f Secubit Garam: Ikan Kering Tumis Rendang Asam

N3 Terkini

Tuesday, December 14, 2010

Ikan Kering Tumis Rendang Asam

Salam semua..

Hari ni K.Nor try menu dr Kuantan yg baru tuan empunya tu post semalam. Saja la mencari kelainan dlm masakan harian kan. Sebenarnya nama menu dah bertukar dr yg asal sbb K.Nor dah tukar bahan asasnya tu. Kalau ikut yg Ummi buat, dia guna ikan bilis sbb tu nama resipi tu Ikan Bilis Tumis Rendang Asam.  (Ummi, panjangnyer nama ni! hehe) Disebabkan kat dapur cuma ada stok ikan bilis yg halus2 jer dan ada sedikit ikan kering@masin yg K.Nor tak tau nama apa ni, jadi K.Nor guna la ikan masin aje. Jadi kena la tukar nama resipi cuma kat tajuk n3 jer la. Tajuk resipi asal masih K.Nor kekalkan kat bawah ni nanti. 


Satu hal lg, jgn tanya ya kenapa ada perkataan rendang kat tajuk resipi. Tu kena tanya tuan empunya resipi. K.Nor pun tak tau kenapa timbul rendang kat situ.. hehe.. nak kata ada santan, tak jugak.. Jawab Ummi, jgn tak jawab heeeeee...

Ummi, kopipes ek.. halal ya.. Maceh :)


IKAN BILIS TUMIS RENDANG ASAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan:-
3 genggam ikan bilis (yg siap dibelah, kalau boleh jgn yg jenis masin sgt tuh..)
8 ulas bawang merah - dimayang kasar
4 ulas bawang putih - dimayang kasar
2 cm halia - hiris halus
3 tangkai cili kering - dikerat serong
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/3 cawan air
1 sudu besar cili kering yg dikisar
2 biji cili hijau - dipotong serong
garam dan gula secukup rasa ~ k.nor skip garam
4 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:-
Panaskan kuali dan goreng ikan bilis hingga benar-benar garing, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan hiris hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan cili kering. Kacau sebentar.
Masukkan perahan air asam jawa dan air. Biarkan mendidih dan kuah surut/pekat sikit.
Masukkan ikan, biar mesra sekejap. Perasakan dengan sedikit garam dan gula (biar ada rasa masam2 sikit)
Bila kuah agak pekat, masukkan cili hijau. Kacau kejap dan tutup api.
Sedia untuk dihidang.


** bila nak letak n3 baru terperasan lupa nak letak cili mesin! haha.. tak per la, rasa lauk ni tetap sedap.. lain kali kena buat lg la nampaknya nih.. hehe

11 comments:

  1. uih kak nor dulu wat resipi ni.. tengok je kak ummie tempek resipi ni terus masuk list.. tp x buat pun lagi.

    ReplyDelete
  2. yani >> ingatkan hana dulu yg buat sbb smlm dia kata nak buat.. tup2 akak lak yg 1st hehe.. sedap ni yani, makan time panas2 baru masak tu masa ikan kering masih garing.. syok!

    pia >> salam pia, bukan kesengajaan nak derhaka tp sbb tak ada stok ikan bilis yg besar yg ada yg halus2 sgt tu.. tak best lak rasa nak guna yg tu

    tk per derhaka sket, ikan kering dgn ikan biis tu kazen jer hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam Nor,
    Hahaha..resepi ni asalnya org2 sebelah utara selalu buat kata mak Ummi. Pernah jugak guna ikan kering, plg best kalau guna isi ikan talang tu, potong kiub2 kecil..goreng dan langkah seterusnya..mmg perghh! Bab nama tu x tau laa..tp org dulu2 punya hal kan..x semesti ada santan or pekat2 masak baru jadi rendang..ni air asam tu la buat me"rendang"kan ikan2 tuh...tu la pasai agaknya...Tp mmg resepi tradisi gak nih..Lain-lain tu sbb musabab tu, Wallahu'alam..

    ReplyDelete
  4. kak nor lak wat...nampak sedapp sangat...nnti mas nk buat gak la....

    ReplyDelete
  5. kite dah wat mlm tadi.. sambung tadi mkn lagi ada belen..lagi syokkkk sgt sbb rasa dier dah mesra gtu! mmg bestlah! cop jempol utk k.ummi!

    ReplyDelete
  6. ummi >> heheh tuan resipi dah kena seru.. mekasih tulun explain sebelum nor kena tanya.. hihi..

    ermm kalau wat dgn ikan talang lg syok nih.. next try lak insyaallah.. :)

    mas >> buat la mas, best makan dgn nasi panas2 :)

    ina >> tak kira, kena kira bila post jer ya.. hehehe..

    mmg best kan :)

    ReplyDelete
  7. knorrrrr ni ler menu kite dlm pantang guna ikan talang masin perghhhh sedapnya pastu tumbuk lada itam makan berasap tinger

    ReplyDelete
  8. salam nor..buat lauk ni..mau makan berpinggan2 ni..he he..nor..kalau bulan puasa pun akak rasa..pembuka selera ni..insyaallah sabtu nanti nak cuba buat jugak..

    ReplyDelete
  9. sakam nor.. betoi kata ummi..ini masakan org kedah nii.. tapi yg berlain sikit tu depa tak boh cili kisar semata2 guna cili kering yg digunting serong2 jer.. tapi sedap oooo kalu mkn tambah 3 kali ooo betoi tak ummiii.. kami guna ikan talang jer mcm ummi kata tuu.. fulamak berderai air liur hehehe

    ReplyDelete
  10. mimi >> kena order ikan talang la lepas ni kan :)

    k.erna >> salam k.erna, bahaya ni kalau buat sokmo2 lauk ni, makin kembang sekembang2nya la kalau duk hadap 2 - 3 pinggan kan..hehe..

    mmg sedap kan k.erna.. pembuka selera!

    ilah >> salam kak ilah.. dah ummi pun org kedah kan.. betul la tu masakan org kedah atau org utara

    yg nor buat td tu mmg tak letak cili mesin sbb terlupa hehe.. nampak gaya kena buat dgn ikan talang la lps ni.. ermm tp tak perlu tunggu dlm pantang kan kak? hihihi

    ReplyDelete