f Secubit Garam: Nasi Sinar Mentega

N3 Terkini

Thursday, December 16, 2010

Nasi Sinar Mentega

Ni dia nasi yg digandingkan dgn Ayam Masak Sos tadi. Gandingan yg cukup mantop! Memang sedap, anak2 laju jer masa duk lunch td. Alhamdulillah... Mekasih buat Leen yg share resipi nasi yg diambil dr buku Saji. Lain kali boleh buat lg nasi ni, mmg sedap!


Izinkan K.Nor share kat sini pulak resipi nasi tu ya Leen. Mudah juga utk dijadikan rujukan lain kali. Tq ..

NASI SINAR MENTEGA (sumber saji nov 2010)
sumber: Leen
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan2
2 ulas bwg merah - dihiris
2 ulas bwg putih - dihiris
1 cm halia - dihiris (leen blend semua bwg n halia)
3 kuntum bunga lwg
1 cm kayu manis
2 bj buah pelaga
3 s/b mentega
1 s/b stok aym
1 btg lobak merah - dihiris (leen parut)
sedikit pewarna kuning
3 cwn beras
2 helai daun pandan
air secukupnya
garam secukupnya


Cara2
Mula2 panaskan mentega hingga cair (leen guna rice cooker)
Tumis bwg putih, merah dan halia - kuning keemasan
Lps tu masukkan kayu manis,buah pelaga n bunga lwg
Kemudian masukkan lobak merah, daun pandan, beras, garam dan stok aym - gaul rata
Akhir skli masukkan pewarna kuning dan air secukupnya (air ikut sukatan jenis nasi spt nasi bukhari)
Tanak spt biasa (kalo guna rice cooker biarkan masak)

10 comments:

  1. nampak sedapp nasi ni kak nor...nnti nak try wat la..he..he...

    ReplyDelete
  2. salam nor,
    cantik nampak warna nasinya tu..
    memang boleh masuk list..list kita dah berbatu2 ni..hehe

    ReplyDelete
  3. hehe..kak. Mlm td sempat gak belek2 majalah saji. plan nk masak nasik cam tu ari ni tp dh termasak nasik putih lak..hihik.

    ReplyDelete
  4. salam nor..akak ni pantang tengok resepi nasi ni..
    nor buat guna beras apa nor..

    ReplyDelete
  5. mas >> sedap ni mas, wangi jer, try la buat

    ayu >> salam ayu, tak per ayu punya berbatu2 pun list tu, sbb ayu rajin masak kan :)

    dayang >> hehe.. esok lak buat ya..

    k.erna >> salam kak.. sama la dgn nor.. pantang tengok resipi nasi yg lain sket kan.. terus rasa nak cuba :)

    nor guna beras siam jer :)

    ReplyDelete
  6. salam kak nor,
    mcm nk cuba je resipi nih.
    tak pernah lg buat nasi mcm ni.
    selalu mkn nasik putih je. huhu

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum Nor :)) alah rindu sgt2 nak masuk blog kawan2 ni. Makin rancak sekarang memasak ya..hihihi

    Resipi nasi sinar mentega ni pun tak lah banyak mana, senang nak mencari bahan2nya. CT mintak halal ya nak amik resepi ni. bila senang CT nak cuba resepi ni...tr kasih ya Nor.

    ReplyDelete
  8. mie dgn lajunya dtg bwk pinggan kosong nak mintak nasi sinar mentega tuh.. nak makan 2nd round,hheheheh... lauk dgg kerutub ada sikit lagi,lehla mkn dgn nasi ni... tai klu nk bagi ayam msk sos pn xpe...aiman xkesahhh

    ReplyDelete
  9. qiha >> salam qiha, try la, mudah dan simple jer bahan2 nasi ni..

    CT >> walaalaikumussalam ya che CT, lamanya menghilang..mudah2an sihat.. hari2 masak gini la, kan :)

    silakan cuba, mudah dan sedap ni.. dah siap jgn lupa tapau sini sket ya :)

    mimiey >> wahhh tak padan tecik ni, sampai 2 pinggan ya.. ceduk la miey, nak 3 pinggan pun boleh :)

    ReplyDelete
  10. k.nor, br je siap wat nasi mntega ni...
    Sedapppp...
    Tp stok kiub pati ayam xde, so sha use stok ayam buat sndri n letak ayam ms tanak ns... Hehehehe

    ReplyDelete