f Secubit Garam: Wat Tan Hor

N3 Terkini

Wednesday, December 1, 2010

Wat Tan Hor

Hari ni kita tukar selera ya. Duk tayang lauk2 nasi jer apakata kita layan menu ringan lak. Dah lama tak buat Wat Tan Hor ni. Biasanya time buka puasa mmg jadi salah satu dlm list yg wajib buat. Mudah dan paling penting, SEDAP! Resipi asal dikongsi oleh Che'Iza kat MyR. Bg penggemar mee atau yg nak makanan yg tak berat, apakata try resipi ni ya..


Iza, K.Nor paste kat sini resipi tu yg utk rujukan di masa akan datang.. TQ :)

WAT TAN HOR by Che'Iza MyR
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
2 ulas bawang putih di ketuk
1 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
2 sb sos tiram
sedikit serbuk lada sulah / lada hitam

* UTK KUAH *
6 ekor udang
beberapa hirisan daging
1 biji baby jagung
3 helai sawi
sedikit lobak merah
2 ulas bawang putih diketuk
3 hirisan halia dihiris halus
sedikit lada sulah
1 sk serbuk pati ayam
500 ml air / lebih kurang 3 cwn
garam secukup rasa
1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
1 biji telur

Cara-cara
Utk mee:
Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan

Utk kuah:
Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...


14 comments:

  1. selalu nampak dekat menu jusco
    "wan tan hor mee udang"
    heheh

    ReplyDelete
  2. kak nor,mas suka koewtiaw masak macam ni..sedapnya..

    ReplyDelete
  3. yaya >> oo panggil mee udang ya.. tp ni kuetiaw :)

    mas >> kita serupaaaaaaaaaaa.... :)

    ReplyDelete
  4. nampak sedap..
    sudi2 melawat blog giha
    http://gihalalalamasak.blogspot.com

    Thanks

    ReplyDelete
  5. Boleh cuba ni dah jemu gak hari-hari makan nasi...kuey tiow boleh ganti dengan mee kuning/bihon ke?

    ReplyDelete
  6. giha >> assalam giha.. dah gi dah :)

    mhariati >> rasanya boleh jer. tp kalau nak sedap, celur dulu mee atau mihun tu ya.. toskan dan hidangkan dlm plate. pastu baru curah kuah atasnya.. slmt mencuba

    ReplyDelete
  7. salam K.Nor..

    ha'ah saya cikgi..ngaja kat Kuantan..=)

    ReplyDelete
  8. salam k nor..first time nakkomen nih hehe.. wantan hor ni mmg feveret saya ni.. terliur plak..

    ReplyDelete
  9. wan >> alhamdulillah.. cikgi ya.. :)

    ribbon clown >> assalam .. komen la lagi dan lagi lain kali ya.. tak komen tak kenal dan tak mesra gitu kan.. mekasih ya sudi ngomen :)

    try la buat, mudah je tu :)

    ReplyDelete
  10. salam kak

    waa,cedapnya...resipi msk cina

    ReplyDelete
  11. uihhhh... menyelerakan kak... kemain meriah WTH akak tu... udang lebih pleaseeee!!!... heheh

    ReplyDelete
  12. pia >> w'salam..sedap pia, kena pulak ada cili jeruk.. mabeles :)

    ana >> apa udang lebih2.. bawak roti gula lebih tak nak order udang lebih2 nih :)

    ReplyDelete
  13. salam nor,
    wah dah lama juga kita tak buat ni!!!..memang sedap wat tan hor ni..
    uish kecur dah ni!!

    ReplyDelete