f Secubit Garam: Kek Alunan Kasih

N3 Terkini

Thursday, December 30, 2010

Kek Alunan Kasih

Buat semua pengunjung maaf sbb dah malam baru boleh update blog. Tuan rumah rasa tak sedap badan lg nih. Masa awal pg td dah rasa ok, pastu masa on the way ke majlis ilmu kawan K.Nor tu, dtg balik rasa seriau sejuk semacam jer. Tak makan la ubat sebelum keluar tu, ingatkan dah ok. Nak tak nak lawan jugak rasa tak sedap badan masa kat majlis td.

Setelah selesai majlis, terus balik rumah. Tukar uniform dan terus masuk opis, maklumlah masa tu dah pkl 12 tghari. Kena masak cepat2 sbb Naim nak kena ke Bitara, ada kelas permulaan utk mengambil lesen memandu. K.Nor cuma masak yg ringkas jer, singgang ikan, ikan aya panggang, sediakan budu dan ulam2an dan tak ketinggalan nasi putih. Pukul 1 dah boleh makan tp K.Nor jer yg tak makan sbb dah makan kat majlis sebelum tu. Alhamdulillah... berselera dia org semua makan terutamanya Naim dan Aisyah mmg sukakan budu dan semestinya kena ada bendi celur bila time makan budu. Dah lama betul tak buat budu, tu yg Aisyah request nak makan budu.


Lepas masak dan kemas2 semua, K.Nor terus solat Zuhur dan lelapkan mata kejap. Rasanya adalah dlm sejam kut. Bila bangun terus ke dapur, godek kek utk minum petang. Boleh caya tak, dlm badan tak sihat, dpt buat kek! Betul tau, mmg buat kek ni la petang td. Seronok sungguh, hilang penat bila tengok kek menjadi dgn cantik sekali. Tapi K.Nor tak buat banyak layer/kaler, sekadar 3 kaler jer. Heran gak sebenarnya, masa buat layer2 tu, dah ratakan adunan dgn elok. Tapi bila siap dia jadi beralun2! Anak2 pun heran camna boleh ada naik turun gitu. Puas hati betul arini dlm demam2 pun boleh buat kek secantik ni. Alhamdulillah.. syukur.. Mudah2an kebah la demam ni esok.. insyaallah..


Jom la try Kek Alunan Kasih ni, tak sukar nak buatnya. Cuma ayakkan serbuk koko biar rata2 atas setiap lapisan tu. Insyaallah cantik hasilnya.. Resipi asal K.Nor tengok kat Fb, tak dtg seru lg nak buat. Tapi bila AmFlora buat, terus terpikat dan masukkan dlm list. Alhamdulillah.. tak sia2 mencuba. Terima kasih pd pemilik resipi, Puan Mastura dan mekasih juga buat Am, sbb Nor copy resipi kat rumah Am..


KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber : AmFlora
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:
Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**
gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
susu cair K.Nor letak 1 cawan
adunan kuning + vanila
adunan hijau + paste pandan
adunan merah + paste strawberry.

25 comments:

  1. Assalamualaikum tuan rumah.....
    Tadi dah singgah dapur hana pastu mai dapu k nor plak. Canteeeek le kek alunan kasih ni. Rasa pasti sedapkan k nor. Kalau saya tak tau le apa jadi nye. Waaa sekarang ni musim apam mekar/ senyum ye. Tadi masa kat dapur hana keinginan nak try tu 30% je, tapi tengok kat dapur k nor pun ada, dah up jadi 80%. Nanti le kena buat weekday leh bawa pi opis.

    ReplyDelete
  2. cantiknya kak norr...tak puas memandang kek secantik neh... tak sihat tapi duk renyah kat dapur lagi tu.nanti tak sihat melepek je..sian kat badan tu kak nor...gi makan ubat nun...gi rehat gi!!

    ReplyDelete
  3. kak sam >> salam perkenalan dr k.nor.. mekasih sudi singgah sini dr rumah mek jepun tu.. hehe

    try la apam ni, mudah2an jadi dgn mekarnya ya.. :)

    izah >> ala... garangnyer! cam mak tiri cinderella jer.. heheh.. baik buk, nak gi rest la ni, tp sebelum tu nak kena telan ubat dulu kan.. mekasih ya buk singgah malam2 ni..

    cedap tau kek ni..jom try ! :)

    ReplyDelete
  4. k.nor--
    wah...meriahnya nampak kek alunan kak tu

    ayu suka tau makan kek..nanti nak cuba..

    ReplyDelete
  5. wow! cantiknya alunan kek tu...mmg menggoda habis!...nanti hantar sepiring kat dyg tau...hehe

    take a good rest kak...

    ReplyDelete
  6. Tergoda sy tgk Kek Alunann kasih akk ni...
    x per taun dpn kita wat lahh....hihihi!!!

    ReplyDelete
  7. salam.. last week makan kek rupa camni ..member off buat.. sedap, rupanya kat cni recepinya.

    ReplyDelete
  8. Salam K.Noor,
    memang cantik dan sedap kek ni...saya pun dh buat kak....tapi nengok kek yg akak buat ni lagi cun!...btw semoga akak cepat baik demam tu yer...banyakkan minum air dan mkn vit c..:)

    ReplyDelete
  9. Nak pengsannn nihhh...hadoii pesal lawaa sangat nihh....ishh..

    ReplyDelete
  10. salam kak nor,mcm mana pagi ni, dah beransur sihat...mkn lagi ubat tu supaya demam betul2 elok.
    wahh kak nor,ligat betul la, dlm tak sihat pun sempat lgi buat kek yg sangat cantik ni.....tergoda mas tau...masuk list...

    ReplyDelete
  11. salam kak nor..semoga makin sihat..

    fist tenok gambar dah terucap ya allah nape pandai sungguh buat jd camtu..bila baca komen..semuapun teruja kak nor...berseninya

    ReplyDelete
  12. Kak dah beralun ye heheehhe cantik ler kak

    ReplyDelete
  13. take care ye kak nor...wahhh dlm dmm pom blh wat kek tu...hihihi..dasyat la k.nor ni...cun plak tu keknye=)

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Nor,
    Cantiknya kek alunan kasih ni....betul2 beralun yg mempersonakan...waduh tak berkelip nengok kek akak ni...cun gilosss..

    ReplyDelete
  15. ayu >> try la ayu, tak susah mana pun, rasa pun sedap

    dayang >> tak leh hantar, tayar pancit, kena amik sendiri hehe

    ina >> ish2.. macam la tahun dpn tu berminggu2 lg.. esok dah tahun baru kan.. hihi

    ReplyDelete
  16. syimama >> maaf syimama, ni bukan resipi saya, tp dr blogger lain yg amik kat FB (acc kongsi resipi). saya baru jer try smlm :)

    nieza >> amin.. mekasih nieza.. owhh dah buat ya, akak la ketinggalan kut :) tp mmg sedap kan kek ni

    che mat >> jap2 pengsan atas sofa ya.. jgn atas lantai.. payah! hehe.. buat la che mat, k.nor nak tengok hasil tangan che mat lak.. mesti lagi cun :)

    ReplyDelete
  17. mas >> alhamdulillah mas, dah sihat sket ni.. serombong jer yg tak nak ok lagi..:)

    buat mas, sedap dan cantik menawan nih .. k.nor nak tengok hasil mas lak ya.. :)

    suri >> alhamdulillah suri.. dah semakin ok ni..

    mmg cantik kan, masa K.Nor mula2 potong pun terkejut gak, tak caya jer jd beralun gitu padahal dah ratakan adunan tu.. :)

    mimi >> tirguda tak? masuk list la mimi, sedap nih :)

    ReplyDelete
  18. zawani >> ish.. tak ada la dasyat mana pun.. semua dgn izin Allah juga :)

    yatie >> eh.. yg yatie buat dulu pun cantik gak kan :)

    ReplyDelete
  19. zawani >> ish.. tak ada la dasyat mana pun.. semua dgn izin Allah juga :)

    yatie >> eh.. yg yatie buat dulu pun cantik gak kan :)

    ReplyDelete
  20. salam kak :)

    pia pon mtk maaf,3 hari x online (T_T)

    lovely cake!

    ReplyDelete
  21. pia >> salam pia, tu la duk teringat gak ke pia, mana tak masuk mengomen.. cuti ya.. ke tak sihat?

    ReplyDelete
  22. Woahhh KNor.. orang lain dah buat baru kita terkedek kedek nak buat.. urs looks perfect kak.. alunan terselah.. well done kak!

    ReplyDelete
  23. blog walking cari resepi2 kek..terjumpa resepi ni..cantikla kek ni, leh cuba ni :)

    ReplyDelete
  24. rima >> wahh sori rima, k.nor tak perasan rima ada tinggal komen kat sini.. alaa.. k.nor dah tengok yg rima buat, cantik gak tau :)

    sue_eila >> slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  25. Salam kaknor...cantiknya kek...terliur tgk..kagumlaa..hehe

    ReplyDelete