f Secubit Garam: Ayam Kicap Lada Hitam

N3 Terkini

Monday, February 7, 2011

Ayam Kicap Lada Hitam

Hari ni mood masak terbang di awan. Biasalahkan, selagi dia belum selamat tiba di rumah penginapannya tu, selagi tu rasa semacam jer. Rasa kurang rajin sungguh nak main masak2 kat dapur. Buat yg simple aje dah lah kan.. Menu ni mmg simple, perap semua bahan2 pastu campak dlm kuali non stick. Tutup dan sesekali godek2 bg serata. Pastu siap, hidang dan makan! Baca ikut tonasi biskut oreo ya puan2, tuan2 dan adik2.. heeeeeeee........

hitam2 si tampuk manggis
walau pun hitam semua licin abis :)

Resipi dr Jepun nun, sapa lagi kalau bukan dr gobok Hana Memories. Mekasih buk, nak tayang kat sini lak resipi yg dah ramai yg cuba tu.. Mmg finger lickin good nih :)

AYAM KICAP LADA HITAM
resipi : hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@Secubitgaram

Bahan-bahan
400g ayam - potong kecil2
2 inci halia muda - hiris halus
3 ulas bawang putih - parut
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2sk maggi seasoning
1@1/2 sk lada hitam
cili padi ketuk *jika ingin pedas
1 batang serai - titik *optional
1/4 cawan air
garam jika perlu


Cara-cara
Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air.
Perap sebentar 10-20min.
Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air.
Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika blom tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.
Angkat dan hidangkan.

6 comments:

  1. hihihihi... nak gelak la kak... mmg btol lah..kicap mesia itam2..kicap jepun putih2... tgk akak buat pong ireng2 blaka ngan membe2 lain... hihihihi.. lenkali sape nak try maybe kene kurangkan sukatan kicap pekat tuh kot... supaya xde la ireng sgt... tp sedap jugak kak eh?? hihihihi

    ReplyDelete
  2. tu dia..pekat berkilat kak nor...sodap tuh..makan ratah je pun sedap ek..jgn mendung2 kak..insyaAllah selamat semuanya

    ReplyDelete
  3. kak nor..walau pun hitammm, tetap menawan hati....
    bak sepinggan...dah puji ni..he..he..

    ReplyDelete
  4. Assalam nor,
    lama kita tak ke Terengganu..
    banyak recipe yang dah tertinggal ni..mudah2han hensem boy dah selamat sampai kedestanasi ya..insyallah..

    ReplyDelete
  5. assalam kak, anak akak dh blk ke?semoga selamat sampai lah yer...btw terliur nengok ayam hitam manis tu kak...nk tapau drumstick tu seketoi yer...hehe

    ReplyDelete
  6. ina >> tu pasal la.. akak tengok versi ina, tak hitam legam. akak punya dan yg lain2 semua itam.. ish.. tak per.. hitam itu menawan! hahaha

    izah >> haha. betul2 itam pekat kan..

    insyaallah izah.. dah tak mendung dah.. dah selamat sampai pun anak teruna akak tu :)

    mas >> betul2.. hitam itu menawan :).. lorr puji ada makna la ya.. hehe

    ayu >> salam ayu, apasal tak datang, tak rindu dgn org ganu dah ya.. majuk la hu hu.. :)
    alhamdulillah.. berkat doa semua, dah selamat sampai pun kat sana.. mekasih semua :)

    nieza >> salam nieza, dah sampai dah nieza.. alhamdulillah..

    ish.. cam budak2 ya suka drumstick :)

    ReplyDelete