f Secubit Garam: Puff Kacang Merah

N3 Terkini

Thursday, February 10, 2011

Puff Kacang Merah

Lama tak mengepuf. Kebetulan masa ke Giant baru2 ni terpandang stok pastry puff yg baru masuk (sebelum ni dah lama kehabisan stok kat tong beku tu) terus rembat 2 paket. Senang sket bila dah ada stok pastry puff dlm freezer, time rajin boleh la menggodeknya kan..


Kali ni buat lagi yg berinti kacang merah ( mmg ada stok inti kacang merah dlm freezer sbb plan nak buat pau tak kesampaian lg tuh.. kurang rajin sungguh nak mengepau ) Pastu buat gak sket sosej puff. Yg sosej puff tak posing la sbb sama jer dgn n3 sebelum ni. Kali ni buat puff cantik jer lapis2 tu sbb K.Nor upkan lagi suhu oven. Sebelum ni K.Nor guna 190C tp kali ni K.Nor guna suhu 200C. Hasilnya puff nampak lebih fluffy dan lebih cantik. Tapi kalau guna oven yg ada kipas tentunya lagi cantik lapisan puff ni spt yg pernah Hana hasilkan dulu tu..



9 comments:

  1. selamat pagi k.nor..
    tak sangka puff kak nor berintikan kacang merah.
    ayu belum pernah makan.....

    bak sepiring kak, walau family FIL tak boleh makan kekacang, ayu boleh makan sorok2 dalam almari..hehehheh...syutt....rahsia eik

    ReplyDelete
  2. as salam nor..cantiknya nor buat puff tu..dah tentu sedap jugak kan..
    nor..apa beza oven ada kipas dengan tidak..dima letaknya kipas dia tu..
    sory nor akak terpaksa tanya jugak..sebab tak faham..

    ReplyDelete
  3. cantik2 puff tu k.nor... blh try ni.. x pernah lg buh inti kacang merah

    ReplyDelete
  4. Salam Nor
    Cantik jer puff kacang. Hawa kalau beli pun tamak..hehehe coz kat SG tak de..so kalau ke giant JB rembat lbh2

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak nor...mie pn slalu buat puff yg inti kcg merah ni tapi malas nak masuk n3...hehheheh... kak nor dah tayang ni,nmpk gaya kena g rembat gak la 2 3 bungkus kat tesco ni..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..
    Hari tu masa tengok hana mengepuf terus pi cari. Cari kat pacific tak jumpa, cari kat tesco n tesco xtra pun x jumpa. Last2 jumpa kat giant. Tu pun lepas tawaf kat bhgn sejuk beku 3 kali (ye la x penah tengok benda alah ni tu yg tak kenal rupanya). Sampai hari ni dia duk bertapa lagi kat dalam peti ais. Insyaallah minggu ni selamat le tu. Hehehe

    ReplyDelete
  7. salam...
    sedap tu akak...
    boleh masuk list ni..

    ReplyDelete
  8. ayu >> assalam ayu.. boleh aje, kita yg buat dia.. hehe

    owh dia org tak leh makan kacang ke.. kesian lak ya... nah..2 ketul cukup? makan bawah tudung saji pun ok kan hehe

    k.erna >> w'salam kak erna.. sori lambat reply.. mmg ada bezanya kalau guna oven ada fan ni.. masa proses bakar, kepanasan jd serata bila kita on fan ni.. jd lapisan puff tu jd terbukak dgn elok. tu yg buat puff jd berlapis2 atau lebih fluffy..

    lg satu kalau guna oven ada fan utk buat kukis lg cantik, tak perlu kita tukar posisi tray (tukar atas bawah) bila kita on fan tu.. haba panas tu jd serata dlm oven..

    harap k.erna faham ya.. nor nak explain secara detail pun tak berapa reti gak :)

    yani >> try la, sedap gak nak2 bg penggemar inti kacang merah :)

    ReplyDelete
  9. mamahawa >> tu la, nor kalau tinggal sepeket puff dlm freezer, bila jumpa jer puff ni kat giant nor rembat 2 paket terus :) kalau amik banyak2 kang kesian kat org lain lak heeee...

    sam >> uishhh lamanya suruh dia bertapa dlm freezer tu.. jgn lama2, gi godek nun.. sedap nih :)

    mimiey >> agaknya kalau kat tesco selalu kehabisan stok, mimi punya kerja la ya.. :)

    mr mama >> boleh2.. silakan.. jgn tak buat lak ya :)

    ReplyDelete