f Secubit Garam: Flower Puff

N3 Terkini

Thursday, December 9, 2010

Flower Puff



Yer Flower Puff bukan Powerpuff Girls ...  Tu citer kartun kan kalau PPG.. Yg K.Nor tayang ni benda yg boleh dimakan hehe. Hari tu tengok Mek Jepun tayang Apple Puff dia yg cun melecun tu.. wahhh manyak cantik lorr.. Berkenan sungguh! Memang kreatif. K.Nor pun cuba la buat gak cuma takat 4 ketul ni jer hah! Makan masa sungguh nak siapkan satu2 tu. Last2 buat 4 ketul jer, pastu yg lain2 buat bodo2. Takper la 4 ketul pun jadi la sbb nak cari pengalaman buat flower puff ni. Hasilnya tak la secantik yg Hana punya sbb oven ku tarak kipas. Mmg elok sgt guna oven yg ada kipas baru fluffy jer puff tu nanti. Dlm 4 ketul Flower Puff tu, dua jer yg elok sket fluffy tp tersilap aim la pulak masa shooting. Tak perasan gi aim yg kurang fluffy. Time nak edit dan resize gambar baru la perasan. yg fluffy tu duk kat belakang. Takper la.. nampak gak sikit part yg fluffy tu kan.. heeeeeeeeee..


K.Nor letak inti sardin sbb males nak buat ini epal. Tp kan, mmg syok layan yg kecik2 gini, sekali ngap jer seketul ni. Kalau sapa2 nak tengok step by step buat Flower Puff ni, boleh tengok kat rumah HANA dan rumah CHE MAT. Kata Hana idea asal dr Sedenak nun. (Takziah buat seluruh keluarga Che Mat, semoga roh arwah abg beliau dicucuri rahmat dan dihimpunkan bersama golongan yg beriman dan beramal soleh... amin..)


Yg ni lebihan pastry puff dr Flower Puff tu. Takkan nak buang kan, sayang! Memang boleh guna smula. Uli2 biar sebati sket dan canai nipis dan boleh la guna semula. Tak la membazir kan... :)


8 comments:

  1. salam kak

    wow,thanks akak tips ni

    ReplyDelete
  2. Salam kak nor, best n kreatif lah buat camni..untuk anak2 msti dpt tarik perhatian lebih2 lg anak kite kalo ada nama dkt ngan aksi katon..nak saje..
    tapi kena ambil masa lah pulak kan..msti cube nnt ;)

    ReplyDelete
  3. Kak Nor..kena bakar pakai oven yg ada fan yer baru nmpk fluffy ..patut la kita bakar sosej puff hari tu dah rupa ayam peneyek dah..malu nk tunjuk..hhehe bila rasa malu hilang sy publish la..hehhe..

    ReplyDelete
  4. pa >> w'salam

    yr welcome :)

    erkkk dah beli oven belum?

    seri >> mmg cantik tp remeh sket.. :)


    sally >> mmg guna oven yg ada kipas akan jd fluffy dgn cantik. tp kalau tak ada ok gak. cam akak buat tu ok la gak kan..hehe

    sally kena buka api besar sket.. dlm 200C. bila api kuat baru puff tu kembang. kalau api slow mmg dia penyek

    tak kisah la sally, penyek ke tak, janji hasil tangan kita, bukan ciplak punya hehe.. kita kan sentiasa belajar.. belajar dr kesilapan.. akak pun letak gak gambar kuih yg tak jadi.. segan letak tepi. nanti bila org komen dah bg tip atau idea, kita boleh belajar dr situ kan.. :)

    ReplyDelete
  5. erk,hehe pia tgu cik abg dpt b
    insyAllah :)

    ReplyDelete
  6. Kak Nor,
    thanks sharing tips tu....ingatkan akak pun guna oven yg ada fan..hari tu Sally bakar dgn suhu 160 jer sbb takut hangus hheh..pastry puff tu ada lagi..bahan tuk inti jer tak ada..insyaallah Sally nak cuba lagi..nnt Sally tayang gak..

    ReplyDelete
  7. sally >> sama la dgn akak masa 1st time bakar puff aritu. guna 170 jer
    takut hangus. tup2 lepek jer, tak fluffy. bila tayang pastu dpt tip dr hana baru tau cara betul nak bakar puff. sbb tu k.nor kata jgn segan nak tunjuk ygtak menjadi. kita akan sentiasa belajar dr kesilapan dan yg tak menjadi tu, ok :)

    ReplyDelete