f Secubit Garam: Mango Mousse

N3 Terkini

Wednesday, February 2, 2011

Mango Mousse

Nampak org jual mangga kat pasar, rembat ler mangga mas hitam 3 bj. Dah lama tak buat mousse, kebetulan whipping cream ada balance lg lepas buat tiramisu aritu. Kena la godek sebelum WP tu expired. Dah pernah buat mousse ni sebelum ni. Memang suka dgn keenakkan mousse yg kaya dgn rasa mangga dlm nya tu.. K.Nor dah pernah buat dgn honey gak dulu. Rasanya dah pernah hantar report kat resipi ni di MyR..


Resipi asalnya adalah Strawberry Mousse tp K.Nor dah tukar penggunaan strawberry ke mangga. Mintak izin ya Yani, nak C&P resipi tu kat sini.. Mekasih :)

STRAWBERRY MOUSSE
resipi : Yani Myr (Deco Choco)
sumber : K.Nor@Secubitgaram

10g(2tbsp) gelatin
100ml air panas
200g strawberry
70g gula
200ml fresh cream/whipping cream
1 sudu besar lemon jus



Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.


9 comments:

  1. salam... 1st comment ni, x kan x de upah kot, dapat sebekas pun jadi lah..mangga lebih..:)

    ReplyDelete
  2. assalam kak, wah sedapnya nengok mango tu....kalau tak bubuh gelatin boleh tak kak?..emmm susah la nk cari gelatin halal kat sini.

    ReplyDelete
  3. Salam kak..Emmm.sedapnya..ada manggo yg segar..tu yg buat lg sedap tu

    ReplyDelete
  4. Salam kak Nor..
    Uihh tetiba jer rasa haus laksss..
    Meh ler bagi Naz barang 2 3 mangkuk hehehe..

    ReplyDelete
  5. Salam Nor, ziarah sebentar, berkenan sungguh dengan mousse ni. Boleh saya cuba pula ya

    ReplyDelete
  6. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~
    nmpk sgt sodap!!!!!

    ReplyDelete
  7. pia >> nak lebih ek.. pi godek sendiri, pastu makan la banyak2 mana pong.. hehehe

    nieza >> kalau tak letak cair sket la..

    kena order la gelatin halalgel tu nieza :)

    sue >> salam sue, yep.. lg syok.. rasa cam mkn eskrim pun ya gak mousse ni

    naz >> sori la naz.. semua dah tinggal mangkuk bersih :)

    k.paty >> salam k.paty, silakan.. singgah lama pun tak per.. slmt mencuba mousse ni ya.. :)

    bre_eze >> mmg sodap!! tak caya? buat ya.. hehe

    ReplyDelete
  8. Salam kenal kak nor,ptg tadi sy dah buat mousse ni n mmg sedap,tq yer sharing resepi..Sy pun tukar kpd mango gak cam akak hehehe..

    ReplyDelete
  9. zaliedana >> salam.. alhamdulillah. menjadi ya.. sedap kan.. mekasih ya sudi cuba resipi tu.. resipi yani tu :)

    ReplyDelete