f Secubit Garam: Telur Masak Sambal

N3 Terkini

Sunday, December 26, 2010

Telur Masak Sambal


Menu yg tak pernah jemu dimakan dan selalunya dimasak bila time cuti sekolah. Sebab apa? Sebab banyak kenduri kawin dan banyak la dpt telur rebus..kan.. hehe Tapi sekarang ni dah jarang2 org bagi telur rebus sbg cenderamata atau buah tangan masa kat kenduri kawin. Dah la leceh, banyak kerja yg perlu dilakukan bila bg telur rebus ni. Mula dr membasuh telur, merebus berjam2, angkat dan sejukkan sampai la nak kena isikan dlm bekas bunga telur. Tambah lg harga telur sekarang bukan main mahal tu. ermmm kita tinggalkan bab bunga telur ya.. kembali ke menu hari ni la ya.. Nak gi godek2 sesuatu utk minum petang nih..

7 comments:

  1. salam k.nor..zla br jer siap lunch.K.Nor dah nak buat minum ptg?wahhh..sgt pantas:)

    ReplyDelete
  2. kak nor, mas pun suka sambal telur mcm ni...sedapppnya....

    ReplyDelete
  3. mie pn suka smbl telo camni..kadang2 makan camni je pn habis sepinggan...

    ReplyDelete
  4. salam nor..akak pun suka..baru2 ni..ada kenduri bagi pulak telur rebus..walaupun dapat cuma 4 biji..akak tetap buat sambaltelur ni..

    ReplyDelete
  5. best..ibu lin pun slalu buat telur mcm ni....lepas balik umah org kawen ibu akn kelar2 sket telur rebus tu n goreng bagi garing sket baru masuk dlm sambal..best

    ReplyDelete
  6. azila >> salam zila, ni mesti sbb kes masak special arini kan.. wat ayam bakar lg tu.. lauk k.nor simple jer tu yg cepat jer siap :)

    mas >> kita serupaaaaaa... hehe

    mimiey >> hehe sorang lg... hi5 miey! hihi

    k.erna >> tu la kan, lauk yg tak pupus ditelan zaman.. sentiasa menjadi pujaan kalbu hihi

    lin >> salam lin, lama tak nampak :)

    k.nor pun stail tu gak, kelar 4 penjuru telur tu, pastu goreng garing sket. kalau tak goreng, sambal tak melekat kat telur, kurang umphh sket kan kalau tak goreng ni.. :)

    ReplyDelete
  7. salam kak

    btl!all time fav ni

    tapi kan,kalu pia goreng nak buat kulit nya garing..comot je pia wat

    nsb baik cik abg ok,hihi

    ReplyDelete