f Secubit Garam: Asam Pedas Singapura

N3 Terkini

Sunday, February 20, 2011

Asam Pedas Singapura

Assalamualaikum...

Ermmm.. nak lunch pun tak berselera arini. Walau lauk yg menyelerakan tp hati rasa semacam jer. Tak abis2 dengan kes curi gambar. Kali ni bukan blog biasa2 atau dr company biasa2. Tapi company yg ternama. ermmm.... Mudahnyer org buat kerja ya, nak senang, nak cepat. Angkut resipi, promote produk dia org dan crop gambar buang segala watermark. Kemana perginya moral org kita.. Yep K.Nor ulang sekali lagi.. Org Kita (org melayu kita, bangsa Melayu, bumiputra...) ermmm dah la ekk.. kalau dipanjangkan, terus terusan sakit hati. Jom layan masakan hari ni..

Resipi Asam Pedas Singapura ni K.Nor ambil kat rumah Azlita. Katanya resipi asal dari buku masakan. Maaf ya Ita, K.Nor derhaka sket... sketttt jer. Cam biasa bila masak asam pedas K.Nor suka letak halba. Lagi sedap bila wangi2 bau halba tu. Mintak izin ya Ita, nak share kat sini resipi tu.. Tq.. Haihhh.. nak berceloteh panjang2 pun tak ada mood dah...


ASAM PEDAS SINGAPURA
By : Hjh Mahani Abdul Rahim
Sumber : Buku masakan Pn Asmah Laili
sumber : Azlita Masam Manis & K.Nor SecubitGaram

Bahan2:
1 ekor ikan duri atau ikan pari - dipotong dan dicuci bersih
2 batang serai - dititik
1 mangkuk daun kesom
200 gm asam, diramas dgn 1 cwn air dan ditapis ~ k.nor guna sebesar ibu jari kaki jer :)
1 cawan minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Kisar
20 tangkai lada kering - direndam
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu makan lada hitam
1 sudu makan kerisik
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu makan belacan
1 jari kunyit hidup

Cara2:
Panaskan minyak didlm periuk. Tumiskan serai sehingga naik aromanyer. Setelah itu masukkan bahan yg dikisar. Tumis lagi hingga rempahnyer garing. Barulah masukkan ikan dan air asam. Gaul sehingga rata. Biarkan sehingga menddih.
Apabila ikannyer sudah masak, masukkan pula daun kesum dan garam secukup rasa. Enak dihidangkan dgn nasi putih.

** K.Nor tambah 1 sudu besar halba



19 comments:

  1. sampai sekarang saya buat asam pedas x pernah menjadi macam kat kedai.. nanti2 saya try resepi ni ye.

    thanx for sharing

    ReplyDelete
  2. Salam Nor...
    Kes curi gmbr lagi ke? Diorg ni kan nk cheap publisity tat why buat cara begini... tak malu kan ambik hak org!! Biarkan lah Nor..1 hari nnt bila hak mereka diambil org baru lah mereka rasa!!!
    Anyway lauk asam pedas cara Nor ltk halba mmg sedap coz hawa or mak suka tumis halba dulu seblm tumis rempah asam pedas..sedap kan & wangi betul..

    ReplyDelete
  3. Kak Nor........ok2 masuk list....errr...mana nak cari daun kesom kat sini yek....:)??????adeh!!

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..hanya mampu ucapkan sabarlah kak nor..teringin tahu sapa yg buat kerja gitukan..
    asam pedas mmg kegemaran saya..1st agak menjadi buat asam pedas masa buat asam pedas ayam amik resipi kak nor,,sedap sgt..sebelum tu tak penah jadi

    ReplyDelete
  5. Salam Nor. Lama dah Along tak masak asam pedas...terliur tengok Nor punya. Isyk, mmg tak abis2 keroje diaorang ni, siapa pulak yg cilok gambo Nor lak ni. Letak je nama majalah tu biar semua org tau... bukan nak publisiti tapi supaya dpt pengajaran utk diaorg ni Nor, gang2 blog kita ni pasti support Nor tau.

    ReplyDelete
  6. kak nor..mas suka asam pedas..sedappnya...
    suka hirupp kuah...he..he..
    gmbr resepi kak nor kena curi lagi ke...sape lak punya keje..mas baru tahu ni...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum k'nor.. company mane x bermoral tuh? meh sini nk hntr email komplain gak..

    ps: sedapnyer asam pedas k'nor.. xpenah lg masak letak halba. pasni nk try lah.

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaa asam pedas, ada kang aku mem asam pedas lagi esok..hehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Sabar banyak2 ye K.Nor. Allah Maha Adil. Tak pergi mananya org yang suka ambik hang orang lain demi kepentingan diri sendiri. Just wait n see. Apapun yang berlaku jangan sampai tak lalu makan plak. Nanti sapa yang susah. Abang akak juga. Hehehe

    ReplyDelete
  10. sedapnya! suka ler hirup kuah tu kak..slurpp!..btw sabar lak kak pasal kes kecurian gambar tu...tapi akak berhak bersuara...teruskan bersuara kak...biar org tu sedar diri skit.

    ReplyDelete
  11. Sabar ya, Kak Nor. Aish! Asam pedas tu menggoda saya... teruja lak rasa

    ReplyDelete
  12. terima kasih kak Nor cuba resepi ni...
    sabar ye kak pasal kes curi gambar yg tak sudah2 tu....
    nape sekarang susahnyer ita nak dapat masuk blog akak... selalu eror aje!! geram betulll....

    ReplyDelete
  13. sedapnya asam pedass... kusss semangat asam jawanya... mesti masam giler2 nyer tuh sampai 200 gm guna? org singapura suka masam2 ehh? tapi kalau dah secukup rasa masam pedas masinnya.. laju jer suap nasi... heeee...

    ReplyDelete
  14. kengkawan >> try la.. bg saya not bad resipi ni tp setelah ditambah halba baru lebih sedap.. cuba resipi asam pedas ayam dalam n3 sebelum ni, yg tu sedap! :)

    mama hawa >> takper la ma, benda dah settle pun.. dia org dah amik tindakan.. mekasih ya ma..

    yep, nor mmg suka letak halba dlm asam pedas.. wangi dan sedap jer :)

    ayu >> apasal tak bawak sekali? hehe meh k.nor lontar di angin lalu nak? :)

    ReplyDelete
  15. suri >> asam pedas yg ni lebih rasa rempahnya.. sedap gak tp k.nor dah tambah halba utk upkan lg rasa dia :)

    along >> nor tak nak la heboh2kan lagi kalau boleh biar dia org buat apa yg patut dulu, kalau tak ada perubahan gak baru la nor uar2kan kat n3 :)

    mekasih atas support along tu ya.. sangat2 nor hargai :)

    mas >> sama la dgn k.nor, suka hirup kuah dia tu.. panas2 sket.. perghhh best :)

    ReplyDelete
  16. tun >> tak per la tun, benda dah settle.. mekasih ya..

    try la letak halba dlm asam pedas, sedap!!

    che mat >> hehe... che mat mmg selalu buat asam pedas kan :)

    sam >> alaaa. tak la sampai tak lalu makan terus.. makan tetap makan.. hehe.. cuma selera jer sedikit lari.. time lapar makan gak :)

    nieza >> mmg dah bersuara pun.. dah hantar email panjang lebar.. mcm2 point akak bagi :) alhamdulillah.. dah diamik tindakan pun pihak tu :)

    ReplyDelete
  17. sari yusa >> mekasih ya.. :)

    nak offer asam pedas pun dah abis :)

    mama hanim >> ntah la kan.. tak pernah abis :(

    azlita >> mekasih kembali ita..

    kenapa tak leh masuk? akak tak pasang bodyguard pun kat pintu .. tak mintak tol pong :)

    madiha >> uiikkk pandai2 la oter tu madiha.. kan dah biasa masak.. agak2 la letak .. k.nor letak asam jawa dlm sebesar ibu jari kaki jer.. bukan celup ibu jari kaki dlm tu tau haha

    ReplyDelete
  18. org ganu mmg suka taruh halba kan..hehehe..fav sya asam pedas nie..tapi sebab mgu nie tak beli lauk mentah..terpaksa la makan apa yg ada je..;p

    ReplyDelete