f Secubit Garam: Si Baldu Merah

N3 Terkini

Friday, February 25, 2011

Si Baldu Merah

Assalamualaikum...

Bersiaran lagi di petang hari yg indah ini.. Ermmmmmmm.... sorang pun tak perasan ya dengan cupcake dlm kad birthday pagi tadi ^____^ Mungkin ada yg ingat gambar cupcake tu K.Nor amik hasil bodek pakcik google ya.. Silap tu.. Tu gambar original ... ulang suara.. gambar original dari dapur SecubitGaram. Dan e-card tu pula hasil sentuhan designer K.Nor, sapa lagi kalau bukan cik abg K.Nor hehehe.. Tak caya ya.. Meh tengok.. Compare ya... :)

Haa... sama tak? Non edit, cuma letak watermark jer tu..

Ni ler kek besday tuan rumah. Hasil godek2 kat dapur smlm (lepas Maghrib baru nak start menggodek) Dah lama plan nak buat si merah baldu ni, dah kebetulan birthday K.Nor dah dekat jd K.Nor plan nak buat masa birthday la.. Banyak resipi Red Velvet Cake yg K.Nor duk cari, dari yg bentuk cake, cuppies dan brownies. Yg Swirl Brownies pun ada. Tapi K.Nor buat keputusan nak ikut yg Rima buat. Satu adunan nampak cam sikit jer bila guna 1 bj telur dan 57gm butter, so K.Nor buat 2 adunan. Hasilnya selain dr dibuat versi cupcake K.Nor juga buat satu kek berbentuk hati. Kecik jer kek ni, lebih kurang 5" sebelum dimake up. Alhamdulillah.. sedap dan lembut jer Red Velvet Cake ni tambah lg bila dimakan dgn CC frosting tu. Memang yummy.. Cuma problem sket la, frosting tu agak lembik. Payah nak membentuk roses swirl. Tapi rasa maintain enak :)


Ok, jom tengok resipi yg K.Nor amik dari rumah Rima ni ya.. Resipi ni asalnya dari SINI.


RED VELVET CAKE
source : Rima

Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda

Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar - i reduced it to 80g
1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream


Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..

Cream Cheese frosting:
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.

Deco org amatur.. sila tengok dgn sebelah mata dah la ya.. heeeee....

Amik sebiji sorang ya... jgn lebih2 :)


42 comments:

  1. kak Nor....cantekkk nya red velvet cuppies ni...merah menyala! cantik cam tuan dia...huhu, sy tak nak sebiji...nak semuaaaa :)tamak! ngeh2..

    ReplyDelete
  2. Happy birthday k nor.
    Nak jugak sebijikkkk..

    Melotup la RV k nor.
    Kaler pon cun

    ReplyDelete
  3. Woooowwwww
    Caaaannntiiiiikkkkknyyyaaaaaaaaa
    *melopong*
    pandang guna 4 mata skaligussss

    ReplyDelete
  4. waduhhhhhhhhhh makin teruja dbuatnyer! huh!

    ReplyDelete
  5. cunnyerrrrr kek...nak sebijik yg love tu....nakkkkk.

    ReplyDelete
  6. whoaa cantik...rasapun tentu la best ni kak pos arr g melaka

    ReplyDelete
  7. Happy birthday Kak Nor. Semoga Allah makbulkan doa Kak Nor dan semoga Allah berikan kebahagiaan utk Kak Nor.
    Merah sangat lah Mak Ngah kek yg sgt cun itu, hehhehe

    ReplyDelete
  8. sekali lg happy bornday kak..hehe. DJ ingat nk bwk candle td..tp kak Nor dh potong kek dulu..hehe. nampak gebus n menarik kek tu...nanti nk cube buat gak tp bila ya??..:D

    ReplyDelete
  9. wah cun la kek akak ni...merah yg sungguh menawah kalbu...mcm nk cuba buat jer tapi kalau tak bubuh vinegar tu boleh tak kak? boleh ke gantikan dgn lemon jer?

    ReplyDelete
  10. K.nor...cantik betul posing si baldi merah ni dgn background yg putih bersih..nampak cam kad betul...kretip betul k.nor n asben...lieza nak seketoi yer..

    ReplyDelete
  11. Waaaaaaaaaaaa....ada jugak la keknya, igt xnak kek dah..heheee..mintak sini 3 ketuiii cc tuh..itu creamcheese topping kasi buang eh..xmau simpan lemak dah laaa..adeeii

    ReplyDelete
  12. waaa... cun melecun kek tu... merah membara seperti hati tuan rumah yg gembira dan ceria....
    tadi ita ingat B'day card kat google... hihi tertipu rupanyer mata ni... hihihi pandai cik abg kak Nor...

    ReplyDelete
  13. eee sukanye. mmg tgh nk try buat kek ni, aleh2 nampak resepi ;)

    ReplyDelete
  14. Loh.... tomeinyerrr...so sweet...

    ReplyDelete
  15. fuyyooo~~ sy surrender.. angkat bendera putih, xleh nk challenge.. huhu..

    ReplyDelete
  16. wallayweyyyyyyyy...kene uat agi ni...terliur sgguh..mmg sedap giler rr kek ni kan kak...waniey tarok lam peti,simpan..balik keje,hari2 buka peti,amik satu,satu..sampai abis...syiokkan....huhuhuhu..nak buat lagi r...hhaahhahaa

    ReplyDelete
  17. cantiknya....
    teror betul la akak....
    mas tak pernah lagi buat kek cantik macam ni...
    teringin gak nak membuatnya...he..he..

    ReplyDelete
  18. kak nor, sowi mie terlambat wish.... hepy besday kak nor...nanti datang umah amek kad ehhh...hehheheh

    ReplyDelete
  19. mak aii cantiknya cuppy cake kak nor.. n mesti sedapnya kan..
    nak rasa gak...
    k.nor, selamat hari lahir semoga panjang umur murah rezeki.. sihat selalu..

    ReplyDelete
  20. k nor...selamat hari lahir...semoga dilimpahkan rahmat & rezeki yang berpanjangan...

    ReplyDelete
  21. Knor
    Tak kira.. nak nyanyi jugak! happy bday to u.. happy bday to u.. happy bday to KNorrrrrr... happy bday to youuuuu... ahhh baru puas hati beta hahaha.. sorry lah KNor.. terlambat banyak.. satu hari cari makan kat KL ni.. tak renti renti.. tak nak makan pun boleh termakan dahhh...

    Cake mu menawan hatiku.. bentuk love nampak hehehe

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikumwbh kakakku kak nor....selamat menyambut hari lahir....semoga Allah swt memudahkan urusan kaknor sekeluarga dunia akhirat....menjadikan kak nor isteri, ibu dan muslimah yang lebih baik dari semalam....

    Saiyidina Ali radhiyAllahu 'anhu pernah berkata yang lebih kurang berikut:

    "Beruntunglah mereka yang hari ini lebih baik daripada hari semalam, terpedayalah mereka yang hari ini sama seperti hari semalam, celakalah mereka yang hari ini lebih buruk daripada hari semalam."


    Sebuah lagi kata mutiara yang membawa maksud yang serupa:

    "Hendaklah hari ini lebih baik daripada hari semalam, dan hendaklah hari esok lebih baik daripada hari ini."

    ReplyDelete
  23. cun birthday cake akak mcm tuan dia! :) slmt hr lahir..smga pnjang umur n murah rezeki kak..:)

    ReplyDelete
  24. norge .. haip!! tak leh tamak2.. nanti lemak pun tamak2 nak joli dlm badan norgee.. hehe..

    cek chun >> mekasih cek chun.. biasa jer tu , kalau meletup mesti dah bersepah kan.. hehe

    izah >> uikkk.. ada 4 mata ek.. org lain 2 jer :)

    ReplyDelete
  25. hana >> alaaa.. buat jer la.. nanti kalau ina buat mesti lg cun dr k.nor ni :)

    mekna >> yg love tak boleh tu utk birthday mum dgn laling dia jer kongsi2 heheh

    lela >> uish.. tak sempat sampai melaka tu, lesap dlm mulut mr posmen dulu kut :)

    ReplyDelete
  26. LG >> amiin.. amin.. mekasih min.. alaaa dah namanya red velvet kena la merah, kalau slow2 tak jd red lak kan.. hehe

    dayang >> tq dayang.. akak tunggu gak candle tu, tp dayang lmbat sangat.. tak sabar nak ngap ke tu :)

    nieza >> rasanya boleh kut.. sbb sifat dia acid kan.. try la mudah2an jadi

    ReplyDelete
  27. lieza >> simerah baldi mana lak ni lieza.. hehe. baldu la.. :)

    dia mmg kerja dlm bidang art & design :)

    ummi >> tak ada frosting tu kurang syok la ummi.. tak per.. sket jer 3 ketul tu.. nor letak gak ya frosting tu.. tp nipis2 jer ya.. :)

    ita >> hehe. tu la.. sorang pun tak tanya ttg cupcake tu.. cian akak buat lenguh2.. hihihi

    ReplyDelete
  28. shahlin >> slmt mencuba ya.. :)

    mamawana >> tq :)

    tun telani >> belum cuba belum tau.. try la :)

    ReplyDelete
  29. waniey >> dah abis la ya.. ok lepas ni godek lg.. best kan :)

    mas >> mana terrornya mas, sememeh jer tu.. :)

    mimiey >> tak per miey.. mekasih banyak2 sudi bg kad utk k.nor .. dah angkut dah :).. tq ya..

    ReplyDelete
  30. sofya >> amiin.. mekasih sofya.. :)

    MZ >> amin.. mekasih atas doanya.. :)

    rima >> ok2.. jgn hujan sudah ya.. hihihi.. tq rima for song :)..

    alaaa.. kek k.nor ni bak langit dgn bumi jer kalau nak banding dgn yg rima punya.. sgt2 la amatur dlm deco :)

    ayu >> w'saalm.. amiin.. amin.. mekasih atas doa2 tu ayu... dan mekasih atas ingatan tu.. :)

    del >> amin... mekasih del.. haipp pandai sgt, kek jer cun, tuan dah tuo :)

    ReplyDelete
  31. k.nor, selamat hari lahir, semoga dirahmati Allah selalu..

    terliurnya red velvet cake, sana sini org tayang, tp takutla nk mencubanya, takut xjadi..hihi..susah ke nk membuatnya k.nor?rasanya mcm kek coklat ke?

    ReplyDelete
  32. yus >> amin.. alhamdulillah.. mekasih.. semoga kita semua dlm rahmat Allah ya..

    tak susah mana pun buat kek ni.. lebih kurang cam kek coklat biasa gak cuma ada tambahan kaler merah, buttermilk dan juga cuka yg dicampur dgn soda tu.. yg lain2 lebih kurang jer.. try la buat insyaallah sedap

    ReplyDelete
  33. Salam kak Nor, untuk creme cheese frosting tu, sy gunakan whipping cream (emborg). Sebelum sy cmpurkan dlm adunan butter n creme cheese,sy pukul dlu whipping cream tu smpai kental. Bila dh cmpurkan semua adunan sy tgk mcm terasing antara cecair (sort like susu) n cream cheese tu..kenapa ye..ke sy salah teknik...? Harap bantu..thanks

    ReplyDelete
  34. feddy >> salam feddy, whipping cream ni manja sket.. tak leh over beat dan tak boleh/tak tahan dgn suhu panas. bila dah dioverbeat ia jd cam dua bahagian.(beater tu pun makin lama makin panas kan) mcm feddy kata tu, dah beat sampai kental, bila dimasukkan butter dan CC, kita akan pukul lagi utk sebatikan, kan. masa tu dah jadi overbeat. sbb tu ia jd terpisah kepada 2 bahagian.. sebaiknya jgn pukul sampai terlalu kental. biar sedang2 jer sbb nanti bila nak masukkan adunan butter dan CC tu, kita mesti nak pukul lagi.. harap ni dapat membantu feddy ya..

    kena cuba lagi.. semoga lepas ni dpt hasilkan frosting yg cantik

    ReplyDelete
  35. Thanks a lot kak nor...sy budak bru belajar...tak penah guna whipping cream before this..tu yg panic tu..huhu. Really appreciate it. :)

    ReplyDelete
  36. salam knor. RVC ni sbnrnya mcmana rasanya. hanim buat buttermilk guna cream of tar tar dan soda bicarbonat hanim guna cuka. tapi rasa kek tu mcm masam2 manis dan sedikit pahit. kalau tak letak cheese cream ok tak makan mcm tu jer.
    harap knor dapat membantu

    ReplyDelete
  37. Roses_Leo09 >> mmg ada rasa masam2 sket bila kita guna frosting creamcheese tu kan. kalau nak kata kek tu sendiri yg rasa masam2 tak jugak sbb kandungan atau sukatan cuka dlm kek tak la banyak sgt.. tp mungkin kalau guna buttermilk ada la kut rasa masam tu. cuma tak la ketara sgt. lebih rasa masam dr frosting CC tu lagi rasanya

    rasa kek yg pahit biasanya dtg dari gabungan baking powder dan bicarbonate soda yg terlebih. bila dua bahan ni lebih terutamnya soda, akan timbul rasa pahit atau pedar kat kek tu..

    boleh aje kalau tak buat frosting cc tp rasanya bila letak lagi ummphh kek RV ni.. terpulang pd citarasa masing2.. kalau nak guna buttercream frosting pun boleh..

    ReplyDelete
  38. slm kak nor..bleh tau kak nor gune jenama ape utk whipping cream tu? and fresh cream?
    n biase beli kat mane ye?
    p.s: sy org ganu gok hehe
    tq sudi membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. oo org ganu ek..
      biasanya k.nor suka beli mee soya
      sbb dulu duk area town.. so situ la port k.nor
      skrg ni duk bukit payong, kadang2 singgah kat bake4u jer hala balik rumah tu
      tp situ harga lebih sket dr mee soya la

      non dairy whipping cream/fresh cream
      - vivo/rich's

      dairy whipping cream
      - anchor

      info ttg whipping cream (tq zack)
      http://zachoes.blogspot.com/2011/04/fungsi-perihal-krim-putar-atau-whipping.html

      Delete
    2. ic..so utk red velvet ni kite gune non dairy or dairy?

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete