f Secubit Garam: Timun.......??????

N3 Terkini

Wednesday, October 27, 2010

Timun.......??????


Duk pikir.. pikir... tak tau nk bagi tajuk n3 kali ni. Nak kata mengukir, tak guna alat mengukir. Menyagat? Boleh la kut sbb guna penyagat jer ni utk membentuk hirisan timun utk nampak menarik. Ok jom bg idea utk dijadikan title n3 kali ni.. Nanti bila dh dpt idea yg cun K.Nor akan tukarkan title kat atas tu ya.. heheh

N3 kali ni khas buat Are U yg baru2 ni mintak K.Nor tunjukkan cara2 camna nak hasilkan timun yg K.Nor hias kat n3 Ayam Panggang Ala Bangkok. Dan ada gak K.Nor buat kat n3 Pari Bakar Berempah Woku. Sebenarnya K.Nor cuba guna gadget murah jer yg dibeli baru2 ni kat pasar tani. Sebelum ni mmg duk terpikir gak camna cara nak buat hirisan timun jd gitu tp bila duk tengok penjual tu demo, baru la tau kaedahnya. Mudah aje rupanya!! Sempat gak la belajar sket2 lg cara nak bentukkan sayur2an lain.. hehe

Ok buat Are U.. moga faham dgn apa yg K.Nor tunjuk ni ya.. kalau tak faham buat2 faham la deh.. hehehe...


 Ni alat dan mata yg diguna

Mula2 sagat cam biasa

 Pastu pusingkan sket kedudukan timun 
(jgn guna arah yg sama, twistkan sket pegangan timun tu)

Sagat la sehingga habis dgn twist sket pegangan timun
ke kanan pastu ke kiri dan ulang2..
erkk... payah nyer nak explain.. harap2 faham ya Are :)

10 comments:

  1. owh gitu caranya..saya ngatkan memang sekali tarah je..hehe tq k.nor!

    ReplyDelete
  2. ooo cenggitu rupanya... baru makcik tauuu! hehehehe! macehh kak nor kongsi ilmu ni. nanti kita bagik k nor gula2 pedas k. kikikiki

    ReplyDelete
  3. sempoi la kak entry ni. tak yah pening2. hehe

    ReplyDelete
  4. saya pun ada beli gak penyagat tu kak nor... senang sangat kan ada benda tu.. mcm2 benda boleh buat sbb ada byk 'mata' yg disertakan.. yg paling best.. boleh sagat betik panjang2 kalau nak buat rojak betik.. kekeke.. payah sgt nak cari penyagat betik jenis yg lama2 dulu.. tak taulah kalau kat t'ganu ada jual kat mana2.. untuk membentuk timun mcm tu pun cun gak.. mmg berbaloi ler walaupun harganya murah kan kak?

    ReplyDelete
  5. salam k.nor

    bestnya..idea akak mmg best ;)

    erm btl ke timun ni ,wanita xblh mkn byk..xelok sejuk...

    ReplyDelete
  6. Salam...Senang Buat Kerja Bila Ada Penyagat Ni....Sagat Jg Tak Sagat Yer..Hati2 Jg Sampai Tersagat Jari!

    ReplyDelete
  7. wan >> tu la dulu2 duk ingat gitu gak, kena ada cutter khas utk sekali sagat terus jd rupanya kena twist sket pegangan timun tu :)

    jiya >> haipp!! tak nak yg pedas, nak yg berangin nyaman jer :)

    .. psst.. atuk dah sihat ke?

    ella >> sj la ella, kongsi2 ilmu yg tuhan pinjamkan ni kan :)

    madiha >> k.nor mmg guna penyagat lama tu utk sagat betik wat makan rojak betik.. senang guna yg tu.. banyak kat pasar sagat tu skrg ni :)

    ReplyDelete
  8. per pia >> apa salahnya kita kongsi2kan idea kan.. ehhe sronok gitu :)

    timun dan sayur2 menjalar ni mmg dr spesis sejuk dan berangin.. ada pro dan kontra dia.. biasa la tu kan :)

    lin >> kalau buat kerja mmg tak leh lari dr terluka lin.. dah biasa dah :)

    ReplyDelete
  9. Nor, waaah dah ajar hias2 makanan pengantin dah ni..hehe..boleh tempah nnt..hehee...weeyy x reti la seni2 sgt ni Nor, keras tangan..huhuu

    ReplyDelete
  10. ummi >> hehe.. gi la rendam tangan tu dlm softlan, nanti lembut la :P

    ReplyDelete