f Secubit Garam: Sayur Pedas Batang Keladi

N3 Terkini

Tuesday, December 28, 2010

Sayur Pedas Batang Keladi

Masakan ni adalah masakan org T'ganu. Kalau di negeri lain selalunya masak cara asam pedas atau asam rebus kan. Masakan ni menjadi salah satu pebret K.Nor sekeluarga. Kalau bulan puasa mmg selalu ada dijual kat bazar Ramadhan tp K.Nor tak suka beli sbb tak menepati citarasa kita org sekeluarga. Buat sendiri lg best hehe..


Bila masak menu ni mesti ada ikan panggang/goreng, ikan kering/masin goreng dan sambal belacan. Waahhhh manyak syok! Boleh menambah2 bila makan. Org kata kalau ex-bopren lalu kat belakang pun tak nampak, gerenti punya.. Taaaaapiiiiiiiiiiiiiii.. kalau Maher Zain lalu, gerenti berpaling!! hihiihii..



SAYUR PEDAS BATANG KELADI
resipi: K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
2 batang @ 300gm batang keladi
1 kpg asam keping
air secukupnya

Didihkan air bersama asam keping.
Siang/potong dan bersihkan batang keladi dan masukkan kedalam periuk.
Celur sekejap tp jangan sampai lembik.
Angkat dan toskan.

Bahan kuah:
3 bj bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ekor ikan selayang saiz sederhana ~ amik isi
1 sudu besar budu
1/2 sudu kecil kerisik
daum kesum/kemangi
1/2 liter air
garam

Tumbuk bawang merah, bawang putih, lada hitam dan isi ikan hingga lumat.
Bancuhkan bahan tumbuk dgn sedikit air supaya bila kita masukkan ke dalam kuah, isi ikan tidak berketul2.
Panaskan air dlm periuk dan masukkan bahan tumbuk dan budu.
Masak hingga mendidih dan masukkan batang keladi bersama dgn asam keping td.
Masukkan juga kerisik, daun kesum/kemangi dan garam.
Boleh dimasukkan sedikit gula jika suka.
Masak hingga mendidih dan padamkan api.
Boleh lah dihidangkan dgn nasi panas, ikan panggang, ikan kering goreng dan sambal belacan.
Insyaallah terangkat! :)


26 comments:

  1. kalu cicah budu lagi syiok......perghhhhhhhhh

    ReplyDelete
  2. kak nor, mie nak sepiyuk!!! sedapnya...kat umah ni kalau buat,separuh habis ratah cenggitu je...sedapnya....

    ReplyDelete
  3. woww kak nor..mas sangat suka batang keladi...sedappnya tengok asam pedas btg keladi akak ni...terliur tau.....
    mas dah try ayam masak kari kering akak ni...perhhhh....sedappp betoiii....maceh yer kak sudi kongsi resepi.....

    ReplyDelete
  4. otomatik bace time ikan masin tu terus kecurr...haiisshhh kak norrr.. jangn macam macam ... hehe..lawak maher zain lak tu...kempunan tul tegok sayur tu..batu belahhh..tungguu akuuu..huhuuhuu

    ReplyDelete
  5. ada lagi ka belen2 tu.....sedapnyeeee...

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nor..selera demam ni mmg bertambah selera makan lauk2 berkuah gitu..lazat...

    ReplyDelete
  7. salam..tengok kak nor masak apapun sedap....bestkan kalau dapat jd jiran kak nor

    ReplyDelete
  8. rindunya nok mkng sayur keladi... nelleh airliur sy kak nor..heheh... sayur keladi ni mmg feberet sy.. kalu ma masok wajib ratoh dulu semangkuk dua.. pasal tu tiap kali ma masok sayur keladi ni dulu2 mesti kena masok lebih.. hehe... leni payoh gok nok cari btg keladi kat sini.. kalu ada pon takut kena hok gata... dok reti nok pilih kelapa mana hok molek nok wat sayur...

    p/s: sebab kak nor masuk resepi teranung kite.. sy pong kena cakkak teranung etek ahh.. u dong maing kan? hehehe..

    ReplyDelete
  9. x penah lak masak cenggini, sllu asam pedas/asam rebus n ratah je... len kali nak try yg ni pulak!

    ReplyDelete
  10. sori.. nok tulis keladi jd kelapa pulok.. soriiiii.. heheeh..

    ReplyDelete
  11. waniey >> kalau k.nor mmg tak makan dgn budu dah, sbb dlm tu mmg dah letak budu, lagi kick kalau makan dgn sambal belacan.. berpeluh punyer! hehe

    mimiey >> sama la, k.nor pun selalunya wat lebih, utk ratah2.. kang kalau k.nor letak resipi yg seperiuk besor, susah org lain nak try buat :)

    mas >> akak buat lain la mas, ni sayur pedas, trg punya stail.. kalau asam pedas esok lak kut.. ada belen lg 2 btg keladi tu :)

    oo dah buat ayam masak kari kering tu ya.. ni mesti kes tengok anna qawina buat smlm kan :)

    ReplyDelete
  12. izah >> mmg ngam sgt2 tau lauk ni kalau digandingkan dgn ikan masin.. manyak best woooo.. ayam, daging, tolak tepi hehe

    wehhh apasal lak nak masuk batu belah ni... sian si abg sayang tu kang hihi

    mr.mama >> ada... belen kuah jer, boleh? hehe

    kerull >> haa... lauk ni kalau org demam makan, gerenti terus baik sbb ada lada hitam dlm tu yg boleh hangatkan badan.. :)

    ReplyDelete
  13. suri >> boleh aje, tp kat sini semua pintu dah penuh la.. hehe

    madiha >> hahaha akak dah rasa dah, tup2 keluar kelapa.. tang mana la pulok madiha ni gi.. mesti silap taip tu.. hehe

    mentang2 lauk ganung, abis kluor ayat ganung wehhh.. sib baik pahang ... hihi.. ok jer, ai dong maing gok hihihi

    k.nor selalunya wat banyak gok sekali masok, sbb mmg suka ratoh.. kang kalau letok resipi sebeban btg keladi, sapa la nak cuba try resipi ni, banyok sgt tu.. hehe.. sebak tu la k.nor wat dlm sukatan sikit jer :)

    huhu melarat doh etek cakak ganung hihi

    k.rose >> ni masakan stail ganu.. kalau k.rose buat, jgn lupa panggang ikan, tumbuk sambal belacan dan goreng ikan masin/kering.. mmg abis la nasi seperiuk :)

    ReplyDelete
  14. usihhh sayur air ni kegemaranku kalau bulan pose ni byk la jual...emmm bila dpt makan ni .

    ReplyDelete
  15. salam kak

    biasa juge mkn,abah pia suke lauk ni :)

    ReplyDelete
  16. Mak saya org Pahang mmg selalu buat btg keladi ni gulai tempoyak....mmg paberet klu kat umah mak/ayah..

    ReplyDelete
  17. Salam akak...

    baca punyee baca tetiba mamat maher zain pun leh ada dlm citer keladi kak nor ^_^ uuuiiiissshhh..peminat noo!!!

    akak, org kata kalu silap cara buat keladi niii masih ada rasa gatal, betul kee?

    ReplyDelete
  18. salam kak...
    nmpk sedap selalunya kat penang ni masak asam pedas keladi ni.boleh try ni kalau nk kelainan..

    ReplyDelete
  19. Aslm,
    Sedap memang...gerau pun suka tapi kita selalu kena keladi yang menggatal...errr yang menggatalkan tekak kita...

    ReplyDelete
  20. salam nor,

    kak nab memang sukaaaaaa sayur keladi ni...arwah emak selalu masakkan seperti resepi nor ini....signifikan---> letak budu---> sedap!!!!

    ReplyDelete
  21. salam nor,
    uish batang keladi pedas!!
    sedapnya..hirup2 kuahnya jangan cakap ex bopren lalu tak nampak,
    walaupun, maher zain duduk sebelah kita..pun kita tak peduli asal dapat makan lauk ni..hehehe

    ReplyDelete
  22. lina >> tu la, mmg biasanya lauk ni muncul time bulan puasa, tp k.nor tak kira bulan, rasa nak makan atau jumpa batang keladi kat pasar, terus beli dan masak :)

    pia >> salam pia.. ermm abah pia org mana ya :)

    ina >> owhhh 1st time dengar org buat gulai tempoyak :)

    ReplyDelete
  23. liza >> minat lagu2 dia yg menusuk jiwa jer, tang orgnya tak la minat atau fanatik mana pun.. saja gurau2 jer tu liza hehe

    ntah la liza, cara akak buat sama jer.. kadang jadi gak gatal2 kat anak tekak.. tp sesekali jer la.. tak pernah amalkan petua nak siang keladi ni..

    mama ain >> salam .. arini saya dah buat versi asam pedas gak tu :)

    ReplyDelete
  24. gerau >> salam hajah.. alhamdulillah.. dah sampai pun adik hajah ke rumah k.nor.. hehe

    tu la, kadang2 buat jd gatal .. mungkin spesis keladi tu kut gatal

    hajah zainab >> salam k.nab, org pantai timur kan k.nab.. hehe..tu pasal la.. budu main peranan peting tu hehe

    ayu >> amboi kuat penangan sayur pedas ni ya, sampai tak laku maher zain.. haha

    ReplyDelete
  25. akak xbace profile pia ye hihi

    abah pia ore kelate

    akak,pia silap la sayur keladi asam tu yg abah suke ..malunyaaaa hihi

    ReplyDelete
  26. dh buat,sedap :)

    http://cerita-diyana.blogspot.com/2012/01/sayur-pedas-batang-keladi.html

    ReplyDelete