f Secubit Garam: Tragedi 28 Feb 2011

N3 Terkini

Monday, February 28, 2011

Tragedi 28 Feb 2011

Di sebalik berita gembira mengenai pinangan Jelita pada Ummi yg K.Nor post petang tadi, ada berita duka bagi K.Nor. Awal pagi tadi seperti biasa K.Nor dan cik abg ke Taman Rekreasi bersebelahan Bank Negara utk jogging. Kita org start jogging dlm pukul 7.05pg. Lepas selesai dan menuju ke kereta dlm pukul 8.10pg. Sampai jer tepi kereta, cik abg K.Nor perasan, tingkat sebelah driver pecah berkecai. Disebabkan kereta tu ada pasang tinted glass jd cermin tu tak la berderai merata2 sgt, masih melekat pd tinted. K.Nor jenguk ke dalam, dashboard terbukak dan terus perasan, purse K.Nor dah tak ada. Innalillahiwainnailahirajiuun.... Ditimpa lagi musibah dan ujian dari Allah.. Terasa menggigil kaki tapi K.Nor melilau2 kawasan sekitar kut2 ada dicampaknya purse K.Nor dalam longkang ke, kat semak2 ke.. Tapi hampa.. tak ada pun purse putih tu.


Ada member sama2 jogging suruh tinggalkan dulu kereta tu kat situ tanpa diusik apa2 pun. Dan dia offer utk hantar kita org balik. Alhamdulillah.. Balik rumah, lepas tukar kasut terus ke balai polis Chabang Tiga utk buat report. Lebih kurang 45 min kat situ, kita org ke kereta semula utk tunggu pegawai polis penyiasat datang utk amik gambar keadaan kereta. Sekian hal pulak duk bersihkan cermin2 yg bertaburan dalam keter tu.. Lama gak menunggu sambil K.Nor ke hulu ke hilir duk mencari lagi purse tu sampai ke kawasan JPJ, kut2 ada purse tu kat mana2.. Tapi tak ada jugak kelibat purse tu.. :(

Lepas pegawai polis penyiasat tu amik report dan shoot gambar, kita org balik rumah. Balik mandi dan baru la nak sarapan dlm pukul 11 lebih gitu. Nak masak pun dah tak ada mood. Lauk2 yg dah dikeluarkan awal pagi, K.Nor sumbat balik dlm freezer.  Hampir pukul 12 tghari keluar lagi ke Pej. Pendaftaran utk buat IC baru.  Lepas settle kat situ, kita org lunch kat cafe di wisma tu gak. Lepas tu ke dua tiga buah kedai utk pasang cermin kereta. Last2 ada yg beritau kedai ketuk body kereta kat Kg Pulau Kambing yg sediakan servis pasang cermin kalau nak cepat. Yer la, takkan nak pasang lambat2.. Dengan tingkap yg ternganga gitu, kena la pasang secepat mungkin kan.. Rabak lagi poket.. hummmm...


Lepas tu kita org ke JPJ pulak utk buat lesen memandu baru. Pelik gak ya, buat IC baru tak kena charge apa2 tapi utk buat lesen baru K.Nor perlu bayar denda RM20.00. Ni la 1st time dlm seumur hidup K.Nor kehilangan IC dan lesen memandu (dah 26 tahun ada lesen memandu.. huhu) 

Balik rumah pun dah hampir pukul 4ptg.. penat dan sedih. Bukan sedih kehilangan duit. Duit dalam tu tak seberapa sangat. Hilang IC dan lesen memandu ok lagi.. boleh dibuat lain kan.. Yg K.Nor sedih dan buat air mata menitis, dalam purse tu ada sekeping gambar pasport arwah ibu K.Nor. Tu jer la sekeping gambar kenangan rupa arwah. Arwah meninggal masa K.Nor 6 tahun, mmg tak ingat sangat rupa dia secara live. Arwah meninggal kat hospital, baru lepas amik air tulang belakang. Dia tak pandang pun K.Nor masa K.Nor panggil nak beritau nak balik rumah. (masa tu dah lewat malam) Rasanya tak lama mana lepas K.Nor sampai kat rumah, ayah K.Nor tiba kat rumah bersama jenazah arwah. Tu yg K.Nor terkilan, tak sempat pandang wajah dia sebelum dia 'pergi' Sampai sekarang, K.Nor tak leh nak recall rupa dia. Hanya berpandu pada gambar pasport tu jer yg boleh mengingatkan K.Nor pada wajah ibu K.Nor. ermmmmm.. sekarang dah tak ada apa2 lagi yg tinggal utk K.Nor jadikan kenangan, utk K.Nor tatapi bila rindu padanya. Dalam purse K.Nor hanya letak gambar arwah, gambar anak2 sekeping pun K.Nor tak letak.. :(

K.Nor tak kisah lah kalau org yg mengambil purse K.Nor tu nak amik duit yg ada dalam tu. Kad bank mmg tak ada dalam tu, kebetulan ada dengan Cik Abg. K.Nor berharap sangat agar purse tu dijumpai dan dipulangkan pada K.Nor. Duit hilang tak lah sedih sangat tp sentimental value tu tak leh nak digalang ganti.. Semoga Allah membuka pintu hati yg mengambilnya utk memulangkan kembali purse K.Nor tak kiralah melalui cara mana sekali pun. Kut2 dia buang kat mana2 dan dijumpai oleh org lain yg baik hati dan menghantarnya ke balai polis ke.. mudah2an lah hendaknya.. 


65 comments:

  1. salam takziah kak nor..

    pilu ayu baca entry ini..
    harap sangat ada yang pulangkan purse kak nor..lagi2 ada pic arwah mak kak yang kak tak kenal sbb meninggal time kecil..

    moga2 ada keajiban

    ReplyDelete
  2. Terharu mama membaca entry Nor ni.. mama ni bukan boleh baca entry gini.. mama yang nangis lebih.. hehehe.. Dugaan Nor.. mcm2 cara timpa pada kita.. harap Nor sabar ya.. Mungkin Allah swt tak mau Nor terlalu sedih bila tiap kali menatap gambar arwah ibu Nor.. sebab masa tu laa Nor rasa sayu dan rasa bagai bersalah.. jadi sekarang.. setiap kali teringat Al-Fatihah kita sedekahkan pada arwah.. Al Fatihah....

    ReplyDelete
  3. semuga nor tabah menghadapi dugaan ini.sedekah ajerlah fatihah kepada arwah.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum... kak Nor...

    sedih ita baca entry kali ni... baru berapa hari kak Nor ceria menyambut ulang tahun, hari ni terbaca pula cerita duka... sabar ye kak Nor... orang yg sabar itu antara hamba2nyer yang beriman....
    harap2 kak Nor akan dapat semula beg dan kenangan berharga tu... insyaallah... ita doa2 kan....

    ReplyDelete
  5. Sabar kak Nor..
    Doa ye, harap2 jupe balik purse tu beserta gambar Arwah..
    oh, bahaya gak ye parking kat sebelah bank negara tu ye, tgk cam ramai je org pg2 n tak expect pn sempat lagi pecah kete.. mmg 'dia'dah aim purse letak dlm d/board kot.. haiiish, takut je rase.salu malas bw purse, sumbat dlm keter je.. mau 2, 3 rat beki cermin lak.. :P

    ReplyDelete
  6. assalam kak..sedih kaseh bacala.. :( sabar eh kak...mudah2an adala sapa2 terjmpa purse akak n hantar kat balai... tapi andaikata tak jmpa jugak...takperla kalau akak tak dpt tgk wajah arwah...ingatan dan doa akak pun dah cukup utk arwah kan.. take care kak..

    ReplyDelete
  7. Sedih saya baca entry ni. Memang kan, duit boleh cari tapi gambar tu mana nak cari lagi kan. Kak Nor tak pernah scan ke gambar tu?
    Saya doakan semoga orang yang mencuri tu terbuka hatinya nak pulangkan gambar tu balik ke Kak Nor.
    Al fatihah untuk arwah ibu Kak Nor.

    ReplyDelete
  8. assallam nor..semoga terbuka pintu hati orang yang menjumpainya untuk memulangkan pada nor..
    gambar tu kenagan abadi nor.
    semoga nor dapat kembali gambar arwah ibu nor..

    ReplyDelete
  9. sabar k.nor..ada hikmah atas semua yg terjadi.saya pon sedih ni ari, namun redha n bersabar jerlaa yg saya mampu..insya Allah harap semuanya o.k

    ReplyDelete
  10. Noooooorrrr...sedihnya laaaa....sabar banyak2 ya Nor..alahaii terkilan sungguh bila dgr bab gambar arwah ibu Nor tuh...eeemm...xleh nak kata apa dah...Harap Nor tenang dan diberi kekuatan saat kehilangan pulak gambar arwah ibu...selain kehilangan ibu tercinta...huhuuu

    ReplyDelete
  11. Ya Allah..kesiannya kak nor..kat taman jaja ni pun balik sek td zack cakap ada umah kena pecah masuk..duit hilang..pagi2 subuh plak tu...

    jaja harap orang yg curi tu terbuka la hati nak pulangkan semua yg dia amik tu..

    be strong yek...

    ReplyDelete
  12. dyg turut bersimpati dgn situasi kak nor. Semoga akak tabah serta kuat hadapi dugaan yer. Mudah2an brg2 yg dicuri tu esp gambar arwah ibu kaknor dpt dipulangkan balik kpd kak Nor..Insyaallah.

    ReplyDelete
  13. sabar ye kak nor.
    sedih bila baca part gambar yang hilang tu..
    harap akak tabah hadapi dugaan ini

    ReplyDelete
  14. kak nor...
    sabar yer kak..
    moga kak nor dapat balik gambar mak kak nor tu...mudah2an doa akak dimakbulkan Allah..
    sedih mas baca n3 akak ni...

    ReplyDelete
  15. salam kak nor, harap kak nor tabah hadapi dugaan ni.
    moga doa akak dimakbulkan, dpt semula gambar mak akak tu...insyaAllah

    ReplyDelete
  16. Ya Allah terharunya baca n3 kak Nor ni...semakin tak selamat yer kat M'sia sekrng ni...apapun semoga akak diberi kekuatan dan bersabar dgn ujian ni...semoga dapat jumpa blk gambar arwah ibu akak tu...dan al-fatihah buat arwah.

    ReplyDelete
  17. salam nor,akak paham sangat perasaan nor..nasib kita serupa.bbrp tahun yg lalu rumah akak di masuki pencuri..kes yg sama mcm nor,purse akak di curi dan 2 hp akak hilang.dlm tu ada duit nak beli baju sekolah anak.ada dlm rm900.
    Akak tak kisah duit tu hilang tapi yg pilu sgt2 dlm purse tu ada gambar arwah mak dan ayah akak..sedih dan pilu tak boleh nak ckp lah..:(

    ReplyDelete
  18. innalillahiwainnailaihiraajiuun...takziah kak nor...2 minngu lepas kejadian yg sama berlaku pd abang ipar sy, handbag ma dan kakak saya dicuri dr boot kereta...semoga ada hikmah disebalik semua ini, insyaAllah..

    ReplyDelete
  19. Nor, muga orang yg ambil tu terbuka hati nak pulangkan purse tu... daring betul orang nak curi sekarang ni kan...

    ReplyDelete
  20. Assalam K.Nor,
    Tersentak Yatie baca n3 akak kali ni...moga akak sabar dan tabah menghadapi ujian ini...ada hikmah di sebalik kejadian...moga terbuka pintu hati siapa yg mengambilnya utk memulangkan dompet akak tu....Yatie faham perasaan akak waktu ni...sabar ya kak..

    ReplyDelete
  21. Salam kak Nor, kesiannya saya baca kejadian yang menimpa kak Nor sekeluarga. Tabah ya kak..
    Berat juga hati kalu kehilangan barang yang ada sentimental value. Kata ustaz saya, selawat banyak kali kalu nak jumpa barang yang hilang. kalu dicuri, baca yasin dalam 7 kali, berdoa agar hati pencuri tu lembut.moga-moga terjumpa..

    ReplyDelete
  22. kak nor...banyak bersabar ya... memang sungguh sedih baca bab gambar tu...berserah pada Allah kak... insyaAllah ada hikmah kak... redha ya kak...

    ReplyDelete
  23. salam kak nor, insyaALLAH kalau ada rezeki.. dpt smula purse tu dan yg penting gambar tu. amin. take care, kak

    ReplyDelete
  24. salam kak nor, lady pernah kehilangan purse, memang perit rasanya.. bak kata kawan yg lain, kalau ada rezeki insyaAllah dapat balik purse tu, sabar ye kak nor..

    ReplyDelete
  25. Sabar KNor.. mudah mudahan dapat balik purse and gambar arwah mak Knor.. lepas baca entry Mat.. RIma terus ke rumah KNor.. tadi tersengih now rasa sedih pulak bila membaca kisah KNor :o(

    ReplyDelete
  26. salam takziah..moga k.nor tabah menghadapi dugaan dariNya..harap2 sapa yg jumpa purse tu pulangkan semula pada k.nor..

    ReplyDelete
  27. salam akak

    InsyaALLAH moge ada rezeki dpt semula pic tuuu...

    ReplyDelete
  28. Nor cayang, jangan sedih2, terpaksa pasrah jer. Cuba lah Nor ikhtiar dgn sedara mara takkan takda gambar ibu Nor tu langsung, mudah2an ada sesiapa yg ada simpan gambar lama ibu Nor tu.

    ReplyDelete
  29. Salam Nor...

    Mama turut bersimpati dengan musibah yang menimpa Nor. Banyak-banyak bersabar ye. Tapi mama paling sayu bila membaca tentang peristiwa ibu Nor tu. Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan golongan yang beriman. Mama harap juga agar Nor dapat balik gambar tu... aduhai, sedih la pulak...

    ReplyDelete
  30. sedihnya baca kisah k.nor..semua tu dugaan dari Allah..sape2 pun x nak ditimpa nasib sebegitu..sabar ye k.nor!:(

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum kak,
    Innalillahiwainnailaihirojiun....turut bersimpati buat akak atas dugaan yang telah menimpa diri akak. Tun doakan semoga orang yang tidak bertanggungjawab ini diberi kesedaran oleh Allah swt akan kesilapan yang telah dilakukan, dan semoga akak dapat kembali gambar arwah mak akak. sedihnyaaaa...semoga akak tabah dan bersabar..banyakkan berdoa.
    sabar ye kak. :(

    ReplyDelete
  32. terharu sangat baca e3 kak..sabar byk2, ni semu dugaan, ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete
  33. sedih la k nor baca ni
    yer la..harta benda boleh cari. Ibu mana boleh cari lagi kalau dha takde:(
    semoga org tu pulangkan balik purse k nor.
    Saya pun ada pengalaman kena rompak gak. Lepas keluar bank ambik duit gaji utk pekrja ladang 11K 12 tahun lepas. Letak dalam dashboard jugak.

    ReplyDelete
  34. kak nor... tumpang sedih. Harap banyak bersabar.. harap jugalah Tuhan buka hati pencuri tu utk pulangkan balik purse kak nor.. kat kwsn saya ni ada jenis peragut yg pulangkan balik beg duit yg diragut... siap gi antar kat rumah lagi.. :-(

    ReplyDelete
  35. As salam k nor,
    moga k nor bersabar & tabah dgn ujian dariNYA...
    terharu dan sedih baca kisah gambar arwah tu... kita sama2 doa moga dibukakan pintu hatinya mengembalikan semula purse k nor tu dlm apa cara sekali pun...

    ReplyDelete
  36. Assalam k.Nor, sedih saya baca kisah k.Nor ni. Sabar aje yg mampu saya katakan smg k.Nor dberikan kekuatan dlm melawan kesedihan itu. Setiap yg blaku ada hikmahnya, semoga Allah SWT berikan yg terbaik buat k.nor dan keluarga. Amin.

    ReplyDelete
  37. salam k.nor... cermin kreta my hubby pun pernah kena pecah... beg lap top kena rembat... tapi nasib baik tak de laptop kat dalam nya... so pengajarannya jangan letak barang berharga dalam kereta seperti purse, laptop, kamera dll... kalau terpaksa letak pun kena sorok sikit kat dalam bonet!! jangan bagi nampak dari luar...

    Apa2 pun bersabar ye kak nor... saya doakan agar purse ka.nor tu akan dijumpai semula!!!

    ReplyDelete
  38. As salam kak nor, sedih baca entry akak kali ni. semoga akak tabah dgn dugaan ini.

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum kak nor..
    sian kak nor..saya juga pernah mengalami perkara mcm ni..
    sedih sgt2 kan kak..
    apa pon..tabahkan hati ya kak

    ReplyDelete
  40. Salam kak nor, sy bersimpati dgn musibbah yg menimpa. Ujian dr Allah tu, mudah2an ada hikmahnya semua yg terjadi...bersabarlah.. Cuma nk berkongsi psl org berjogging ni dan tinggal brg dalam kete. Kat Kuantan pun byk kejadian begini berlaku..ade yg hilang hp, laptop, purse dan mcm2 lagi...hati2 lah... satu lagi time solat Jumaat, jgn tinggal brg berharga terutama elektronik dlm kete...

    ReplyDelete
  41. =(sabar ye k.nor...ini lah ujian dariNYA...semoga ade hikmah disebalik kejadian itu

    ReplyDelete
  42. AsSalam sis.. moga dikurniakan kesabaran & ketenangan oleh Allah menghadapi musibah ni..
    jahanamlah mereka yang melakukan demikian.. Allah know how to pay them back..

    ReplyDelete
  43. takziah kak nor..hmmm kesian akak, paling saya tersentuh pasal gambar arwah mak kak nor tuu....huhu...

    ReplyDelete
  44. innalillah....takziah kak atas kehilangan dompet 2.hemm..mmg value pict 2 lebih dr segalanya yg lain 2 kn...jahat sungguh org yg curi 2...mudahan2 yg ambil 2 hntr balik la dompet akak...dlu penah hilang tp org baik jumpa..satu pn xhilang...n wallet siap dtg hntar umah lg

    ReplyDelete
  45. As'kum K.Nor....jgn lah bersedih lagi yer...teman2 bloggers sentiasa ada disisimu selalu...tak kira cerita gumbira atau pun cerita kesedihan..kami semua sentiasa mendoakan kesejahteraan dan berharap k.nor kembali dgn tenang dan ceria..mungkin ada hikmah disebalik apa yg berlaku..kan k.nor..lieza juga berharap semoga k.nor dpt semula gambar arwah ibu k.nor tu...tak kira la..dpt semula yg hilang tu..atau dpt juga gambar tu dari sumber yg lain..wokey k.nor...cakkkkk senyum senyum...haaa camtu ler...

    ReplyDelete
  46. assalam k nor
    semoga tabah menghadapi dugaaan
    amin

    ReplyDelete
  47. salam kak nor..

    sangat bersimpati atas malang yg menimpa. benda2 macam ni memang tak boleh dielakkan. manusia berhati hitam ada dimana2. kat kawasan perumahan hatta depan rumah sendiri pun ada jugak org yg berani buat kerja mcm tu.. kazen saya pun pernah kena.. parking depan rumah, tp luar pagarlah.. bangun pagi nak gi kerja.. abis dah cermin kena pecah, smart tag kena amik, cd player pun kena amik.. apa2 barang berharga semua kena sapu.. memang rasa terkilan kalau benda yg ada sentimental value hilang begitu saja.. sy doakan semoga ada yang terjumpa purse kak nor tu & pulangkan ke balai polis.. rasanya dorang mesti ada campak mana2.. yg dorang amik cuma duit je tuh... sy dah pernah kena sekali hilang IC masa kena ragut beg.. masa tu lom kawin lagi.. mmg geram + sedih & rasa kosong sekosong2nya hati ni bila barang berharga hilang dikebas org..... byk2 bersabar ye kak nor.. byk2 berdoa & berselawat moga2 purse tu dijumpai semula

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum... buat semua terutamanya ayu, mamazieza, k.ina, ita, leily, kaseh, min, k.erna, MDN, ummi, jaja, dayang, zarin, mas, suzi, k.anim, norgee, k.rose, yatie, nur, leen, vagg, lady, rima, jamie, liza, alongroz, mamafami, pia, rabiatun, mama olyn, TTM, yani, fiza, ina, wana, yati, nieza, gee, zawani, n@jwamz, CMG, lisa, lieza, shida & madiha.. (maaf kalau ada yg tertinggal)

    terima kasih atas doa2 dan kata2 yg menyejukkan hati semua tu.. semoga Allah memakbulkan doa2 tersebut dan hanya Allah jua yg dapat membalas budi baik teman2 semua.. smlm sambil baca mmg sambil menitik air mata, bukan kerana tak redha, bukan kerana sedih atas kehilangan tu tp kerana rasa diri amat dihargai.. rasa yg k.nor dilingkungi oleh teman2 yg boleh dipanggil sahabat yg cukup ramai sekali.. yg berkongsi suka dan duka bersama.. ni buat k.nor rasa sangat terharu.. tak ada niat nak memperbesarkan perkara yg remeh temeh tapi sekadar meluahkan rasa terkilan atas apa yg terjadi.. juga sebagai ingatan pd yg lain2 supaya lebih berhati2 di masa akan datang. skrg ni dah tak selamat walau di mana saja kita berada atau pergi.. semoga Allah sentiasa meletakkan kita semua dalam perlindungan NYA.

    K.Nor dah redha dgn segala yg terjadi dr semalam lagi, andaikata tak dpt balik purse dgn harta yg tak seberapa dalam tu, tak per la.. dah bukan rezeki K.Nor.. rezeki yg dipinjamkan jer tu.. Dia dah mengambilnya kembali..semoga Allah memberi hidayah buat yg mengambilnya dan tidak mengulangi lagi perbuatannya di masa akan datang..

    insyaallah.. akan ada hikmah disebalik segala kejadian.. yg pastinya k.nor dah nampak satu hikmah yg besar ni.. betapa kita semua amat erat dan betapa dekatnya hati kita blogger2 ni walau duduk jauh dan tak pernah bersua muka antara satu sama lain.. (ada gak yg dah pernah jumpa hehe)semoga ukhwah antara kita semua bertambah mekar bertambah kukuh hingga ke akhir hayat.. amin...

    terima kasih sekali lagi dan maaf tak dapat nak reply komen satu persatu.. salam..

    ReplyDelete
  49. Tertinggal ketapi lak..
    sedihnya..sedihnya..part paling sedih tu gambar arwah mak kak nor laa..sbr byk2 eh kak..hrp2 tersentuh hati pencurik tu bila tgk gmbr arwah dlm purse yg dier curik..mana laa tau hikmah ke dier jugak,lps ni x curik dh..

    yg penting kak,akak n hb x dipengapa2kn..seriau tu kalo ms dier ngah selongkar tp kantoi kn..iskh
    hikmah lg 1,dpt gak akak merasa buat lesen n i.c baru..ehee..wpun paling mls nk buat kn..

    *tetibe nk cek purse gambar sapa ade kat dlm tuh

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum k'nor..
    takziah atas musibah..
    sayu rasa bila baca pasal arwah mak k'nor. moga2 terbuka hati pencuri tu utk pulangkn purse k'nor..

    ReplyDelete
  51. salam kaknor. diharap kaknor tabah dan sabar menghadapi dugaan nih. sy pernah mengalaminya. handbag sy kne curi kt surau, purse sume ilang. dlm purse tu pulak de pic my mom mase mude2 dulu sy smpan. tu je 1 nya pic mak mase muda. ni dugaan kaknor. diharap kita tabah menghadapi dugaan Allah ini. amiin

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum Kak Nor. Sudah ketentuan-Nya. Tapi kita usaha je lah, atas izin Allah, Insya'allah ada rezeki jumpa la semula apa yg Kak Nor hajati tu. Jgn sedih2 ya.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikumwbh...kak Nor....:( innalillah....Ya Allah smoga palaha buat kak nor:

    1. krn menjadi hamba yg teraniaya
    2. Krn menjadi hamba yg redha diuji
    3. medapat pahala berterusan kerana bersabar
    4. krn memaafkan mereka yang menganiaya kak nor......

    Smg ada hikmah di ats apa yang berlaku di antara ujian2NYA:

    1. Ujian itu sbg caraNYA mengkifarah dosa kita
    2. Ujian itu tanda kita disayangiNYA
    3. Ujian itu tanda Allah swt mahukan kita..mahu kita beriman...
    4. Ujian juga cara Allah swt utk memperelokkan kedudukan/martabat kita di akhirat kelak jika baik perjalanan kita
    5. Ujian ini adalah tarbiyah langsung drNYA...

    Alangkah bertuahnya kak nor....:) la tahzan ya ukhti...begitu byk cara Allah swt mengasihi kak nor....sesungguhnya Allah swt Maha Penyayang....

    Seketika ayu sebak membaca entry kak nor...Al fatihah buat arwah ibu kak nor....sesungguh di atas apa yang Allah hilangkan dan kurangnya kita di dunia... di dlm kehidupan kita, adalah utk digantikanNYA dgn sesuatu yg lebih baik.......

    Smg kak nor bersabar....yer kak..

    ReplyDelete
  55. ya Allah kak,saba ye :(

    lmbt pia tau :(

    ReplyDelete
  56. huhuu .. sedeyy nye kaknor.. pasal gambar tu.. mudah2han ade org baik hati jjumpe mane2 n pos pada kaknor.. Amin.. emm suha pon pernah kene .. tapi kat pasar mlm.. beg ngan susu2 anak sekali die amek.. susu baru beli tu... tapi yg sedig beg tu.. syg gilerr... beli masa belajar dulu2.. tapi disebalik tu.. rupenye ade benda lain yg lebih besar Tuhan bagi.. Suha dpt beli rumah yg suha duk sekrg hehe.. percaya tak.. kalu kejadian tu tak jadi.. konpom memg tak terjadinye beli umah tu... betulll...

    ReplyDelete
  57. salam k nor...bergenang air mata saya...satu2 nya kenangan abadi org tersayang hilang mcm tu saje...bersabarlah insyaAllah ada hikmah yg tersembunyi...

    ReplyDelete
  58. Sue >> amin..mekasih sue.. tu la, kalau tak duk tengok muka lama la kat IC dan lesen keter tu.. hehe

    haaa.. ada gambar bopren lama ke dlm tu.. cpt check :P

    tun >> w'salam tun, amin.. mekasih ya..

    cplud >> salam.. mekasih.. amin.. semoga kita akan sentiasa tabah bila diuji.. insyaallah..

    abbot >> w'salam..amin.. mekasih ya abbot.. insyaallah.. semuanya dah ok..

    ayu >> w'salam ayu.. wahhh terharu dpt baca kata2 ayu ni.. semoga boleh beri panduan pd yg lain2 juga.. insyaallah.. mekasih ya..

    pia >> salam pia.. tak per.. mekasih ya..

    suha >> alhamdulillah.. besar dan hebat perancangan Allah utk suha ya..

    mekasih ya.. akak ok :)

    zarin >> salam zarin.. alhamulillah.. akak dah ok jer.. mekasih atas simpati zarin tu ya.. :) insyaallah.. biasanya mmg ada hikmah yg tersembunyi :)

    ReplyDelete
  59. Kak nor..
    lening merate2 ader jerk hok jenis panjang tangan ni..hok tulah yg buat kiter jadi susoh hati sokmo..
    tahu tu bukan rezeki kiter, tapi dok semene2 menyusohkan kiter..dugaan n nok geroh..huhu..

    ReplyDelete
  60. As'salam...kak nor..sedih sgt bila baca news tu, hope kak nor byk-bykkan bersabar ye.. & yg penting akak doakan untuk arwah mak akak ye..

    pssstt..pas ni jgn tggal purse dlm kete lg ekk..bahaya tau~~

    ReplyDelete
  61. lela >> betul tu, nak geroh kan.. tu dia kena jawab dgn Allah la akan datang :)

    linda >> w'salam .. mekasih linda.. insyaallah.. ok jer ni :)

    susah gak kan, nak bawak purse time jogging.. mmg kena cari alternatif lain ni :)

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum Kak Nor..terlambat sampai sini laa..sedihnya esp mengenangkan gambo arwah mak kak Nor tu. sabar & redha atas ujian Allah, Insya Allah akan digantikan dgn yg lebih baik di masa akan dtg...2 tahun sudah purse saya pon pernah kena curi, time baru keluar duit dr bank pulak tu. Faham sgt perasaan kak Nor..

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum Kak Nor..terlambat sampai sini laa..sedihnya esp mengenangkan gambo arwah mak kak Nor tu. sabar & redha atas ujian Allah, Insya Allah akan digantikan dgn yg lebih baik di masa akan dtg...2 tahun sudah purse saya pon pernah kena curi, time baru keluar duit dr bank pulak tu. Faham sgt perasaan kak Nor..

    ReplyDelete
  64. Assalam kak ,maaf sangat terlepas ketapi ni,sy paham perasaan akak sebabnya saya pun pernah alami kak,tp dengan izin Allah selepas 3 tahun kejadian itu berlalu,tahun lepas saya terima panggilan dari seorang hamba Allah yang jumpa dengan purse saya di negeri lain,kebetulan ada no tel,sy dalam tu ,ye la tp penat lelah nak membuat lesen ngan ic tu kan bukan senangkan kak dengan keadaan hati yang tak runsing.InsyaAllah jika memang ada rezeki akak,harap purse yg hilang tu dapat kembali

    ReplyDelete
  65. salam K.Nor..erm..terlewat zla tahu pasal berita ni.hari ni baru sempat godek2 balik entry lama K.Nor..sedihnya...tp zla harap k.Nor dah ok skang, moga suatu hari nanti K.nor akan dpt balik gmbr tu

    ReplyDelete