f Secubit Garam: Fruit Jelly

N3 Terkini

Monday, October 18, 2010

Fruit Jelly

Hai!!! ^___^

Ramai yg duk nunggu K.Nor post n3 Fruit Jelly ni kan, terutamanya Waniey, Shita dan Hafida/Liza. Haa.... tak lupa sorang lagi yg duk mengetuk pintu dan melaung panggil nama K.Nor kat skype.. hehe Tak per lambat sket ya Izah.. sabo menunggu kan.. :)

Resipi Fruit Jelly ni asalnya dr Yani MyR @ Deco Choco. Ni la antara resipi terawal yg K.Nor pernah try masa baru2 join MyR dulu.. Memang tak silap la buat dessert ni masa gader2 tu sbb masing2 mmg teruja benar bila tengok. Duk ingatkan betul2 buah oren, kan... hehe..


Jelly ni kalau dibuat teramat sedap bila kita letakkan dlm kulit oren tu. Kalau kita letak dlm bekas lain rasa dia cam kurang ummphh! Sebab bila kita dah potong dessert tu cam kita biasa potong buah oren, pastu kita ngap sama cam kita makan buah oren tu. Jgn makan dgn sudu!! Kurang best hehe.. Kena ngap cara ermmmm... erkkkk... camna nak explain ek... ermmm tengok gambar kat bawah ni jer la ek.. hihii

pinjam gambo yer mr google :)

Haa... dah nampak caranya kan... Bila makan gitu, kulit oren tu beri satu haruman yg sgt sedap spt kita makan oren! Dan rasa kulit oren tu menyerap pd jelly kita.. Tak caya try la..ni anak2 K.Nor sendiri cakap sbb aritu ada lebihan jelly yg K.Nor letak dlm bekas sbb dah kehabisan kulit oren. Rasanya mmg berbeza bila makan yg dlm bekas.

Meh kita tengok resipi Fruit Jelly. Ada sapa2 nak tengok the making? Jom........... :)



FRUIT JELLY by Yani MyR
Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

* kalau nak tengok step by step yg Yani buat boleh tengok kat SINI ya..


** k.nor ada edit sket bahan2 tu:
k.nor buat 2 adunan jd bahan yg digunakan kena la di ejjas sket kan dan gula lak spt biasa k.nor mmg kurangkan sbb kurang suka manis2

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)



Ni kaedah yg K.Nor buat, terpulang la nak guna stail ni atau stail Yani yg potong bahagian atas oren. Tp bg K.Nor bila dipotong oren 1/2 gini lebih mudah utk keluarkan isi limau..

Potong 2 oren

Torehkan bahagian atas dan bawah oren tp jgn sampai tembus lak ya kulit tu :)

Amik sudu yg nipis sket (biasanya kalau sudu stainles steel yg mahal2 tu tebal sket kan) dan korek2 bahagian luar isi limau

Keluarkan isi limau

Letakkan atas gelas atau mug utk memudahkan proses menuang jelly

Tuangkan jelly dlm kulit limau dan biarkan adunan sejuk.
Masukkan jelly dgn mug/gelas tu sekali ke dlm peti ais. Biarkan ia mengeras dan sejuk.

Masa nak serve, gunting atau trim kan sket bahagian tepi kulit limau sbb biasanya jelly atau puding akan mendap sket dr acuan.
(Ni nak kasi jelly kita lebih cun dan lebih cantik sket la)

Pastu boleh la dipotong dgn pisau tajam dan hidangkan ....

The.. End......... ^___^

41 comments:

  1. salam kak nor..wow krwtip sungguh ni kak nor..blh lenda cnp x?terliur rasanya tuh....

    ReplyDelete
  2. adehh meleleh tengok nye..tapi nak gelak tengok kucing tu dulu..tu sapa punya kerja tuh..hahaha...ingat nak try 2 biji dulu..jeng jeng..cecece..semangat kunun..

    ReplyDelete
  3. kak Nor...buatlah lagii!...dyg nak gak!..

    ReplyDelete
  4. kak nor.. sunquick ataupun jus oren tu kalau kita masak terus atas api rasanya lain dr yg kita masukkan lepas padam api.. mcm yg akak buat tu.. cara yg akak buat tu lg sedap.. hehehe kita dah wat xperimen pasal ni..

    ReplyDelete
  5. salam kak nor...suker yg ni...dah tgk kawan2 buat...teringin gak..thanks tunjuk the making :)))

    ReplyDelete
  6. tengok cara nak buat ni, kena tangan yang berseni macam k.nor, mas sendiri tak sure boleh buat ke tak, tapi teringin gak nak buat....hu..hu..nanti mas try juga la...geram tengok jelly oren yang cun melecun tu...

    ReplyDelete
  7. eee.... cantiknya, sayang nak makan... guna oren sunkist ke tu nampak nipis je kulit dia...kak rose nyer oren kulit dah kecut dlm fridge... yg ada grapefruit... beso sangat lak kan...
    dan mug colgate tu... kak rose dah letgo kat kawan2 masa pindah ari tu...cute je kan.... tp kucing kat atas tu lagi cute!

    ReplyDelete
  8. Wah..ada step by step lg..Tq kak..share. geram ja tgk..mcm real ja

    ReplyDelete
  9. sggh mengancam jelly kak nor itu!!!! syg je skang ni xde limau sunkist,de limau nipis..klu xmau jugak dicuba,hehheeh... sementara xleh nk try buat lg ni,mintak cikitla kak nor,buat minum petang,ngeh3...

    ReplyDelete
  10. lenda >> silakan lenda.. slmt mencuba :)

    izah >> ha ha.. comelkan kucen tu.. dia pakai topi kulit oren yg k.nor dah buangkan isi dlm tu hehe

    dayang >> ish.. the making bagai dah ada tu..p godek kat dapur nun.. :)

    yani >> ho ho dah siap buat experimen ya.. tp betul kan, rasa dia lebih sedap bila tak masak direct atas api.. :)

    del >> salam del.. caiyok!! buat ya del.. nanti k.nor g ngendeng yg del punya lak k :)

    mas >> boleh aje mas, mudah jer tu.. insyaallah mas boleh :)

    k.rose >> tu la, tetamu aritu duk tenung jer, duk ingatkan buah oren betul tp herannya tak ada butir.. hehe buat k.rose.. cpt sapa dulu kena jangkitan virus jelly ni.. hehe

    sue >> saja jer sue, utk mudahkan org nak tau camna nak buat :)

    mimiey >> alahai miey.. kan dessert ni dibuat tuk gader2 2 hari lepas, mana nak ada dah..

    hihi guna limau nipis!!! manyak masyam!!! kicik2 tu camna mau keluarkan isi dlm tu.. hehe

    ReplyDelete
  11. yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..dah dapat...balik trus nak uat...nak gi giant..cari barang..hehehehe

    ReplyDelete
  12. yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..dah dapat...balik trus nak uat...nak gi giant..cari barang..hehehehe

    ReplyDelete
  13. waniey >> amboi!!! seronok sakan ek.. hihiihii

    ReplyDelete
  14. Salam Nor. Along ketinggalan dari zaman MyR dulu ramai dah cuba, kita dok nganga sampai skrg ni...hehe... tunggu suatu hari nanti ya...

    ReplyDelete
  15. along >> wokey!! beres mama liana :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum..

    MasyaAllah...kalau tgk sekali..memang tak prasan tu jelly.sy confirm gerenti sedap nie! insyaAllah nk cuba nnt.

    ReplyDelete
  17. salam k.nor

    ya Allah...menarik nyaa..kreatif sgt

    nak cube InsyAllah :)

    ReplyDelete
  18. wah kak nor...kagum la tengok step by step ni..proses jelly ni..nanti kalau cikmin buat..minta nak share link nya ye kak nor.. :)

    ReplyDelete
  19. salam nor..terpikatnya akak tengok..
    akak cuma nak tanya..ada tak rasa pahit kulit limau tu pada jelly tu..akak kadang kalau makan limau..tergigit kulit rasa pahit pulak..
    akak memang betul2 dah tergoda tengok ni..cantik betul.

    ReplyDelete
  20. mys dear >> walalaikumussalam... cuba la.. mmg rasa secantik rupa :)

    peri pia >> silakan.. slmt mencuba :)

    cikmin >> boleh aje min.. buat tau nanti yg kat dlm ngences :)

    k.erna >> cantik ke? hehe

    alhamdulillah.. sikit pun tak rasa pahit..yg buat pahit bila kita makan limau, biasanya kita termakan sekali selaput putih. insyaallah nanti bila makan jelly ni tak terasa pun pahit sbb selaput tu tak melekat kat jelly.. cuba la k.erna

    ReplyDelete
  21. uiyyoo.. siap tutor tuu. mesti kak nor kat dapo "ok bang.. snap lekas" "ok ok pasni plak snap" akekekekeke.. *nyuruk

    mmg penah wat sblm ni.. cam real jek oren tu kan. skali ngap tifah tertifuu...

    ReplyDelete
  22. adusss...nak kena try ni kak nor..

    ReplyDelete
  23. salam...

    waahhh ramainyeee peminat fruit jelly akak ...tak muat LRT niii ^_^

    ***sedap...memang sedap***

    ReplyDelete
  24. kak.......dah siap..hehehhehehe..menjadi..mekasih kak.....suker sgt2...

    ReplyDelete
  25. I terkesima, teruja and terliur you.......:)) kretip3...memang rajin la kak nor ni...rasa cam nak makan jelly tu, bedal sekali ngan kulit2 jer....Ayu ni busy sket la ni kak....adoiii.....

    ReplyDelete
  26. jiya >> haiiip!!!! bangggggggg lepuk anak murid abg nih.. !! hahaha tak tau.. tak tau.. hihihi

    dek ma >> try jgn tak try :)

    liza >> haa tu la.. tk per.. tiket lrt tak kena bayor ni liza :)

    waniey >> alhamdulillah.. waniey org ke 2 kena virus hihihi

    ayu >> hehe nanti bila dah free try la buat ya, kut2 ustaz kecik tu suka :)

    ReplyDelete
  27. Salam kakNor, menarik sungguh jeli ni. Mekasih sgt tunjukkan step by step. deep frm my heart, u r d best lah kak..

    ReplyDelete
  28. eliza >> salam eliza, sama2 kaseh.. tak ada la.. biasa2 jer nih.. ramai lg yg hebat2 nun :)

    ReplyDelete
  29. salam kak nor..cutenya tgk jelly tuh.. mcm nk buat je weekend ni..hehe..mintak izin cnp yer...

    ReplyDelete
  30. dah cuba buat sabtu lepas untuk jamuan hari ahad..sedap.. hihi..

    ReplyDelete
  31. kyo >> wahh kyo buat open house ya.. tak ajak k.nor hehe... :)

    ReplyDelete
  32. salam kak nor.. saya dah cuba respi ni..memang best & cantik!! TQ atas respi..seronok gali blog2 kak nor..
    http://my3nheroes.blogspot.com/2011/09/agar-agar-limau-fruit-jelly.html

    ReplyDelete
  33. kamaliah >> alhamdulillah.. tahniah.. cantik hasil tangan kamaliah tu.. cam oren betul kan :)

    ReplyDelete
  34. dah buat mlm ni, mungkin esok lusa akan postkan di blog kelip-kelip kehidupan n buat backlink ke blog ni.TQVM nora, buat tu sbb abang lan nak bawa ke ofis esok,ada jamuan hari raya:)

    ReplyDelete
  35. teratai >> mesti senyum jer abg lan bawak jelly tu gi opis.. hehe

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum K.Nor, CikWan nak mintak izin copy link fruit jelly ni.CikWan dah cuba. ramai kwn yang tanya cara nak buat.suruh diorang refer blog K.Nor ek..bolehkan?CikWan share dekat FB. Btw, jelly ni memang mabeles!Tq K.Nor.

    ReplyDelete
  37. cik wan >> salam wan.. lama tak nampak.. sihat?

    silakan copy dan linkkan wan.. mekasih sudi beritau.. wan.. k.nor gi blog wan tadi tp ada pakguard baju merah (malware) la kat blog wan..

    ReplyDelete
  38. Kak Nor, wan sihat.ada je..selalu je godek blog K.Nor..cuci2 mata..tengok resepi2 baru.. =)jadi stalker.hihi.time lapar...lepak kat blog K.Nor la =)

    Malware??tak bleh jadi ni.nanti wan check. thanks K.Nor sebab prihatin.

    ReplyDelete
  39. cik wan >> wan, malware tu dtg dari blog purnamalie.blogspot.com.. wan kena delete dulu link tu dari bloglist, baru ok nanti.. try la

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah.rasenya blog wan dah ok..semalaman duk pk macam mana nak buat..duk search cara nak buang.alhamdulillah ramai blogger yang post tutorial pasal nak buang malware tu..so refer tutorial diorang..kasi klorox sama itu malware..hihi

    nasib baik jgk semalam tergerak hati nak tengok kak nor balas tak komen wan..kalau tak..sampai bila pun tak tau..Tq K.Nor.

    ReplyDelete