f Secubit Garam: Kek Batik @ Hedgehog Slice

N3 Terkini

Monday, February 7, 2011

Kek Batik @ Hedgehog Slice

Alhamdulillah, terima sms dr anakanda, dia dah selamat tiba kat airport di Amman, Jordan. Mesti meletihkan tu sbb perjalanan yg jauh, tambahan pulak 6 jam transit kat Bahrain. Mudah2an selamat tiba di rumahnya di Irbid pulak lepas ni.. amiin... Izah, baru la tak mendung hati akak ni :)

Tadi dlm duk sembang dgn Ummi, dia cakap dia nak masukkan n3 kek batik ni. Kebetulan la pulak sbb K.Nor pun nak letak n3 jugak ni.. Takper.. tak kisah kan Ummi. Lagi pun bukan buat hari yg sama sbb Ummi pun tak buat hari ni gak kan. Yg K.Nor ni pun bukan buat hari ni tp hari Rabu minggu lepas. Tak sempat nak n3 sbb bz tahap gaban masa tu. Nak offer pun dah abis ni sbb kek ni mmg salah satu kek kegemaran anak2. Si emak anak pun sama gak :)


Sebenarnya ni kali ke 2 K.Nor buat Kek Batik ni. Hari tu lepas tanya Hana, mmg dah buat kali pertama. Tapi silap K.Nor tak masak adunan hingga betul2 pekat. Sebab ingat nak melapiskan so tak nak la pekat sgt takut payah time nak kasi rata masa lapiskan tu. Hasil lapisan mmg cun taaaaaaaaaaapiiiii lembik la pulak! Melekit2 dan sememeh jer bila dipotong. Terus tak jadi shooting. Masuk mulut masing2 aje la...

Kali ke 2 buat ni, males dah nak main atur2 biskut marie, males nak melapis.. Pakat humban jer biskut tu dlm kuali. Lagi pun K.Nor lebih suka kek batik yg biskut tu lembut, bila makan rasa cam makan kek. Bila disusun2 aje, biskut tu masih keras. Bila nak potong, dah la tak cantik, rasa cam makan biskut bukan makan kek.. Sebab tu K.Nor prefer yg gaul sekali biskut dlm adunan. Tak kisah lah tak cantik di mata pun, asal cantik kat selera anak tekak.. kan.. kan.. hehe


Apapun, Kek Batik ni mmg best! Sebab apa? Sebab K.Nor derhaka sket tang bahan2 tu. K.Nor tak guna milo sepenuhnya tapi campur sket serbuk koko. Kalau serbuk koko sepenuhnya lak kang pahit2 gitu. Masa 1st time buat, K.Nor letak banyak sgt serbuk koko, jd ada rasa pahit sket. 2nd time buat dah kurangkan sket, baru best! Terpulang la pd citarasa masing2 nak campur atau tidak ya..

Mintak izin ya, tuan empunya resipi asal dan jugak tuan empunya resipi yg dah dialihbahasakan, nak C&P kat sini lak.. heeeeeee...

RESEPI KEK BATIK @ HEDGEHOG SLICE
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
250g@satu peket biskut merie
200g@satu peket milo
397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
4 biji telur A
1sk esen vanilla
150g butter @ 2/3 cawan

Cara-cara
Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat. Matikan api.
Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
Keluarkan dan potong. Hidangkan.

*K.Nor guna:
170gm milo
30gm serbuk koko



17 comments:

  1. biskut marie ada lagi tu..
    boleh buat kek batik ni..
    nampak sedapp la kak nor...
    Alhamdudillah..along dah selamat sampai...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dah selamat sampai along ya..
    wah.nor, cung nya kek tu..kalau kat rumah akak yang lapis2 tu lagi laku.nak buat mmg leceh sikit kan?
    bagi akak 3 ketui.takmo byk.nak rasa jek.baru buat smlm.hehe

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah dh selamat sampai tu legalah skit kak nor...memang mak mana tak risaukan...apapun semoga selamat yer along. btw kek ni memang sedap kalau saya buat sure 1/2 loyang tu leh abis...hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor...
    biasanya saya beli kat pasar malam..tak pernah cuba buat sendiri..nanti masuk waiting list kita..

    ReplyDelete
  5. assalam nor..dah lama tunggu nak cuba kek batik versi nor pulak..akhirnya..ada jugak.
    alhamdulillah nor..anak bujang dah selamat sampai..

    ReplyDelete
  6. salam kak Nor...
    alhamdulillah sampai jugak anakanda tersayang... risau mama dia serba tak kena dibuatnyer....
    kak sedap nampak kek batik tu... letak koko mesti lagi sedap kan...??
    ni nak minta izin sekali ni... ita copy resepi apam coklat ye kak Nor... dah buat dah sedap! TQ for sharing...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah... Dah sampai.. Reda hati si ibu yang bimbang tu kan.. Aha kak.. Saya pun sama suke rasa sekut merie tu lembut2 skitt. Mmg suke campurkan sekali. Rasa cam tak mau try tapi klu dah dimodify ni musti best ni... Eheee

    ReplyDelete
  8. mas >> buat la mas, sedap versi ni..
    insyaallah tak rugi cuba

    k.anim >> ooo suka yg rangup2 la ya.. nor lak suka yg lembut sket..

    yep.. dah sampai dah.. alhamdulillah.. mekasih

    nieza >> mmg dah lega dah.. hehe

    owhh suka ya dgn kek batik.. try la buat :)

    ReplyDelete
  9. nazrah >> sebenarnya kek batik ni la kek yg paling mudah nak buat.. patahkan biskut dan masukkan dlm adunan yg dah dimasak hingga pekat tu.. gaul2 dan letak dlm loyang, tekan2 biar padat dan biarkan dlm esbok sampai dia mengeras.. dah boleh makan.. tak perlu bakar, tak perlu kukus.. mudah jer kan.. try la buat ya..

    k.erna >> nor dah pernah buat dulu, 2x dah rasanya tp resipi org lain.. kali ni cuba resipi yg ni pulak.. sedap! tryla k.erna

    ita >> salam ita.. hehee.. mmg la gitu rasanya .. selagi dia tak selamat tiba, selagi tu la tak senang duduk.. :)

    owhh buat apam coklat ya.. sedap tak? silakan copy.. sharing is caring :)

    izah >> haa.. dah tak mendung.. hehe.. mekasih..

    try la izah.. tak rugi punya.. tak melekit kalau kita masak sampai pekat..sedap bila ada combination milo dan serbuk coklat tu

    ReplyDelete
  10. huwaaaa...along dah balik jordan ke?x smpt nk ikut anta gi airport..ehe..
    apa2pun syukur laa along dah selamat tiba di jordan. mesti byk bawak bekal dr umah tuh..hehe..

    kek batik nih nmpk best kak!mcm nk amik jer seketul..hehe..

    ReplyDelete
  11. mmm cedapnye kak nor..kek batik..peberet ayu arr....6 jam transit yer....Ayu pun selalu gak transit kat bahrain..selalu 7-8 jam jika ada ribut pasir n delay flight.....:)

    MM, 13th ni Ayu g telebang jumpe Mr Ginie...hik3....transit lagi 6 jam kat Bahrain...sbb beli ticket mulah2 ...online funyer.....

    ReplyDelete
  12. mmm cedapnye kak nor..kek batik..peberet ayu arr....6 jam transit yer....Ayu pun selalu gak transit kat bahrain..selalu 7-8 jam jika ada ribut pasir n delay flight.....:)

    MM, 13th ni Ayu g telebang jumpe Mr Ginie...hik3....transit lagi 6 jam kat Bahrain...sbb beli ticket mulah2 ...online funyer.....

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum K.Nor,
    Syukur Alhamdulillah Along dah selamat sampai..lega rasanya kan kak..
    =mmng sedapkan kek batik marie ni..mlm tadi Yatie buat gak...lum n3 lagi....hehehe..betullah kak, bila tak pekat dia jadi lembik sikit adunan coklat tu bila nak potong..tak berapa cantik..tapi sedap rasanya..

    ReplyDelete
  14. sue >> alaa apasal lambat..cian along duk tunggu sue kat terminal gate tuh.. heheh..

    ayu >> owhhh nak pi sana ya.. seronok la tu dpt jumpa cik abg.. kirim assalamualaikum kat dia ya.. psst!! ole2 jgn lupa ya.. hehehe

    yatie >> w'salam yatie.. haa.. mmg sedap kan, tu la.. lembik bila tak cukup pekat tp rasa mmg sedap cuma k.nor kureng sket bila biskut tu tak lembut :)

    ReplyDelete
  15. Salam kakNor. Alhamdulillah dah selamat sampai anak bujang akak. Semoga dia selamat menghabiskan pengajian dgn cemerlang nnt..Pasti ibunya berasa bangga..

    ReplyDelete
  16. eliza >> w'salam .. alhamdulillah.. semua tu dgn izin Allah juga kan

    amiin.. mudah2an dimakbulkan hendaknya..

    ReplyDelete
  17. Tumpang lalu...

    I tak pernah merasa kek batik. Nampak sedap!

    ReplyDelete