f Secubit Garam: Fried Calamari

N3 Terkini

Wednesday, February 9, 2011

Fried Calamari

Sekarnag ni mmg bukan musim sutun tu yg kicik2 jer sutun goreng ni. Ni pun yg paling besar K.Nor jumpa kat pasar. Ada lg yg lebih kicikkkk dr tu.. ermm tak larat wehh nak siang sutun kalau kecik2 nih.. Tak per la, kicik pun kicik la asal dapat makan sutung celup tepung dah la kan..


Resipi ni dah lama save, hasil skodeng rumah Ayu S'pore. Ada kelainan dr sotong celup tepung biasa. Nor derhaka sket ya Ayu.. Tepung gandum tu guna 3/4 cawan jer, yg bakinya tu guna tepung beras. Ni utk menghasilkan salutan yg crunchy sket. Tak marah kan.. hehe Mekasih ya share resipi sotong ni. Mintak izn nak tayang kat sini pulak utk rujukan dilain waktu..

FRIED CALAMARI
source : Ayu S'pore


Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada stok, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil serbuk cili

Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. Pukul telur sikit dan masukkan sootng , ketepikan. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili. Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Sources:-From the net.

12 comments:

  1. salam kak...

    sgt la rindu tak kemari..abeh dtg ada calamari..sgtla senang hati..eh..rhyming plak ni ayat..hikhikhik..

    akak, ada letup2 tak goreng tu sotong? kalo ada, kita nak sediakan sudip panjang dulu..

    ReplyDelete
  2. yat >> wala wehhhh kemana perginya dinda sorang ni..beraya sakan!! banyak kumpul ang pow? banyak pulun limau gak ya.. hehe

    terbau ya calamari ni.. tak letup2 pun yat, dah potong kecik2 lagi pun goreng jgn lama2 sgt.. tak nak gak sutun tu liat/keras kan..

    eh akak rasa dr sedia sudip panjang baik sedia penutup periuk yg besor!! hehe

    ReplyDelete
  3. selalu mkn kat seafood je,
    buat kat umah lg jimat kan..
    resipi yg menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  4. sedappppp.....
    hubby mas suka sotong goreng..
    nnti boleh try buat.....

    ReplyDelete
  5. life kami >> mmg jauh lebih jimat, boleh makan puas2... resipi ni mmg lain dr sotong celup tepung biasa, ada rasa rempah2 dan pedas2 sket try la ..

    mas >> dah buat jgn lupa hantar sini sepiring ya.. :)

    ReplyDelete
  6. Nor,
    kita tak marah..suka lagi ada..sebab nor sudi cuba..hehe
    ni beritahu juga, kita dah buat cendawan hot & cripsy tu..tapi pun derhaka sikit juga..hehe..jangan marah k..heheh..nanti kita masuk kan entry..thanks nor for sharing dear.

    ReplyDelete
  7. salam perkenalan kak.......nampak sedapla kak sotong goreng cam gitu...mesti nak try nie...kak nak tnyerla kak...sos paprika tu pekebende kak?susah x kak nak carik???hihihiih...biasela minda org kg nie x berape nak tahu kak...hihihih

    ReplyDelete
  8. rasa cam pernah try dah...hmm ishh kalau sotong goreng ni mmg best...satu famly suka..tinggal rajin ke idak je kan kak nor kan kan kan...

    erkk royalti nak ke?ala album mawi jual ribu ribu dia dapat brpa puluh ringgit je kak royalti..hahahaa..gasak kena luku ngan kak nor..

    ReplyDelete
  9. ayu >> mekasih juga sudi cuba resipi tu.. tak kisahlah kan.. derhaka yg tak bawak dosa kan.. hehe

    ct comel >> salam kenal dr k.nor gak ya ct..

    sos praprika? serbuk paprika ada la ct hehe.. paprika ni serbuk cili kasar@coarse chilli powder. cari kat giant ada dijual dlm paket.. kalau yg sebut serbuk cili tu, serbuk yg halus tu ya..

    izah >> pandai!! :)

    mesti la nak, kira apa dgn mawi tu dia lain, akak lain.. kepala dia dah nak botak, akak ada rambut lg.. panjang gak la.. lain kan.. hehe.. kena bg royalti gak tau .. haha

    ishh bukan jenis akak la nak luku kepala org ni.. :)

    ReplyDelete
  10. anak2 suka sangat...tadi tak de sotong segar kat giant. kena cari kat pasar le sabtu ni.

    kak nor...TQ sgt2 coz sudi jengah blog saya. jgn segan2 datang lagi ye!

    ReplyDelete
  11. Assalam kak Nor, lambat lak sampai sini..sure sotong pun dh abis ni...nampak sedap la..harus dicuba ni ok nk blk pi cari sotong dulu..hehe

    ReplyDelete
  12. adzriel >> tq juga buat adzriel yg mencipta award tu, kalau tak kerana award tu belum tentu kita boleh kenal2 kan.. hehe

    nieza >> w'salam nieza, tau tak per.. asyik dtg lambat mmg la tak sempat nak simpan dah.. hehe..

    ReplyDelete