f Secubit Garam: Ke Jepun Bersama Anakanda

N3 Terkini

Monday, February 7, 2011

Ke Jepun Bersama Anakanda

Hehehe.. ada gempak tak tajuk? Betul la tu, kita org ke Jepun jap baru2 ni. Berdua jer dgn Along tau. Hehehe.. Buat takoyaki la.. mana ada nak ke Jepun.. Ni projek 3 malam lepas. Tak dan nak masukkan n3 dek kebizian yg melanda. Kalau ikutkan ada banyak lagi n3 masakan yg masih dlm folder. Duk tunggu que nak keluar. Nanti la, K.Nor keluarkan sket2 ya..


Takoyaki ni K.Nor buat berdua jer dgn Along. Yg lain2 tu duk asyik duk ngadap citer jer. Seronok main masak2 dgn dia. Kalau dulu K.Nor selalu buat pizza dgn Along tapi kali ni tak buat pun. Just gi makan kat Pizza One jer aritu. Memang K.Nor ada simpan 1 paket tepung takoyaki dlm esbok dan tunggu dia balik nak buat takoyaki sama2 dgn dia. Along duk layan buat takoyaki tu sampai abis satu adunan. Dan gambar2 dlm n3 ni dia yg snap :)

Puas hati tengok dia makan takoyaki yg kita org masak malam tu. eh... rasanya tak leh panggil takoyaki kut sbb tak guna sotong. K.Nor guna crab stick, sosej dan udang. Kena panggil kaniyaki (crab) dan ebiyaki (udang), utk sosej tak tau nak panggil apa sbb tak khatam lg bahasa Jepun nih.. kena tanya dgn mek jepun nun.. hehe
versi satay
takyah nak ngendeng2, semua dah jd baja :)

Utk resipi takoyaki boleh tengok kat SINI , kalau nak tengok bahan2 yg K.Nor guna, klik kat SINI pulak ya.. Bahan2 ni boleh didapati di Jusco, insyaallah halal (menurut Hana, suami dia dah baca ingredients yg digunakan)


11 comments:

  1. sedappnya..nak minta dah abisss...balik la..he..he...

    ReplyDelete
  2. sedappnya..nak minta dah abisss...balik la..he..he...

    ReplyDelete
  3. Salam..
    K Nor.. alaaaa...nak jugak..Acuan dah ader..tp nak buatnye malas tahap gaban niee..Cam no ni????

    ReplyDelete
  4. salam kak nor...mana nak cari tako maker tu..dah lama cari tp xjumpa.kalau boleh kak nor bagitau beli kat mana ye.tq

    ReplyDelete
  5. Akak, I can see how much U are missing Along...coz its Along everywhere in your post today. ;>

    Wow..cunnya takoyaki kak! Dah laaaaaama sgt tak makan. Yummy!

    ReplyDelete
  6. hohoho....terliurnya! sjk nengok kt blog k.hana mmg dh tliur. pastu ada skali pegi ekspo tmn bunga kt sini, ada la org jepun jual takoyaki ni. semerbak bau. sabo je la. nk buat x tau la ada x bhn2 n takoyaki maker tu kt sini. alat tu guna letrik ek k.nor? k.nor beli kt mane?

    ReplyDelete
  7. wah, beshnye kak nor.. huhuhu bertuah kalau dpt mak mentua mcm ni!! haha

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah along dapat rasa.... sedap kan long kan kan kan... hihihi...

    ReplyDelete
  9. mas >> tau tak per.. haha.. babai mas hihihi...

    psst..jgn majuk2 cam izah dah la ya.. :)

    naz >> salam naz.. mana ada lagi dah.. semua dah licin :)

    lorr jgnler malas, kalau malas tak dpt merasa la..lain la kalau nak yg tunjuk2 :)

    wanie >> acu ni sorang adik blogger yg tulun belikan.. dia beli kat siam nun.. rasanya kat msia ni tak ada kut ..

    love >> yep, of coz dear :(

    mmg yummy tambah lagi yg main2 masak dgn along ni :)

    ReplyDelete
  10. ina >> yep guna letrik.. senang sket, letak atas meja makan dah boleh buat ramai2 :)

    import khas dr siam :)

    saiful >> cian dier.. gi makan nun :)

    tok esah >> haha.. meh la nak jadi menantu.. akak ada anak pempuan sorang nih.. tp masih sekolah la.. hehehe

    ina >> mekasih atas resipi anda tu ya.. hehe.. mmg ler dia cakap sedap, rasanya 1/3 dr takoyaki tu masuk perut dia jer mlm tu :)

    ReplyDelete