f Secubit Garam: Ikan Patin Stim

N3 Terkini

Sunday, February 6, 2011

Ikan Patin Stim

Lama betul tak buat Ikan Patin Stim ni. Ni salah satu menu kegemaran si anakanda. Dia suka sgt ikan patin kalau dimasak stim gini. Lemak ikan patin tu jgn dibuang, letak jer dlm mangkuk dan stimkan sekali dgn ikan. Tu la kegemaran dia. Hirup kuah yg masam2 pedas tu sgt2 menyelerakan.

Masakan tak sempat nak make up sbb nak cepat :)

Jom tengok resipi Ikan Patin Stim yg simple jer ni.. Kalau tak ada mangga muda boleh lah digantikan dgn asam boi. Sedap jugak! :)


IKAN PATIN STIM
resipi: K.Nor@SecubitGaram

1 ekor ikan patin sederhana besar (boleh guna ikan lain spt siakap, kerapu atau bawal)
2 biji limau nipis
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1in halia muda
1 biji mangga muda (guna 2 biji kalau buah kecik)
5 biji cili api ~ diketuk biar pecah2
2 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa
air

Cara2
Bersihkan ikan dan perap dgn air limau nipis dan sedikit garam. Perap sebentar, lepas tu bilas dan toskan.
Potong bawang besar, halia muda dan mangga muda panjang2 spt batang mancis.
Masukkan ikan ke dalam mangkuk tahan panas, dan taburkan bawang putih, bawang besar, halia, mangga dan cili api.
Bancuh sos tiram, garam dan sedikit gula dgn 1 cawan air. Sukatan air ni terpulanglah, kalau nak berkuah, lebihkan ya..
Curah bancuhan tu keatas ikan dan kukuslah sehingga ikan tersebut masak, lebih kurang 20 min.
Biasanya kalau mata ikan tu tersembul keluar bermakna ikan tu dah masak.
Lauk ni sedap dimakan panas2..

5 comments:

  1. kak,menangis tgk sbb x dpt mkn..1st class nih!

    ReplyDelete
  2. mas pun nak nangis ngan del sebab tak dapat makan....
    mas suka ikan patin...sedappnya tengok patin stim tu....
    nanti nk try resepi kak nor lak....gerenti hingga menjilat pinggan yer kak nor..he..he..

    ReplyDelete
  3. Sedap tu kak...nnti leh lah saya guna resepi akak nih..saya ni tgh wat Ikan Kembung Bakar Portugis tu...dalam oven lagi...utk dinner mlm ni...hehehhehe...suka tgk blog akak ni sbb resepi semuanya mngancam!!! Saya pun bru gak buat blog utk share resepi..

    ReplyDelete
  4. huwaa...ini ikan my fav la kak...saya pun nak tumpang nangis jugak kak...mana nk pi cari patin kak sini...huhu masuk list jln2 cari mknla bila blk cuti kat Msia nanti...hehe

    ReplyDelete
  5. del >> alaaa del.. tang mana la 1st class tuhh.. simple jer ni :)

    mas >> jgn nangis.. kang banjir hehe

    ayin >> silakan ayin.. slmt mencuba.. mekasih gak ya sbb sudi singgah dan cuba resipi dlm ni :)

    nieza >> masyaallah.. mmg banjir la lps ni ya.. pakat nangis belaka nih.. bila nak balik cik puan misi? hehe

    ReplyDelete