f Secubit Garam: Churros

N3 Terkini

Friday, December 17, 2010

Churros

Akhirnya dpt gak pendekkan satu dr 'list to do' :) Resipi dr rumah Hana Jepun Jowo.. Mekasih ya.. K.Nor nak share kat sini pulak.. No pot pet panjang2... Masa amat mencemburi diri ku arini ... hehehe... Dpt ngadap PC dan masukkan n3 pun kejap2 jer.. Kalau ada komen tak berbalas, ampun ya... :)


CHURROS
sumber: Ina@Hana
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
11/2 cawan tepung gandum - hana buh 11/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
For dusting - Gula+cinnamon powder atau hot chocolate


Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati. Bleh rujuk cara2 wat Cream Puff. Cara2 yer bukan bahan2. :)
Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan lam piping bag). Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers. Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.


Amik sorang sebatang dah la ek.. :)

14 comments:

  1. Ahhhh, cunnye churros akak tu!!! Love teringin nak cicah sos coklat nih..hehehe! ;)

    ReplyDelete
  2. salam kak

    lagi resipi best,pia xpenah jumpe kalau xkenal blog akak n hana jepon :D

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya cicah cokelat ni..nk 2batang yer kak...hihi

    ReplyDelete
  4. salam K.Nor..

    saya kagum tengok cara gamba2 masakan yg K.Nor amik..hebat dlm food photography..

    ReplyDelete
  5. Salam K.Nor,
    Hi3 yatie dtng lagi ni..suka tngk apa yg akak masak....uwaa ada churros plk...mana satu nak buat ni..tadi dah salin resepi yg lain..tngk churros tergoda plk...adoyai pnjng dah listnya...

    ReplyDelete
  6. minta izin copy recipe .. my kids mesti suka nih

    ReplyDelete
  7. adeh kak sorang sebatang je ke? huhuhu

    ReplyDelete
  8. salam kak nor...wah cam sedap je kuih ni...rase die same x mcm kuih belimbing?=)

    ReplyDelete
  9. love >> jom love, kita cicah sama2 ya :)

    pia >> salam pia... tu la.. biasanya mmg jangkit menjangkit ni :)

    nieza >> aik, 2 lak.. dah pesan, satu sorang jer hehe

    wan >> salam wan.. banyak hasil kreativiti suami k.nor ni wan :)

    yatie >> salam yatie, k.nor mmg happy lately bila tengok yatie selalu singgah SG ni, mekasih ya..

    agak2 list sapa yg lagi panjang hehe

    ME >> silakan.. dgn senang hati :)

    lela >> tak leh la banyak2.. anak2 akak nak ngap gak hehe

    ReplyDelete
  10. mimi >> jom mimi, cpt pack baju ..kita jumpa di sana...di sana :)

    zawani >> mmg sedap, bahan2 dan kaedah sama cam kuih belimbing, cuma bentuk jer halus2 panjang. jd lebih rangup dr kuih belimbing.. try la :)

    ReplyDelete
  11. Owh mcm kuih belimbing eh...ok, dah penah wat kuih belimbing tuh..insyaAllah try yg ni lak nnt..ntah la bila..hehe

    ReplyDelete
  12. oooohhh.. ni chuross... mase gambor duk loading td, penat duk mikir apa chuross ni ye? tehehhee....
    btw, kami panggil kuih belimbing je kak.. sodap! hehe...
    cantik gambar.. =D
    salam kenal kak..byk resipi... suke2.. (^;^)

    ReplyDelete
  13. numara >> dah tuan asal resipi ni bg namanya gitu kan.. kena la panggil gitu :)

    mmg lebih kurang jer dgn kuih belimbing, cuma berbeza dr segi saiz jer. bila kita buat dlm saiz gini, lebih rangup. tp rasa tu tak la ke arah kuih belimbing sbb kuih belimbing berganda2 saiznya kan..

    salam kenal gak dr k.nor.. mekasih sudi singgah dan tinggal jejak :)

    ReplyDelete