f Secubit Garam: Kembali Berjauhan..

N3 Terkini

Sunday, February 6, 2011

Kembali Berjauhan..

Wahh.. tajuk cam org tengah bercinta-cintan yg terpisah jauh jer.. hehe.. Cinta gak ni tp cinta sejati sorang ibu pd sorang anak tersayang. Yep, Along dah pergi lagi.. menuntut ilmu, menyudahkan tempoh pengajian yg berbaki 1 1/2 tahun lagi sebelum bergelar doktor gigi, insyaallah.. Skrg ni dia dlm tempoh praktikal di klinik pergigian Jordan University Science & Technology, Irbid, Jordan. Dah pun belajar buat gigi pelesu.. hehee.. lepas ni sapa2 yg nak buat gigi pelesu boleh la buat appointment ya.. (Che Mat dah book aritu kan.. heeeeee...)


Petang td lepas lunch, kita org ke airport hantar Along naik flight ke KLIA. Flight dr K.Trg berlepas lebih kurang pukul 4.15 ptg (kalau tak silap laa) dan skrg ni Along dah pun berada dlm pesawat menuju ke Amman. Flight ke Amman rasanya berlepas pukul 8.00 pm dan dijangka tiba di Amman petang esok antara pukul 4 - 5 ptg waktu M'sia. Semoga dia dan kawan2nya yg berlepas dlm satu flight tadi selamat tiba di Amman dan seterusnya selamat tiba di rumah masing2 di Irbid.. Juga semoga Jordan tidak mengalami masalah dalaman negara seperti yg terjadi di Mesir.. amiin...

Kembali lah rutin seperti biasa, rasa sunyi jer walhal baru jer dia pergi. Sepanjang dia balik kali ni, hati K.Nor sangat happy. Tengok dia bergurau senda dgn adik2nya, makan dgn cukup berselera apa yg K.Nor masak terutamanya menu yg dia request. Terasa sayu dr semalam lagi tp kena kuatkan semangat. Kalau kita ikut perasaan, nanti dia lagi sedih nak berpisah kan.. Hati ibu mana tak sedih bila nak berpisah jauh dgn anak tersayang ni.. Hanya mereka yg mengalami jer yg tau apa yg K.Nor rasa. Insyaallah K.Nor redha dgn apa yg dilalui ni sbb ini adalah demi masa depan dia org gak kan. 

Jom la layan gambar, kang tak pasal2 gerimis di malam hari.. hehee.. psst!! K.Nor tak nangis tadi tau.. cuma sebak jer.. Kang ada yg kata ada drama air mata tadi.. hehee












Semoga berjumpa lagi anak ku
dan kembali dgn kejayaan yg cemerlang..


Ya Rahman Ya Rahim...
Selamatkan perjalanan anakku
Lindungi la dia walau di mana saja dia berada
Lindungi lah dia dr segala bala bencana dan malapetaka
Kurniakan lah dia dgn kesihatan yang baik
Berikanlah dia petunjuk dan hidayah agar sentiasa di jalan yg lurus
Berkati lah dia agar menjadi anak yg soleh dan bertaqwa
Faqihkan lah dia dgn ilmu yg dipelajarinya
Cemerlangkan lah dia dlm pelajarannya
Berikan lah dia kejayaan di dunia dan di akhirat
dan
Panjangkan lah usia kami sekeluarga agar dapat kami berjumpa lagi..

AMIIN.....




39 comments:

  1. Owh KakNor...be strong dear. Wish Along all the best for the rest of his course.

    Your blessings will sure make him a successful man in life. So touched seeing you hug and shook hands.

    ReplyDelete
  2. Jgn sedih Nor, Along paham perasaan Nor tu sbb anak Along kat KL pun rasa rindu juga belum lagi dia pegi jauh. Semuga Along Nor tu selamat sampai ke Jordan & pulang dgn kejayaan.

    ReplyDelete
  3. Saya pun sedih la pulak bila baca n3 Kak Nor ni...saya pun tdi baru hantar along balik asrama, tapi kat Pilah je lah...tapi itu pun sedih...bila dia xde..dan tgk adik2 dia makan apa yg kita masak..

    ReplyDelete
  4. Nor, xpa laah Along gi x lama dah tu..nnt pejam celik pejam celik..last2 celiiiikkk jek mata Nor dia balik for goods nnt..kan..kan.. Nor kan ibu yg cekal... ^__^

    ReplyDelete
  5. salaam.. :)

    kak nor, nak tumpang tanya, anak kak nor ni nama shukri ek?

    die sekolah sheikh malek ke dulu? :)

    ReplyDelete
  6. ayuni >> haa.... hehehe

    love >> tq dear, i will.. all the best for him right? :)

    along >> tu la along, KL tu tak jauh sgt.. lg pun skrg ni kat mesir kan bergolak, kat jordan ada gak tp tak seteruk mesir.. mudah2an dia sentiasa dlm perlindungan Allah.. amiin..

    amin.. mekasih along cayang ya.. :)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Nor,
    Tabahkan hati ya kak demi kejayaan dan masa depan Along...semoga Along berjaya di dunia dan di akhirat.
    = Yatie dah rasa apa yg akak rasa..3 thn berpisah dngn anak bujang Yatie demi kejayaan bersama...syukur alhamdulillah, pengorbanan selama ini membuahkan kejayaan...
    = Yatie doakan moga Along juga tabah dngn perpisahan ini, semoga pengorbanan ini menjadikan Along lebih tabah dan berjaya dlm bidang yg di ceburi..Aminn...
    = tetiba rasa sebak juga bila tngk gambar akak sekeluarga kat airport ni...semoga Along selamat sampai ke destinasi dan sentiasa dlm limpah rahmat Allah swt selalu.

    ReplyDelete
  8. cik antan >> masih dlm msia tu ok lagi kan.. tak per.. redha aje utk kebaikan dia org kan.. be strong.. k.nor dah biasa dah cuma kali ni rasa risau sket bila ada kejadian huru hara kat mesir tu..

    ummi >> insyaallah.. semoga sentiasa cekal dan tabah..

    tu la kan, insyaallah.. kejap jer 1 1/2 tahun tu.. dah 3 1/2 tahun berlalu kan.. harap2 macam tu la ummi.. thanks ya..

    queen F >> betul la tu, shukri nama dia.. ni mesti sama sekolah dgn dia dulu kat sheikh malek kan.. :)

    ReplyDelete
  9. yatie >> salam yatie. amiin.. mudah2an dimakbulkan Allah..

    tu la.. hanya yg mengalami jer lebih memahami kan yatie.. skrg ni yatie dah ok la kan, dah kembali bersama satu famili.. insyaallah setiap pengorbanan ada ganjaran .. :)

    mekasih ya yatie :)

    ReplyDelete
  10. Semoga doa Kak Nor dimakbulkan Allah.. anak saya yg umur 4 tahun pun bercita-cita nak jd doktor gigi bila besar nanti.. tp budak2 kan kejap nak jd itu kejap nak jd ini.. tp bagus gak jd dr gigi, sekarang kalau nak cabut sebatang gigi pun dah mahal...hehehehe

    ReplyDelete
  11. wahh bakal doktor gigi
    pandai anak kak nor..
    amin..smoga selamat semuanya ^^

    ReplyDelete
  12. k.nor..ensem la ank knor tu..ikut sape ye..

    iras k.nor..farah yg baca n3 ni pon terasa sebak..esp gmbar knor peluk die..pstu die bye bye tu..aduhh..tk merasa lagi ank2 farah duk jauh..kalo tak bersembur air mata kut..

    tabahkan hati wahai ibu..
    iringkan dgn doa moga ankandamu berjaya..pulang dgn selamat kelak..amin...pssttt...tempah gigi pelesu jgk laa..*wink

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah.. semoga anak terus berjaya cemerlang dunia akhirat.. tumpang bangga.

    ReplyDelete
  14. hensem ikut mak ayah dia laa..hihi..nampaknya, akan bertambah la doktor gg kt trg ni..alhamdulillah...mana tahu kan..boleh service percuma nanti..

    sabar yer kak nor, semoga anakanda selamat pergi dan kembali, insyaAllah..

    ReplyDelete
  15. salam nora,

    sabar, 11/2 thn tu x lama sedar2 je dah tamat belajar! n dah jadi doktor gigi...:)

    ReplyDelete
  16. Aslm,
    kalau macam ni punya hensom dr gigi, mak cik gerau pun nak buat gigi palsu...simpan untuk esok-esok bila sampai masa nak guna...
    he he he...
    Moga semuanya selamat...

    ReplyDelete
  17. KNor.. macam sebak bila tengok gambar2 kat airport.. sabar ok .. Rima doa kan yg terbaik buat KNor sekeluarga.. lahhh dah macam neng yatimah pulak kita ni.. esok my hb fly to spain tapi tak lah lama macam anak knor sob sob

    ReplyDelete
  18. Salam kak nor, saya doakan moga along selamat dan berjaya nanti yea...jangan lupa gigi pelesu pakcik mat, tapi aku tak nak gigi rebit, bukan apa seksi noo, lagi2 tang depan tu, tersongeh semacamm jeee..pstt berderet ni esok anak dara dtg pi check gigi nanti...;-)

    ReplyDelete
  19. Kak Nor,
    tak tertahan rasa sedih bila mas baca n3 kak nor ni...meleleh lak airmata ni....
    rasa macam anak mas lak yg nak pergi belajar tu.... he..he..
    moga along dan kekawannya selamat sampai ke tempat yang dituju ...amin..
    wahhh..bakal doktor gigi yang ensemm tu..he..he..

    ReplyDelete
  20. Salam k.nor...awek muda betul..nampak macam adik beradik jek tau.. :)

    semoga selamat sehingga tamat pengajian along nanti..lepas ni takde cuti dah ke Along tu k.nor?

    ReplyDelete
  21. amiiin..ya rob..
    semoga tabah ya nor..cenggitu le kita ni bila anak2 meningkat dewasa dan masing2 sudah ada arah tuju mereka..akak ni dalam debaran nak berpisah dgn anak2 apabila anak2 sdg menuju alam dewasa utk ke frasa berumahtangga..baru je rasa nya besarkan diorang,hantar masuk U.tup2 dah bekerja dan dah mula perkenalkan buah hati masing2.huhu..sedih tapi gembira..

    ReplyDelete
  22. Amin...ya rabbalalamin...
    Doa seorang ibu akan sentiasa menjadi pelindung anak2nya.

    p/s: Sib baik saya xde anak pompuan kalau tak mesti dah pi pinang anak2 kak nor ni. Hahahahaha

    ReplyDelete
  23. Salam K.Nor..tetibe zla lak rasa sedih baca entry k. Nor ni.tetibe teringat saat2 p antar adik bongsu zla kat asrama masa ting.1 dulu...sama2 layan nangis ngan mak dlm keta lps antar dia dulu

    Semoga pulang dgn kejayaan:)

    ReplyDelete
  24. salam kak...perpisahan memang pahit kan...walaupun sekejap....

    ReplyDelete
  25. as salam kak..
    insyaAllah ank akak dipermudahkan urusan nati...
    amin...

    ReplyDelete
  26. Amiin...semoga along selamat di mana jua dia berada..mmg sedih kan k.nor bila berpisah dgn anak2...nak2 time makan mesti teringat..! ;(

    ReplyDelete
  27. salam nor,

    kak nab tau mcmana perasaan nor...sebab pernah alami sewaktu anak belajar kat glasgow...kuatkan semangat dan berdoalah kepadaNYA, insyaAllah, selamat...

    ReplyDelete
  28. hehe... kite yg hantar adik pun, sebak semacam.. ni kan pulak seorang ibu..

    mudah2an kat jordan xkene tempiasnye. my sis tu kat mansoura. br je balik mesia.. hehe..

    ReplyDelete
  29. jamie >> amiin.. alhamdulillah.. dah selamat sampai kat amman.. wahh bagus tu.. tp biasa la.. budak2 sentiasa bertukar minat :)

    betul, mahal sungguh time nak bayar kat klinik gigi kan hu hu

    ira >> amin.. mekasih ira :)

    farah >> hehe.. hensem ikut mak, kalau cun ikut ayah kut.. hihi

    insyaallah.. aminnn..

    hehhe set appointment dulu ya.. hehe

    syimama >> amin.. mekasih syimama

    norgee >> insyaallah.. mudah2an berjaya dgn cemerlang..

    amin.. mekasih norgee :)

    ReplyDelete
  30. k.ga >> salam.. insyaallah.. mekasih mak anjang :)

    gerau >> haaa.. awalnya dah tempah ya makcik gerau.. camna la nak letak acuan gg pelesu tu nanti kalau gg masih penuh hihihi

    amiin.. mekasih gerau :)

    rima >> mesti tengah rindu rinduan ni kan.. tak per, sayangkan isteri tinggal tinggalkan :)

    che mat >> salam che mat, amiin.. hehe dah cakap dah aritu kat dia.. sengih jer dia hihi..

    agak2 yg tak sakit gigi pun duk ulang check jer kan :)

    mas >> lorr dia lak yg hujan ya.. hehe

    aminnn.. alhamdulillah mas, dia dan kawan2nya dah selamat sampai kat amman..

    wahhh manyak kembang la itu anak duk kena puji ensem ni.. :)

    ReplyDelete
  31. min >> salam.. ishh min,dah tua la akak nih hehe

    aminn.. mekasih min.. mudah2an dimakbulkan Allah..

    ada cuti, cam biasa gak tp 1 1/2 tahun jer lagi kan, tak per la tak balik pun. balik time semua dah abis nanti. lagi pun dia dah plan cuti nanti nak melancung dan insyaallah nak ke mekah, kerjakan haji.. aritu dah buat umrah dah..

    k.anim >> insyaallah.. mekasih k.anim .. huhu tu la, belum masuk fasa dia org nak kawin kan.. lg la chedih :(

    kak, dah sihat belum? :) mudah2an segera sihat ya..

    sam >> insyaallah.. amin..

    tergelak k.nor baca, sam nak dtg minang anak k.nor hahaha

    zila >> salam zila.. ish.. dah jgn sedih2 lg.. ceriakan diri mu ya.. hehee

    biasa la zila, time berpisah mmg sedih kan :)

    ReplyDelete
  32. leen >> salam leen, betul tu leen.. insyaallah.. masa akan berlalu dgn pantas :)

    shida >> w'salam shida.. amiin.. mekasih :)

    pia >> amin.. amin.. mudahan dimakbulkan..

    mmg ler, time makan yg hiba tu :(

    k.nab >> w'salam k.nab, alhamdulillah.. ujian tu manis k.nab kan :) insyaallah.. aminn..

    imanazraf >> harap2 gitu la.. aminn..

    owhh dia dah sampai ke.. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  33. salam kak nor...

    anak segak..ibunya pun cun...:)

    ReplyDelete
  34. rania >> vavava... jgn puji sgt..ada yg rabak kang.. hehehe

    ReplyDelete
  35. hahaha..takpe kak..rabak pun kak sorang je yg tau...hehehhe

    ReplyDelete
  36. salam k.nor..

    saya pun terasa sebak baca n3 akak yg ni.. sy ni.. baru hantar anak sulung sy bercuti kat rumah MIL masa cuti sekolah 2 tahun lepas pun nangis sampai merah2 mata masa sy & suami nak blik ke PJ semula.. padahal cuma nak tinggalkan beberapa minggu je.. tak taulah kalau sy kena berpisah ngan anak mcm kak nor ni.. harap2 sy tabah menghadapinya nanti...

    ReplyDelete
  37. madiha >> w'salam..

    sebenarnya kan, bila kita dpt tau jer bakal berpisah dgn anak tak kiralah nak masuk asrama ke, U ke, gi oversea ke.. terus amalkan doa mintak Allah beri kekuatan dan ketabahan hati bila nak berpisah dgn anak tu.. bukan mintak utk kita jer, tp mintak sekali utk hati anak kita kuat dan tabah utk berpisah dgn keluarga.. insyaallah.. Allah mudahkan segalanya nanti.. tu yg k.nor amalkan.. sbb tu, masa along nak fly mula2 dulu (1st year) dan nak tinggalkan naim kat asrama (di pasir mas, kelantan) k.nor tak menangis mana pun.. walau sedih, walau sayu tp alhamdulillah.. dpt bertahan sekadar setitik jer air mata yg menitis.. sampaikan along kata dia tak sangka mak dia ni tak mcm mak kawan2 dia yg duk beria2 menangis.. dia kata k.nor relek jer, sbb k.nor cuma sapu air mata dgn hujung jari.. tu pun setitik jer (sebelah mata jer hehe)

    so banyakkan doa, insyaallah madiha pun boleh kuat semangat gak :)

    ReplyDelete