f Secubit Garam: JLo??

N3 Terkini

Thursday, February 24, 2011

JLo??

Oh tidak... Bukan JLo tapi jelly oooo.. Jelly yg sangat sedap. Nak lagi sedap makan sejuk2. Nak buat mudah sangat2 kalau tak caya tanya Ratu Jello@Yat Maria :)

Dari petang smlm lg duk pikir nak buat puding atau dessert. Tup2 semalam nampak Azlita buat Puding Jelly Konyaku. Tapi Ita punya puding hi class sbb siap ada mcm2 buah dan Ita juga siap buat kuah kastard. K.Nor mula2nya nak buat kuah ikut resipi Ita gak tapi tak sempat buat, jelly semua dah abis masuk mulut penghuni kat rumah ni. Lain kali kalau nak buat kena buat 2 kotak jelly konyaku kalau nak buat kuah cam Ita tu..

K.Nor guna konyaku jelly perisa laici dan nata tu perisa strawberi
Nata tak menyerlah sgt kan.. 

Tak perlu resipi la ya, mudah sgt2 ni. Bancuh jer jelly tu berpandukan pada arahan kat kotak dan letak la fruit coktail atau laici atau nata de coco kat dalam tu mcm yg K.Nor buat ni. Nak lagi cantik masukkan dulu sedikit adunan jelly ke dalam acuan kecik2 tu baru lah dimasukkan buah. K.Nor silap gi letak buah dulu tu yg bahagian bahagian bawah acuan (bahagian atas jelly kalau dah dikeluarkan dari acuan) tak berapa cun. Jelly tu tersekat nak turun kebawah dek nata de coco yg diletakkan sebelum dimasukkan jelly. Lain kali mmg kena beringat hal ni.. insyaallah..

 Yg ni saja masukkan setitik kaler brilliat blue ke dalam adunan konyaku jelly.
Mesti HaSue berkenan ni, pantang nampak kaler biru :)


12 comments:

  1. nor..dah terasa rasa sedapnya sejuk je..lalu kat tekak..

    ReplyDelete
  2. waduh terguda yg colour biru tu kak...nk tapau yg biru itu jer..hehe

    ReplyDelete
  3. Ishhh kak, ngan pantas kita landing nak imagine konyel2 jello tu...yg kaler biru..pengsan arrr kak..menambat hatiku!!!!!!!!!! kita ada blueberry, WAJIB dah ni kita pi wat ..kihkihkih

    ReplyDelete
  4. Ya Allah..sabo jelaa ngan kak nor nih..apa niiii..tyg jlo kaler biruu..mcm nak nangis tengok tau!!! semalam berlari ke sana ke sini x sempat nak selongkar dapo akak cam biasa hihi..mesti ada lagi kan puding biru tuuuu...cantik yg amat!erghhh!!!


    Kakkkk..happy birthdayyyy!!!sayanggggggggggg akakkkk!muahhhh

    ReplyDelete
  5. akak..cantiknya jello tu...
    sue, mana kau tahu ..aku pun nak wish la...
    happy birthday kak nor....
    moga diberkati dan dirahmati Allah sentiasa....
    kita pun sayang akak tau...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kak Nor...

    Sejuk Tekak Bila Makan Tgh Cuaca Panas...Cantik, Sedap, Menarik!

    ReplyDelete
  7. aduhhh...syoknye kalo leh mkn jelly nih..=)tqsm k.nor,hubby saye dah beli bks tu smlm,kat kedai plastik p.pjg..hihi..k.nor,blh x nak email k.nor,nak add ym...

    ReplyDelete
  8. kak.... saya jugaklah yg 'darat' sekali kak.. seumur idup.. tak pernah lg masak jelly guna konnyaku ni..... mesti lain dari agar2 kan? 'darat' sungguhlah sy ni.... nak kena beli gaklah nnt...

    oh ya kak... nak ambik peluang kat sini nak ucap Happy Birthday buat akak.... saya pun tau bila tengok kengkawan wat entry untuk akak... nak wat entry utk akak pun tak sempat nak mengentry dah.. so ucap sini jelah yer.. semoga akak panjang umur, murah rezeki sokmo & diberikan kesihatan yang baik.. amin..

    ReplyDelete
  9. k.erna >> mmg sedap kak, nor sempat makan dua ketul jer, abis dipulun anak2 :)

    nieza >> ishh berkenan yg biru ya.. dah abis la nieza :)

    kakyou >> wahhh sorang lg penggemar biru :)

    ReplyDelete
  10. yat >> ish.. kan yat dah jd ratu jLo.. dah selalu buat pun nak kena imagine gak ek.. mesti la yat buat lagi sedap.. dah selalu sgt buat kan.. kalau tak, takkan akak panggil ratu jello :)

    haha... akak dah plan nak buat yg blueberry gak!! ngelat ar... hehehe

    sue >> hehhe.. dah masuk pun yg diseru.. dak abis la sue.. sapa suruh lambat jenguk sini.. nak kaler biru tu ek? tunggu... :)

    tq dear... mmmmmuah :)

    mas >> tq mas..
    sue mmg tau awal2 sbb dia frens dgn akak kat fb :)

    amiin... mekasih mas.. sayang mas jugak :)

    ReplyDelete
  11. lin >> w'salam lin.. betul tu.. anak2 hadap kejap jer licin :)

    zawani >> yep, saya lupa kedai kat pasir panjang tu.. selalu gak beli kat situ..

    kalau ada apa2.. tanya kat sini aje pun tak per ya..

    madiha >> lorrr.. mmg kita semua darat! kat kita duk kat atas darat..ke ada yg duk dlm air? hahahah.. jelly ni kenyal2 gitu tak cam agar2 biasa tu tau :)

    mekasih madiha.. akak tumpang seronok tengok member2 blogger buat n3 spesel utk k.nor tu.. mmg terharu dgn kebaikan dan keikhlasan dia org. walau kenal melalui alam maya jer.. terasa rapat dan dekat dlm hati..

    amiin... mudah2an kita semua dlm rahmat Allah.. dah sentiasa dlm perlindungan dan kasih sayangNYA.. aminn.. mekasih sekali lg dr k.nor :)

    ReplyDelete