f Secubit Garam: Triple Strawberry Cheese Cake

N3 Terkini

Thursday, February 17, 2011

Triple Strawberry Cheese Cake

Akhirnya terlaksana jugak hajat nak buat sendiri ciskek. Ni gara2 tengok ciskek Hana yg cun melecun tu la. Memang tak nak guna puree mangga seperti yg Hana buat sbb nak buat versi stoberi jer. Pagi td sebelum masuk dapur sempat sembang dgn Hana, menuntut ilmu dr pakar ciskek.. Tq.. tq...


Resipi yg K.Nor buat ni hasil pemerhatian atau gabungan dr 2 resipi ciskek. Satu tu dari resipi Rare Mango Cheese Cake oleh Hana dan satu lagi Strawberry Cheese Cake, resipi kat rumah Ummi Kuantan. Resipi yg ni Ummi amik dr rumah Hana, Hana pulak amik dr rumah K.Zai. Dan K.Zai amik dr majalah Midi. Huhhh.. panjang gak susur galur resipi ciskek ni ya.. Macam biasa mmg kerja K.Nor derhaka kat resipi. 2 resipi tadi tu sebagai rujukan utk perkara basic spt bahan dan kaedah membuat. Ni gara2 loyang (spring form) K.Nor saiznya 9in (22.5cm) Adunan yg dibuat oleh Ina dan Ummi, hanya menggunakan loyang 8". Jadi K.Nor kena la ngedit bahan2 utk muatkan dgn loyang yg lebih besar tu. Memang dah agak adunan yg K.Nor buat ni lebih dr mencukupi utk loyang K.Nor. Jadi K.Nor awal2 siapkan 3 mangkuk kecik sebagai standby jika ada lebihan adunan cheese. Alhamdulillah.. ngam2 jer hasil yg K.Nor dapat, 1 loyang besar dan 3 mangkuk kecik tu. Haaa... banyak kan! Jawabnya.. menjadi penternak lemak yg berjaya la lepas nih.. hihhi


Tak sempat nak tayang post mortem ciskek loyang besar ni sbb azan maghrib dah berkumandang. Anak2 dah tak sabar nak ngap, apatah lg tukang masak dgn cik suami yg seharian tak makan :) Bila dah masuk mulut..ermmmmm... ermmmmmmmm.. speechless!! Sgt2 sedap! Akhirnya berjaya gak buat ciskek walau tak berapa perfect tp hasilnya sangat yummilicious! Cik abg habiskan sepotong besar tanpa berkata apa2. Sedap sgt la tu.. hehe Tapi memang sedap pun. Rasa lemak cheese dan cream tu bila digandingkan dgn rasa topping stoberi yg masam2 manis.. perghhhhhhhhh!! manyak sedap wooo...

Ok lah.. tak yah pot pet dgn lebih panjang lagi, K.Nor nak letak kat sini resipi yg K.Nor buat tadi utk rujukan di lain waktu..

TRIPLE STRAWBERRY CHEESE CAKE

Bahan A (base)
250gm cream cracker (k.nor guna jenis low salt)
200gm butter
3 sudu besar gula

Bahan B (cheese)
500gm cream cheese
350ml whipping cream
230gm gula castor
1 sudu kecik strawberry paste
1 1/2 sudu besar gelatin
100ml air

Bahan C (topping)
75ml air
1 sudu besar gelatin
1/3 cawan strawberry filling
1/2 cawan air
3/4 cawan buah strawberi

Sedikit buah strawberi utk hiasan

Cara2:
A
Cairkan butter.
Ramas biskut hingga hancur dan tuangkan butter cair.
Gaul hingga sebati.
# utk lebih mudah guna K.Nor guna food processor.
masukkan biskut dan blend hingga hancur dan masukkan butter cair.
blend lg hingga sebati... lebih cepat dan biskut lebih halus.
Masukkan adunan biskut ni ke dalam loyang spring form (9") dan ratakan keseluruh loyang.
Tekan biar kemas dan padat.
Sejukkan dalam peti ais utk 1/2 jam.

B
Masukkan gelatin ke dalam air.
Panaskan dengan cara dobule boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga gebu dan pekat.
Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan strawberry paste hingga gula hancur dan adunan menjadi gebu.
Masukkan adunan gelatin dan pukul lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan cream cheese ke dalam adunan whipping cream. Gaul dgn whisk hingga rata dan sebati.
Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan adunan cheese kedalamnya. Ratakan.
Sejukkan dalam peti ais 2 - 3jam utk proses beku sepenuhnya.

C
Masukkan gelatin ke dalam 75 ml air dan panaskan dgn kaedah double boiler. Kacau hingga gelatin larut.
Kisar buah strawberi dgn 1/2 cawan air. Tak perlu terlalu halus.
Tuangkan ke dalam adunan gelatin.
Masukkan juga strawberry filling dan kacau hingga sebati.
Keluarkan loyang berisi adunan cheese dari peti sejuk dan aturkan buah strawberi ke atasnya.
Tuangkan adunan topping dan ratakan.
Masukkan kembali dalam peti sejuk.
Bila adunan dah betul2 sejuk boleh lah dipotong dan hidangkan.


21 comments:

  1. sedapnyer.. sedapnyer.. sedapnyer.. kenapa x snap gambo slice cake.. huhu.. zura suka tgk kek yg telah dipotong slice.. sure lg menawan kelebu..

    ReplyDelete
  2. Huwaaaaa... Nangis lemak2 saya tengok kek chese neh.. Eh akak tak pernah buat kek chese ke? Rasa cam biasa buat je.. Hehe.. Lawa sesangat tu. Saya tak pernah buat pun.. Tak berani nak buat kek yang tersangat chese neh... Ishh menawan kalbu sungguh la k. Nor keknyaaa

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhh...terpaku..terpegun dan terpana sebentar..nak ckit........... xp

    ReplyDelete
  4. Kak nor, baru je letak komen kt entry sotong. Dah kuar pulak cheese cake.. Mood berblogging dah mai balik dh tuuu..
    Kak, Naz pn x prnh buat cheese cake.. Takut x jadi.. Cantik kek akak..

    ReplyDelete
  5. Assalam kak Nor, menariklah resepi ni kak...selalu buat ciskek yg jenis bakar jer...yg ni tak payah bakar. time2 sejuk2 ni bagus juga buat yg jenis ni coz cuaca sejuk ni tak payah masuk peti ais la kalau kat sini boleh letak kat luar jer..harus dicuba ni.

    ReplyDelete
  6. Kak Nor, memang sedap sungguh ciskek ni..termasuk dalam senarai waiting list kita..

    ReplyDelete
  7. ini sgt menawan la kak...baru verngan nak pi wat..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Waa banyak ciantik le ini ciskek. Kak nor tolong buat lagi satu loyang boleh tak? nanti saya pi ambik yea.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.. morning!! k'nor.. kejamnyer, nape tayang cheesecake yg menggiurkan nih? abih laa diet ku.. eh2.. ada byk laa ciskek dia.. yg lebih tu hntr sini sket, ye =)

    ReplyDelete
  10. Salam Nor...waaah lepas ni kaya laaa..dpt hasil ternak lemak...hahahah... Mmg bila makan x igt donia kan..pastu baru nak nyesal...hehee..Ummi pun dh lama x mengeciss..hehee Mintak yg dlm mangkuk kecik tu la eh...

    ReplyDelete
  11. Alamak kak Nor...baby dalam perut ni terliur la...cmner tu :p

    ReplyDelete
  12. Kak Nor lepas makan ni kena ler gi round 2-3 pusingan supaya lemak x sempat diternak.. ehehe

    ReplyDelete
  13. assalam nor,ni yg buat jiwa tak tahan ni..rasa mendayu2 je dlm hati suh mengecis balik..huhu..tak tahan .kena tunggu lagi 7 hari je lagi..

    hati2 ya nor.cheese tak baik utk pesakit jantung.cheese boleh membuatkan perjalanan darah tersekat jika di amalkan selalu..

    ReplyDelete
  14. aiitt..komen tadi tak lekat.....
    nak komen balik ni sebab mas geram tengok TRIPLE STRAWBERRY CHEESE CAKE yg sangat menggoda tu..
    mas tak pernah buat lagi..
    tak berani lak...he..he..
    senang tak kak..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum.....

    zura >> ok2 nanti k.nor tayang ya.. spesel utk zura :)

    izah >> nanges la tu sbb izah tak nak tambah lg geng dia yg lain :P

    ciskek yg baked mmg dah biasa buat yg chill jer tak pernah .. eh.. pernah sekali laaaaaaaaaaamaaaaaaaaaa dulu, ada hantar report kat myr tp ciskek tu lepek, takjadi

    waniey >> agak2 melopong tak mulut? :D

    ReplyDelete
  16. naz >> hehe kebetulan naz masuk time k.nor nak publish :)

    ni pun 1st time menjadi naz.. debar gok rasa masa nak buat tu :0

    nieza >> w'salam nieza.. akak berdebar kalau org nak cuba sbb takut tak kena dgn selera org lain. k.nor letak resipi tu utk mudah nak refer lain kali. mudah2n bila nieza cuba tu menjadi dan kena dengan selera ya.. :)

    nazrah >> sama cam komen pd nieza.. harap2 menjadi dan kena dgn selera nazrah ya.. aminn

    ReplyDelete
  17. yat >> verangan tak per.. tak doce :)

    sam >> uhukk.. uhuukkkk... terbatuk akak sam suruh wat seloyang utk dia.. kalau akak buat nanti, sam nak dtg amik kat mana? haha

    tun >> w'salam tun.. dah evening ler tun baru boleh reply komen :)

    meh la amik, ada lg ni.. :)

    ReplyDelete
  18. ummi >> haha mmg dah jd jutawan ni..meh la join :) tak per, lepas makan, kita minuskan la lemak tu dgn oat.. beres kan :)

    sally >> ish.. sianyer.. sally kena buat la nampak gayanya kan :)

    yani >> tak sempat nak jogging la arini.. jumaat tak leh jogging, ramai sgt org dgn budak2 dan anak2 kecik lg.. so pekena oat jer la semangkuk besor :)

    k.anim >> mekasih atas ingatkan k.anim tu.. nor mmg amalkan bubur oat setiap pagi dan malam segelas susu anlene yg dicampur dgn 3 sudu besar oat.

    dan utk cik abg dia mmg makan pil pencair kolestrol ( mmg kena makan utk sepanjang hayat dah tu )

    mas >> mas.. mula2 buat mmg takut gak.. takut tak jadi sbb ni pun 1st time buat alhamdulillah jadi jer. bila dlm masa buat tu, pikir balik tak susah mana pun cuma step dia jer banyak sket. try la mas.. mmg tak susah mana.. hahaha baru jer menjadi dah cakap besar kan.. tp betul apa tak payah pun sebenarnya buat ciskek ni. kalau tak caya tanya sifu kat jepun nun :)

    akak syorkan mas buat 1/2 adunan dulu la takut tak jadi. tu pun kalau mas ada spring form yg kecik la. k.nor buat banyak ni sbb loyang k.nor tu besar, kalau buat 1 bar jer cream cheese nanti jd lepek jer.. tak cun kan.. ** mmg nak kena rembat gak loyang saiz kecik sket :)

    ReplyDelete
  19. tolong makankan utk saya sikit boleh tak?...tu pun kalu ada lagi saki bakinya laa....siannn kita ngences he he

    ReplyDelete
  20. I like!!! Dok tgh pregnant tgk mende ni, adeih sume pon nk sobsob..... sedeynye..

    Mleleh air liur tgk strawbery kt atas tu~ uih sdptnye cheese cake itu!

    ReplyDelete
  21. Sedappppnyeeerrrrr...nampak pun dah sedap, inikan pula merasa... nak cuba jugaaaa

    ReplyDelete