f Secubit Garam: CHOCOLATE CHEESE TART (II)

N3 Terkini

Wednesday, October 8, 2014

CHOCOLATE CHEESE TART (II)

ASSALAMUALAIKUM...

Wahh.. kurang kerajinan betul nak mengupdate.. Layan jer la ek CHOCOLATE CHEESETART, resipi yg dikopipes dari dapur RAHEL ni.. Memang dah laaaaaaaaaaaaaama sungguh ngidam nak buat tart cekelat gini.. Geram jer bila tengok Rahel post kat fb.. Sebelum tu, dah lama jugak tengok Kak Wan (Citarasawan) tayang kat fb dia.. Gini la bila duk berhanimun balik, mood nak baking sentiasa diperam. Bila anak2 balik ramai2 baru mood ghajen tu dtg balik hehe


Sebelum ni K.Nor pernah tayang resipi CHOCOLATE CHEESE TART, yg mana resipinya K.Nor ambil kat dapur Evelyn. Bg K.Nor dua2 cistart ni ada keistimewaannya.. dan yg pastinya dua2 sedap! Mekasih pada Rahel yg memanjangkan resipi dari Kak Wan.. Mekasih juga buat Kak Wan yg sudi berkongsi resipi..*psst kak wan.. akhirnya dpt jugak nor godek cistat kak wan nih.. dah lama dulu janji nak buat kan :)





CHOCOLATE CHEESE TART
Diolah oleh:Rahel Blogspot
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan Pastry Tart:
250g tepung gandum
125g mentega
1 sudu besar serbuk koko
60g gula icing
1 biji telur gred B
1 sdt esen vanilla
1 sdt air

Acuan tart 5.5cm

Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan-bahan,ramas hingga sebati.
2.Ambil sedikit doh,tekankan ke dalam acaun tart.Kemaskan tepinya.Buat sampai habis.
3.Cucuk sedikit dg garpu.Bakar pastry tart di dalam oven pd suhu 170'C selama 25 minit.
4.Setelah masak,kemluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

Chocolate Cheese Filling
Sumber:Citarasawan

Bahan-bahan:
250g cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream
80g coklat masakan (dicairkan)
1/2 sudu besar coklat emulco
60g gula icing
60g mentega
1 biji telur

Cara membuat:
1.Pukul cream cheese bersama gula icing,mentega hingga sebati.Masukkan telur,coklat
masakan,coklat emulco dan whipping cream,putar sekejap hingga adunan sebati dan
tidak berketul.Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2.Picit adunan cheese ke dalam kulit tart dan bakar sekejap selama 5-8 minit.
3.Biarkan sejuk dahulu baru dihias dengan coklat ganahe atau hias mengikut selera anda.


7 comments:

  1. salam singgah kak noor ..wah montoknyoo chiztart tu.. geram tengok lama dah tak mengetat

    ReplyDelete
  2. wahhh cam nak amik je sebijik dua tart tu sebab dumuk lah

    ReplyDelete
  3. Aslmkm Nor cayang.... nampak cistart terus cam melayang jer ke Tganu....hehee...mmmuah2

    ReplyDelete
  4. Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer....

    ReplyDelete
  5. first time tengok chocolate cheese tart! seriuss... sedappp nampaknyaa,,, :))

    ReplyDelete
  6. masyaallah ... sungguh menggiurkan!!

    chocolate chocolate

    ReplyDelete