f Secubit Garam: Rainbow Chiffon Cake

N3 Terkini

Tuesday, February 22, 2011

Rainbow Chiffon Cake

Kalau tak nak cakap banyak2 aci tak? Jom jamu mata dengan kek cipon pelangi ni ya.. :)


RAINBOW CHIFFON CAKE
source : Gert & Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients A
8 egg yolks
50 grm sugar
20 grm milk powder
20 grm cornflour
150 grm cake flour
1 tsp baking powder
½ tsp salt
100 ml vegetable oil
100 ml coconut milk ~ k.nor ganti dgn susu cair

Ingredients B
8 egg white
120 grm sugar
1 tsp cream of tartar

Ingredients C (for the rainbow)
A few drop of pandan paste
A few drop of pink coloring
A few drop of strawberry flavoring
2 oz of melted chocolate
A few drop of yellow coloring
A few drop of lemon flavoring

1. Shift cake flour, corn flour, milk powder, salt and baking powder. Set it aside. Combined the coconut milk and oil together.
2. In a mixing bowl mix the egg yolk and 50 grm of sugar until well combined. Add in the coconut milk and oil mixture. Mix well. Lastly add in the flour mixture. Mix until the mixture is smooth.
3. Divide the egg yolk mixture into four equal portions. Mix one portion with pandan paste, one with strawberry flavoring and pink color, another one with the melted chocolate and the last one with lemon flavoring and some yellow coloring. Mix all the four portions well and set it aside. Pre-heat the oven to 350 degree F.
4. In a mixer whisk all the ingredients B on high speed until soft peak. Divide the egg white into 4 equal portions and fold it into the different egg yolk mixture. Pour each of the batter mixture into an ungreased tube pan and bake for 50 minutes or until golden brown and tested the skewer comes out clean.
5. Take out the cake and invert the cake immediately. Leave it to cool completely before removing the cake from the baking pan by running a long sharpe knife to the side and bottom of the baking pan. Cut and serve.

** ni yg K.Nor buat
1. pewarna purple + paste blueberry
2. pewarna kuning + vanila
3. pewarna hijau + paste pandan
4. pewarna merah + paste strawberry



~~~~~ X ~~~~~


K.Nor minta maaf ya, andai watermark SecubitGaram agak besar sket dan lebih terang dari sebelum ni. Terpaksa dibesarkan dan diterangkan sket, juga diletak tempat strategik agar tak berlaku lagi kejadian yg paling tak diingini tu.. Maaf ya kalau kehadiran watermark ni yg agak mengganggu pandangan mata terhadap masakan/juadah yg ditayang.. Harap2 semua faham dgn situasi K.Nor ya..


30 comments:

  1. cantiknya sifon pelangi tu kak!..nak sepotong!... :)

    ReplyDelete
  2. cun arrr cipon nor ni..nak sepotong.:)

    ReplyDelete
  3. grrrrrrrrrrrrr,....bak sini kak nor....itu kek menawan perot aiiiii,....:)

    Note;:P abisss la bakal menantu pomfuan kak nor ni....kene wat hwork nak tandingi mak mertua....wakakakakaa......:))

    ReplyDelete
  4. perghhh sungguh menawan kalbu..terguda lah kak...cantik nengok kek cipon yg ceria ni ...jom kita tukar ngan kek lemon coklatla..hehe

    ReplyDelete
  5. Wah meriahnya kaler & kek nya nampak gebu. Masuk list lah.
    Kalau org tau adab, kan boleh minta izin baik2, sure kita izinkan kan, ini main ciplak jer. Mmg patut letak watermark. Baru2 ni Along terjumpa gak org ciplak gambo Along siap dgn watermark sekali tapi takleh nak tinggalkan komen sbb dia letak kat forum (tapi tukar respi lain), geram tapi tak terkata.... tak tau bila lah org2 ni nak paham.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kak Nor, geram la tengok kek cifon yg begitu indah menawan, rasanya pon mesti tak kalah kan...bestnya kalau kat dpn mata nih..:)

    ReplyDelete
  7. Waaaaaaaaaaaaaaaa...cantiiiikkk...fenggsaaaaannn...hehhee

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum Kak Nor,
    Cantiknya rainbow chiffon cake akak ni...meriah gitew...kalau guna 8 biji telur mmng cantik tinggi ya kak...leh cubalah resepi yg ni..tq..

    ReplyDelete
  9. kak Nor cantiknyer... macam baldu aje ita tengok kek tu...
    terlopong dah mulut ni...

    ReplyDelete
  10. Speehless...gorjesss...yummyyy...the bommm..

    ReplyDelete
  11. waaaa...tp byaknya telur..kalo setghkan adunan, menjadi tak?

    ReplyDelete
  12. wow! sungguh menyerlah kejadiannya... masih dlm waiting list! biler ntah nak buat....

    *kak.. syarikat tuh dah emel kite mintak maap..

    ReplyDelete
  13. Nor, cantik sungguh warna purple and pink tu. Nor guna pewarna jenama apa ya

    ReplyDelete
  14. salam kak nor..
    waaaaa... sangat terang pelangi bersinar2 kat rumah kak nor pagi ni........ cun melecunlah!

    kak... gambar tu mmg milik kak nor.. jadi akak berhak buat apa yg akak suka... setakat ni.. takdelah nampak mengganggu pandangan... just nicelah gitu.. takdelah orang lain boleh cantas watermark tu nnt... heee...

    ReplyDelete
  15. kak nor...cantiknye rainbow tuu...nak jugak!!!!!
    anyway..paham sesangat la psl watermark tuh...no prob punye

    ReplyDelete
  16. Assalam Nor,
    wah mungkin sekarang musim colour2 lah pulak ke?..hehe..nor kek colour, kita nasi & apam colour2..hehe

    cantik warna kek ni nor..ada lagi tak ni..

    ReplyDelete
  17. woooww...cantiknya..,,,
    masuk list resepi ni......
    betul2 macsam rainbow...

    ReplyDelete
  18. Wah pelangi dimalam hari yer K.Nor...ceria jer...mesti k.nor ni pun dah ceria seperti slalu nih...jgn sedih2 lg yer k.nor...nampaknya mood k.nor dah kembali...
    takpelah k.nor watermark tu besor pun..ok jer..masih sedap mata memandang...tp kan k.nor hmmmm camner k.nor buat watermark gitu...

    ReplyDelete
  19. wahhhhhhhhhhhhh..
    (@0@) :terpaku...:
    santeknyer....cunnyer...hish..ni waser nak buat gop nih..tp...biler xtau..huhahahhaha

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum...

    dayang >> sepotong jer? boleh.. nah.. makan elok2 ya.. :)

    k.anim >> sepotong gak? boleh.. tak abis la kek nor kalau masing2 nak sepotong jer kan :0

    ayu >> molek gok tu ayu, biar dia gelepor sket, kena masuk kursus masok dulu sebelum kawin.. kang bila2 k.nor gok senang, tunggu makan jer hehehee

    ReplyDelete
  21. nieza >> boleh.. meh kita tukar suka sama suka :0

    along >> buat along, sedap ni..

    betul tu, kita bukannya kedekut kan along.. lorr ada lagi? ish... sakit jiwa bila kena kes gitu kan.. bila la org nak reti ni kan along.. aishhh

    ReplyDelete
  22. azlina >> w'salam.. rasa seindah rupa .. sbb ada susu dlm tu.. jd lemak2 berkrim hehe.. moist gak la..

    ummi >> aik... dah fengsan... dah sedor belum? buat dah kan aritu? hehe

    yatie >> w'salam yatie.. k.nor mmg kena buat 8 bj sbb loyang k.nor saiz besor . nak buat 6 bj boleh tp lepek sket la..

    ReplyDelete
  23. azlita >> aik.. tutup mulut, kang lalat masuk :)

    izah >> yer mek semah.. nak kek pelangi tak? hehe

    nora >> boleh jer nak buat 1/2 adunan, guna loyang saiz kecik. k.nor ni mmg tak ada loyang saiz kecik tu yg kena buat 1 adunan.. lg pun semua suka kek ni, kalau buat 1/2 adunan sekali hadap jer dah abis :)

    ReplyDelete
  24. hana >> aik.... pernah masuk list gak ke? haha.. akak menang dulu la ya..

    alhamdulillah.. segalanya dah dipermudahkan.. :)

    aidah >> kaler2 tu nor beli kat kedai barang2 baking, tak ada brand sbb dia rebottle. mmg pekat kaler tu, dan menyerlah. letak sket pun dah cukup. kalau yg jenis kat supermarket tu cair kan.. kena letak banyak.. yg ni mmg pekat so letak sket dah cukup

    wanieyra >> mekasih.. jom mencipon :)

    ReplyDelete
  25. madiha >> w'salam.. ish.. compius sokmo, nak panggil madiha atau ratna.. yg mana satu nama betul ni ya.. hehe

    alhamdulillah.. dah dilakukan apa yg patut.. dan alhamdulillah gak semua dah settle dgn cepat dan baik.. dia org dah mohon maaf ..

    eina >> rainbow yg 4 kaler jer.. hehe

    ayu >> w'salam ayu, kek kaler2 tak per, kalau nasi lemak kaler2 mmg dah derhaka teruk tu.. hihihi

    ReplyDelete
  26. mas >> buat 7 kaler lak mas ya.. hehee

    lieza >> alhamdulillah.. dah boleh sengih sampai ke pp ni..

    WM tu cik abg k.nor yg buat, kalau lieza nak buat gak, boleh tempah dgn jiya pengembala kamben.. dia mmg amik tempahan buat WM..

    wani >> buat.. jgn dok buat.. k.nor cabor nih hehehe

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum K.Nor, first time komen ni, selalu jadi silent reader je, tp terpanggil plak nak komen..dah selalu cp resepi kat sini tak tau bila lak nak watnye..apa2pun tak kesah la watermark besar ke kecik, K.Nor letak besar2 lagi besh...hehehe..yg penting resepinya ada..

    ReplyDelete
  28. Phewettt bukan main lagi.. pakai skirt ropol ropol colour colour lagi hehehe.. cantik lah KNor.. very ceria the colour.. :o)

    ReplyDelete
  29. kak nor.. nama betul saya ratna....... heheee...
    MaDiHaA tu singkatan dari nama anak2..
    Ma = ma (ibu)
    Di = Dini
    Ha = Haziq
    A = Alin

    so.. jadilah nickname saya MaDiHaA...

    akak panggil je mana2 yg rasa serasi ngan akak.. dua2 diterima pakai.. hehehe...

    ReplyDelete