f Secubit Garam: Ayam Herba Lada Hitam

N3 Terkini

Sunday, February 27, 2011

Ayam Herba Lada Hitam

ASSALAMUALAIKUM...

Menu kali ni Ayam Herba Lada Hitam, resipi Dayang Jack. Sedap! Cik Abg dan Naim kata macam ayam Kenny R jer.. Agaknya la kut.. sbb K.Nor ni bukannya penggemar ayam. Kalau gi KR, K.Nor order spaghetti jer. Bagi sapa2 yg suka ayam KR tu dan maklum dgn rasanya, apa kata cuba Ayam Herba Lada Hitam ni. Pastu jgn lupa bg fedback ya..


Dayang, mcm biasa K.Nor nak share resipi tu kat sini lak ya.. TQ :)

AYAM HERBA LADA HITAM (bakar/panggang)
resipi : Dayang Jack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong 4)
1 sudu makan dried oregano
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan madu
1 sudu makan mustard atau mayonis
2 sudu makan sos cili
1-2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
garam dan gula secukupnya
2 sudu makan minyak zaitun atau minyak masak

bahan-bahan mesin :
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas

Cara-cara :
Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Toskan dulu dan biarkan sejuk.
Gaul-gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap 1 jam atau lebih. (sukatan gula dan garam boleh adjust sendiri)
Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan kertas foil. Susunkan ayam di atasnya. (Lebihan bahan perencahnya jangan dibuang) Kemudian bakar/pangganglah selama 30-40 atau sehingga masak. (DJ guna suhu 180C dan bakar selama 15. Terbalikkan ayam, tuangkan baki perencah tadi dan bakar lagi selama 15 minit).
Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih atau nasi ayam.

16 comments:

  1. nyum. nyum. lunch hour ni..
    mna nk cri KR nih? hehe..
    balik nnt blh cuba yg ni ni..

    ReplyDelete
  2. kok kok kok koooooooooooooo....dindaq dtg nak mamam ayam.........:P

    ReplyDelete
  3. Salam kak Nor..
    Nak ucap happy belated birthday pada akak ni.. Semoga akak dipanjangkan umur dalam keadaan sihat walafiat dan aman bahagia..Insyallah..
    Kak, best tgk ayam akak terutamanya part yg itam2 tu..
    Oh ya..incase kak nor tak terbaca komen Naz sblm ni, Naz nak email add akak boleh? Nanti akak anta pd nazharzan@gmail.com
    Tq akak..

    ReplyDelete
  4. as-salam kak nor, wah sedapnya ayam panggang ni...makan satu ekor pun tak cukup ni..mabeles lah ni..

    ReplyDelete
  5. Assalam kanda sy pun tak suke ayam2 ni esp.part isi hehehehe like kanda like dinda hahahhaa

    ReplyDelete
  6. As'salam kak nor,nmpak sedap sgt ayam kak nih,hubby mmg suka ayam panggang/bakar cam nih,t.q kak share resepi nnti leh try,wat mkn ngan nasi ayam

    ReplyDelete
  7. yelah sedap nampak ayam nie...nie nak kena try buat nie

    ReplyDelete
  8. Kak noooorrrr..
    Memikat sungguh...
    Nak try lah.saya suke ayam

    ReplyDelete
  9. kak nor....sedappnya ayam panggang...
    tergoda mas tengok....

    ReplyDelete
  10. adusss..meleleh air liur...slurppp..ade tisu x kak nor?ekeke

    ReplyDelete
  11. Wah! Ayam ala2 KR. Tentu best nih.

    Nice recipe. Keep up the good job ;)

    ReplyDelete
  12. ayuni >> try la.. sedap :)

    ayu >> jauhnyer terbang siayam ni :)

    naz >> w'salam naz.. amin... mekasih naz.. mudah2an dimakbulkan.. :)

    ReplyDelete
  13. ady >> try la.. wat makan ratah2 aje pun sedap :)

    mimi >> haha.. like u too :)

    zaliedana >> slmt mencuba ya..

    ReplyDelete
  14. haniQaseh >> alhamdulillah.. sedap.. try la..

    izah >> iyerrrrrrrr izah.. dah buat belum? :)

    mas >> lps ni mas try ya.. :)

    eina >> nah.. amik sekotak.. :)

    ReplyDelete
  15. saya cubalah utk dinner malam ni..dah perap pon hehe..cuma xde oregano la

    ReplyDelete