f Secubit Garam: Double Happines :)

N3 Terkini

Thursday, December 30, 2010

Double Happines :)

Dikala org duk riuh rendah bersorak time tengok bola perlawanan antara Malaysia dgn Indonesia dlm Piala Suzuki mlm tadi, K.Nor join bersorak gak! Sambil kejap ke dapur, kejap ke ruang tamu ngadap game bola. Seronok punya pasal sbb bukan aje Malaysia menang tp apam ku mekar berjambak2!! Alhamdulillah.. Kiri kanan rumah, sampai ke kedai makan kat dpn nun pun gamat dgn jerik pekik. Bukan aje time masuk gol, time sepakan penalti yg tak masuk pun dia org bersorak sakan. Siap ada yg main mercun! haha... Tahniah la buat pemain2 Malaysia terutamanya penjaga gol yg terror tu. Memang syok layan game bola mlm ni disamping hasil kejadian apam yg menjadi ni.

Jom sarapan dgn apam yg mekar ni :)

Dah 2 hari sebelum ni sana sinun org duk tayang Apam Gula Melaka, resipi dr Ita@Rossitamz MyR ni. Mula2nya rasa kat rumah Yatie, pastu terbang ke rumah Hani, pastu ke rumah Mas lak ... ermm tak leh jadi.. tirguda sungguh! Tapi fobia gak nak buat apam nih, selalu jer masam. Nak kata sengih pun tidak. Tak kira lah, nekad gak mlm td menggodek apam lepas solat Maghrib walau badan rasa seram sejuk jer cam nak demam. Tekak pulak perit, cam nak selsema jer. Bila duk layan bola dan projek apam, rasa segar sikit hehe. Alhamdulillah, pagi ni dah ok.. Lepas ni nak ke rumah kawan sama mengaji, dia ada buat majlis baca Yasin sbb anaknya nak sambung belajar ke Mesir. Harap2 terus sihat la lepas ni bila dah duk dlm majlis ilmu nanti.. insyaallah..

Mula2 kukus dlm muffin tin ni tp hasilnya gedabak sket
spt dlm gambar di atas

Ok Ita, mintak izin ya, nak kopipes resipi tu kat sini. K.Nor copy resipi ni dari rumah Yatie. Mekasih juga buat Yatie, Hani dan Mas yg dah menggoda dgn cukup baik dgn Apam Gula Melaka ni. Thanks ladies :)


APAM GULA MELAKA
resipi: Ita MyR
sumber : Yatie Memories
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
125gm gula pasir
125gm gula Melaka - dipotong kecil2
150ml air
250 gm tepung gandum
½ sudu teh soda bikarbonat
½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
1 biji telur
100 ml minyak masak
Papercup secukupnya.

Cara-cara
Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).

Pastu kukus dlm foil cup, baru la kiut sket saiznya..


28 comments:

  1. salam kak

    comelnya..dan mesti sedap..merekah2 tu yg tak tahan tgk tu akak

    memang lagi happy la lps makan :)

    Alhamdulillah memang Malaysia,sampai blog comot pia pon kena sikit tempias org marah

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nor,
    Kan betul Yatie kata....kalau akak yg buat lagi cun kuih apam ni...samalah menu apam dngn umah Izah...nak rasa seketoi kak, kejap lagi nak mintak Izah seketoi gak....mana yg paling sedap...ekkekee...saje je guwau...

    Moga akak bertambah sihat, Yatie pun sama kak, kejap Ok kejap perit tekak ni...bln ni dah 2 kali pergi klinik...adoyai....

    ReplyDelete
  3. perrrhhh...kak nor...kembang setaman tu....akak pun geng ngan izah dan kak hana..macam berjanji lak....3 orang buat apamm,..semuanya kembang setaman.....sedappkan kak apam ni....

    ReplyDelete
  4. ohhh... pasal apam mekar ngn bola... ingatkan btol2 nama apam ni double happines... haha

    ReplyDelete
  5. ni btol2 berjanji ni.. pakat2 wat apam ea.. elok je mekar nye..

    ReplyDelete
  6. ni yg buat jeles bila tengok apam yg kembang setaman tu... kak rose buat asik masam je...senyum pun cam sumbing jer...

    kak rose pun dah 2 kali g jumpa doktor... ni baru ok batuk n selsema tu.... muga nor cepat sihat ya.

    ReplyDelete
  7. Nak buat jugak ler heheehh tp ubi kayu masih bnyk lagi tu

    ReplyDelete
  8. berjanjian yer kak nor ngan izah & hana... ni yg jeles nih! hehehehe...

    ReplyDelete
  9. eeeeuw.. geram nye tgk..cumil2 je...
    gebuss plak tu...

    nape sye wat apam asyik xjadi je,,
    dah 2x dah..nape ye..??
    tangan ni berat sangat kot..hehehe =D

    ReplyDelete
  10. salam kak nor..

    gebunya...hari ni hari apam gula merah ye tadi ada nampak kat umah hana hehe?

    ReplyDelete
  11. hahahhaa...penyakit dah berjangkit smpai kat kak nor...ekekekee..tak tahan godaan la tu..ahakss...

    ReplyDelete
  12. kak sini pn ada apam mekar tu...nak mintak kak nor punya la 5,tadi dh mintak kak hana...ok,skang dh ada 10(smbil kira jari-jari mulus)..jap lagi nak g mintak kak izah puny lak...

    **ppssttt,kka nor, cantik mekarnye..

    ReplyDelete
  13. hulamak..kat sini pun buatapam...

    ReplyDelete
  14. Piala Suzuki AFF 2010 - The cup is ours! Yay!!!~ ^_^

    ReplyDelete
  15. nak gak buat apam tapi xde foil cup tu la kak..pinjam leh?...mls btl ler nk pi kedai hujan2 ni...hehe

    ReplyDelete
  16. Salam K.Nor, saya dtng nk mkn apam setaman tu ada lagi tak kak?...hehe bestnyer nengok apam kembang mcm tu...:)

    ReplyDelete
  17. Wahhhhh sempat kukus apam time bola ye kak! We watched too...good goal! :D

    Apam tu senyum2 kat Love!!! :D

    ReplyDelete
  18. salam nor,
    wah!!!!!!! kita jealous ni!!!!
    (sambil hentak2 keyboard..hheheh)..
    ni tak boleh jadi!!..nak kena cuba jugak!!!

    ReplyDelete
  19. salam nor..akak ni..memang tak leh tengok apam ni.
    tah bila nak cuba ni..baru cuba buat apam ambik resepi dari izah..

    ReplyDelete
  20. ekekekek kaknor, lela tgh mengukus apam cekelat, adehhh kurang cun

    ReplyDelete
  21. I'm ur proud 1000th follower!!! hehehehe ;)

    ReplyDelete
  22. izah >> tak sangka lak arini ni ramai mengapam ni :)

    pia >> tu la pia, akak dah baca, ignore jer.. org kurang perhatian tu :)

    yatie >> sebuah rumah mintak 5 ketui, dah 3 rumah dpt dah 15 ketul kan.. takyah dah buat lagi, dpt banyak gak tuh hhee.. mekasih yatie sbb dah sebarkan virus apam ni :)

    tu la yatie, k.nor rasa tak sedap lg badan ni.. seram sejuk jer.. tp tak panas.. cam demam urat jer ni :(

    ReplyDelete
  23. mas >> mmg tak sangka pun izah dan hana buat gak, tp akak publish paling awal, 9.30am, izah 9.31am
    awal seminit dr izah hehe


    ana >> eh.. tak leh tukar2 nama resipi, kang tuan dia terasa :)

    aloy >> tak janji2 pun dgn sapa2.. tp tu la virus apam ni kuat sgt menyerang :)

    k.rose >> cuba jgn letak direct dlm acu lompang tu. kena alas dng papercup baru adunan boleh merekah.. insyaallah

    ni pun rasa tak ok lg badan nor.. harap2 esok makin sihat laa :(

    ReplyDelete
  24. mimi >> parut jer ubi kayu tu dan simpan dlm freezer.. pastu boleh la godek apam ni dulu :)

    madiha >> hihi tak janji pun.. kebetulan aje nih.. hehe

    qaseh >> cuba letak direct dlm papercup pastu masa kukus buka api besar.. try la insyaallah mekar :)

    suri >> yep.. mmg gebus sgt :)

    ReplyDelete
  25. hani >> tau tak per.. hani pun sama, duk sebar virus apam ni dgn yatie hehe

    mimiey >> dh dpt 15 tu miey, tak yah buat dah sendiri kan .. jimat belanja hehe

    lina >> hari apam gula melaka sedunia blog :)

    ReplyDelete
  26. dayang >> meh la dayang, akak punya banyak cup merah tu :)

    nieza >> kalau ptg td ada lg la.. ni dah abis la nieza :)

    love >> u got it!!! hehe.. k.nor duk tunggu lama dah, sapa la yg jd follower ke 1000 tu.. tahniah & thank u :)

    ayu >> haipp!! apa hentak2 keyboard tu, hentak sekali la dgn monitor hihi

    gi godek ya.. sedap nih :)

    k.erna >> try la k.erna.. mudah2an menjadi dgn eloknya ya..

    lela >> apam coklat tu mmg tak merekah lela, dia jenis tak merekah.. flat jer kan

    ReplyDelete
  27. salam kak nor.......

    lama tak bertandang...tp kl nak cuba resepi jee..haa time tuu lee sue skodeng sini ...hehehh sue da try wat .......best best....!!!!sue kopies tau wat panduan next time.....

    http://crvmin-mylifemyjourneymyway.blogspot.com/2011/06/apam-gula-melaka.html

    ReplyDelete