f Secubit Garam: Sup Makaroni

N3 Terkini

Saturday, February 19, 2011

Sup Makaroni


Dah dah lah tu ya layan ciskek org amatur tu.. hehe.. Meh layan Sup Makaroni. Menu ulang tayang yg entah kali ke berapa. Maaf la kalau dah jemu tengok show Sup Makaroni kat rumah ni. Nak buat camna sbb tuan rumah seisi keluarga tak pernah jemu dengan Sup Makaroni yg mmg sedap ni. Kalau tak caya tanya Am Flora, tokey Apam Dot Dot dan tokey ciskek nun. Sup Makaroni ni mmg pebret kita org, kan Am :)


Resipi asal milik Masz Kajang yg dah lama menyepi. Tambah lagi dgn musibah terbaru. Semoga tabah ya Masz.. Rindu nak bersembang cam dulu2 dgn Masz ni.. Izinkan K.Nor tayang lagi resipi mabeles Masz tu kat sini ya.. Maceh laling :)

SUP MAKARONI
resipi : Masz Kajang
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2
Makaroni (secukupnya)
3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecilbebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging
2 kiub lembu/tulang rusuk ~ boleh guna kiub pati ayam
2ltr air/ secukupnya
segengam soohoon
sayuran- kobis & carrot - dihiris** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging
Bahan sampingan
ikan bilis kecil/halus - digoreng
daun sup/bawang - dihiris
bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi
Segengam cili padigaram
1 sdb jus limau kasturi** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi
- kacau

Cara Penyediaan
Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang...

15 comments:

  1. nampak sedapp la kak nor, cuma makaroni tu mas kurang sikittt...
    tukar ngan mee best tak..he..he..

    ReplyDelete
  2. mas >> boleh jer mas, kita buat dia kan.. k.nor suka guna yg spiral.. lebih sedap dan cepat lembut bila dimasak

    ReplyDelete
  3. k.nor awat dok tayang makaroni malam2..
    wah...............................menyelerakan sekali hidanganmu..

    ReplyDelete
  4. wahh....macaroni soup best gak tuu...sll kakak ipar yg buatkan...kali ni, blh la mencuba resepi Kak Nor..slmt malam kak ~ mimpi mkn makaroni lah sy nanti..

    ReplyDelete
  5. ayu >> nak tayang awal2 duk ralit tengok citer kat tv tadi :)

    noor >> mee too :)

    norgee >> agaknya ada bantal yg basah mlm ni :)

    ReplyDelete
  6. mmg mabeless tu.. tgk pn dh sedap, klu dpt makan lg best kan..hehe..

    Justin Bieber Mati Ditembak

    ReplyDelete
  7. kaknor, suka2..nuha cakap hari2 pun xpa!!!!heheheh

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum k'Nor.. byknyer lauk2 dlm sup makaroni tuh.. mesti sedap. kalu sy, confirm ikab bilis tu yg habis dulu. hehe..

    ReplyDelete
  9. pergh....asian style....sup amcaroni ngan sambal kicap...I loiiikes......err..dr jauh dtg ni, naak jugak3!!!! (sambil tergoleks2 guling bating ni....:P:))))))

    ReplyDelete
  10. nak3x...bukan nak makaroni tapi nak kamera yg amek gambo makaroni itu...ni kes tak tahan nengok merah nyalo cis kek kat bawah!!

    ReplyDelete
  11. mama hanim >> alhamdulillah.. mmg sedap .. kalau nak lagi sedap, kena la buat ya :)

    tun >> try la tun, kalau time tak sihat ke, time bukak puasa ke mmg ngap sgt makan sup makaroni gini :)

    bee >> ooo nuha dah pandai demand ya.. :)

    ReplyDelete
  12. ayu >> wahai adik ayu comel, ampun ya tak tau yg ayu dah terbang ke sana.. apasal tak ajak akak! apasal tinggalkan k.nor?? hu hu.. wat balik ole2 tau.. hehe

    mokwo >> aikk... lain benor bunyi permintaan nih.. agak2 cik abg nor layan tak permintaan mokwo ni? hahaah.. gerenti tak dilayan hihi

    ReplyDelete
  13. pasal makan tak de jemunya nak ulang tayang ni kak.

    ReplyDelete
  14. liza >> try la liza.. insyaallah sedap sgt :)

    ReplyDelete