f Secubit Garam: Daging Goreng Berlada

N3 Terkini

Friday, February 11, 2011

Daging Goreng Berlada

Resipi yg dicilok dr dapur Hana Jepun nun. Pedas dan sedap. Psst!! Kalau org yg sakit gigi tu rasanya tak yah goreng daging tu garing2 ya, kang makin sakit.. hehe.. Goreng kejap pun dah cukup..


Mintak izin Ina, K.Nor nak share kat sini lak ya.. Tq :)


DAGING GORENG BERLADA
resipi : hanamemories.blogspot.com
source : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
500g daging - rebus empuk dan hiris nipis
serbuk kunyit dan garam
*5-6 tangkai lada merah - bleh campur lada kering
*4 biji cili padi merah - ikut kepedasan masing2
*4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih - >> semua bahan * kisar@tumbuk agak kasar
1 inci halia ketuk
sedikit jus limau atau air asam jawa
garam dan sedikit gula@perisa (optional)

Cara-cara
Gaul daging dengan garam dan juga serbuk kunyit. Panaskan minyak, goreng deep fry hingga garing. Kalau nak goreng basah pon boleh.. tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
Toskan minyak tinggalkan dalam 2-3 sudu besar.. Masukkan bahan kisar@tumbuk dan juga halia... tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa@jus limau.. Kacau.. Perasakan dengan garam dan juga gula@perisa. Akhir sekali masukkan daging goreng dan kacau rata. Matikan api.
Hidangkan dengan nasi putih hangat.


11 comments:

  1. salam...
    mr.mama bawa sambal udang nie,nak tukaq dgn daging..
    boleh ke??...

    ReplyDelete
  2. cedapnyer daging sambal ni..tun suka sangat jenis yang kering2 camni..

    ReplyDelete
  3. sedappnya daging tu...
    kena dicuba nnti....kena cari lembu dan dapatkan daging lembu tu dulu...he..he..
    tergoda betul tengok daging tu...
    nak gak sikittt..

    ReplyDelete
  4. Kak,dtg nak pulangkan selipar pinjam td,x perasan rupanya terpakai capal cikgu Tolahah sebelah, selipar akak sbelah...gara2 nk cepat balik..ekeke..ampunn2.. ;P

    wahh2,daging ituu..harus ku masuk list...dapppnyer..heh

    ReplyDelete
  5. saya pun nak gak daging ni,fevret la!!mr. mama bak mai sambal udang tu skali..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum K.Nor,
    Sedapnya tngk daging goreng berlada tu...ratah2 gitew je pun sodap....mai Yatie tlng ratah2kan....kih3...

    ReplyDelete
  7. Assalam kak Nor, memang nampak sedap...terliur dh saya ni...tumpang lunch kat sini lah yer...hehe

    ReplyDelete
  8. sape yg sakit gigi tuh kak? hihihihi.... jgn terlalu garing nnti mcm keropok lak.... klu suker lembab2 goreng kejap ajer..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    mr mama >> boleh.. kita timbang biar sama berat nak.. banyak sket akak dpt udang tu.. hehe

    tun >> jom try tun :)

    mas >> kat kandang mana nak cari lembu tu mas, jgn cari kat kandang ghimau dah la ya.. hehe

    sue >> bukan slipar cik abg akak tu, tp slipar along yg saiz 10 tu!! hehe

    dap.. dap... try ler :)

    ReplyDelete
  10. momma >> nak udang kena gi rumah mr mama la hehe

    yatie >> boleh.. silakan :)

    nieza >> akak pesan jer kut2 ada yg nak buat pastu goreng tergaring sgt, kang sakit gigi hehe

    nieza >> nak lunch boleh, tp kena bg roti jala dulu ya.. hehe

    ReplyDelete
  11. Assakamualaikum....
    Sukanya. Antara faveret my hubby. Kena pi cari daging ni. Alamak banyaknya keje sekolah.

    ReplyDelete