f Secubit Garam: Kerabu Kacang Botol

N3 Terkini

Tuesday, February 22, 2011

Kerabu Kacang Botol

Sedap nih.. krup krap krup krap duk meratah kerabu. Tak rasa nak makan nasi arini. Layan Kerabu Kacang Botol ni aje dah lah, kenyang jugak!


K.Nor mmg suka buat kerabu stail K.Liza ni. Bahan2 tumbuk dan kelapa parut digoreng kejap pastu campur dengan bahan2 lain. Perahkan asam limau nipis/kasturi. Gaul2 dan biarkan mesra, pastu ngap.. best! Mintak izin ya K.Liza nak share resipi tu kat sini pulak ya.. Mekasih...

KERABU KACANG BOTOL
resipi : K.Liza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan
20 tangkai kacang botol [hiriskan nipis]
1 cawan kobis [hiriskan]
1 cawan kelapa parut
1 labu bawang besar [hiriskan]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
garam
gula

Bahan Mesin
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
1 s/b udang kering

Cara.
1. Masukkan bahan mesin, kelapa dan garam dalam kuali. Kacau sehingga agak kering.
2. Tutup api.
3. Masukkan semua bahan sayuran, gula dan jus asam limau. Kacau rata.
4. Hidangkan.


13 comments:

  1. ni elok untuk awet muda...
    nak join makan sekali kak nor...

    ReplyDelete
  2. nor..aduhai..memang terliur nih.akak memang suka sangat dengan kacang botol ni..

    ReplyDelete
  3. kerabu nih sama laa ngan yg org sebut urap tu ek kak?yg buh kelapa parut nih?sama tak??mana kak nor nih?kakk??!oo kakkkk!!!hahaha...sesuka ati je memekak kat dapo org..ekeke

    *angkut sepinggan kerabu kak nor bwk balik,terliur2 :P

    ReplyDelete
  4. salam....
    sihat tu kalau makan ulam-ulaman..
    tak gitu akak?..

    ReplyDelete
  5. Kak Nooooor.....er ikan selar dok dang mintok ngat lagi.....mmm nak kene tapau sekali ulaman yer......muehehehe.....mana nak gagau itu kacang botoi ni kat sini......

    ReplyDelete
  6. sedapnya....saya suka sgt kerabu ni...semua jenis kerabu suka..yg ni memang sedap...tapau sikit yer kak...hehe

    ReplyDelete
  7. kak nor,saye dah try buat kerabu ni ptg kelmarin..mmg sodap=)tq kak nor=)

    ReplyDelete
  8. mas >> jom amalkan dan jom makan ... hihi

    k.erna >> sama la kita kak :)

    sue >> mungkin kut.. berbeza dr segi nama tp bahan2 dan kaedah masak tu sama jer rasanya.. cuba tanya YB Sedenak nun :)

    mmg suka wat kecoh kat dapur org ya... :)

    ReplyDelete
  9. mama hanim >> betul tu.. mmg berkhasiat

    mr mama >> salam mr mama.. insyaallah.. betul tu..

    ayu >> dah tau nak duk kat tempat tak ada benda2 tu, apasal tak angkut semua bahan2 dlm kargo? hehe

    ReplyDelete
  10. nieza >> kerabu mmg sedap.. ratah aje pun best .. :)

    zawani >> alhamdulillah.. mekasih sudi cuba :)

    ReplyDelete
  11. kak nak minta/copy resepi boleh.

    ReplyDelete
  12. azue >> silakan utk copy resipi

    ReplyDelete