat enak . jadi pengen nyoba !!

    http://bit.ly/210LBmH

    ReplyDelete