f Secubit Garam: Daging Goreng Kari Hijau

N3 Terkini

Monday, October 4, 2010

Daging Goreng Kari Hijau


Segarkan daun thai sweet basil ni. Tak sure la nama dia dlm Malay. Nak kata daun selasih, daunnya lebar2 dan besar2 dr daun selasih. Mungkin daun kemangi kut. Tapi daun kemangi local tak la pulak besar2 cam gini. Ke kemangi ni terlebih subur kut.. hehe


Dengan daun ni K.Nor masak Daging Goreng Kari Hijau, masakan daging yg sedap, masam2 dan pedas2 dgn menggunakan pes kari hijau import dr Siam .. mekasih dear :) Resipi pulak dr buku masakan yg dah dialihbahasakan oleh tukang masak yg tak pro nih.. hehe.. nak resipi boleh selak kat SINI ya... mmg simple jer penyediaanya. Bahan2 pun tak banyak. Kalau tak ada daun ni boleh guna daun pudina dan kalau tak nak guna daging boleh guna ayam. Ikut selera masing2 ya.. Resipi ni mmg recommended bg yg ada pes kari hijau. Selain digunakan utk masak Ayam Kari Hijau boleh la gunakan pes tu utk masak daging goreng kari hijau ni ya.. slmt mencuba..



Gambar pinjam dr mr. google ...
Kalau kat sini, yg ni dipanggil daun selasih
Daun dia lebih kecik

Kalau nak tau lebih lanjut kepelbagaian daun basil ni boleh tengok kat sini ya..

7 comments:

  1. Salam kak nor..
    Waaa bess nih, saya nak try nanti.

    ReplyDelete
  2. nampak sedap daging ni... terima kasih sebab berkongsi idea dan resepi. boleh pelbagaikan jenis masakan. :-)

    ReplyDelete
  3. woooohhhh cam beshhhh ni kak nor........mana dpt ini dauunn.....wa, rasa jakungannnnn nih!!! He3....

    P/s: Pasal yang ari tu ayu kabor...hubby kata jgn g cek lagi, nunggu dia balik raya aji ni...br jumpe doc.....
    ......huk3...lameeeeenyer......ujian2....syeksa nunggu ni.....:)

    ReplyDelete
  4. CMat >> w'salam che mat.. haha cam diseru2 lak ya bila post berkait dgn pes kari hijau ni... ni mesti masih ada balance pes yg che mat buat baru2 ni kan.. slmt mencuba che mat :)

    amir >> tu la tujuan sy jd blogger, nak share ilmu dan idea.. bila dh share mmg puas hati kan.. :)

    ayu >> mmg besh ni ayu, ratah aje pun sodap.. ada rasa masam2 dan pedas.. yummy!!

    uikkk.. lambat benor lagi tu.. k.nor lak tak sabar2 nak tau hihi

    ReplyDelete
  5. slm k'nor....huikk..daging tu mengancam sedapnyer..ni lum rasa lg..dah cuba mesti tau.

    ReplyDelete
  6. saiful >> salam saiful, sang puteri sihat? slmt hari raya ya...

    ida >> salam ida, mekasih sudi tinggal jejak kat sini :) try la insyaallah sedap ni..

    ReplyDelete