f Secubit Garam: Laksammmmmm......

N3 Terkini

Wednesday, October 6, 2010

Laksammmmmm......


Rasanya ramai yg jadi peminat laksam ni kan. Bukan aje org pantai timur yg suka makan laksam, sekarang ni dah merebak sampai merata org suka makan laksam. Teringat zaman budak2 dulu, sister no2 K.Nor yg selalu buat laksam ni, Kalau zaman dolu2 mana ada sgt beras pulut yg siap dlm paket. Kalau nak makan laksam mesti kena kisar sendiri beras tu. Kalau guna blender tk dpt hasil yg memuaskan, jd kaedah terbaik ialah guna lesung batu yg bulat, besar dan teramat berat! Kakak K.Nor ni la yg selalu duk kisar beras menggunakan pengisar batu. Tak tau la kat mana batu pengisar antik tu. Kalau ada lagi la, agak2nya Che Mat nak tak wat koleksi barang antik dia.. heeee

gambar pinjam dr mr google.. tq ya.. :)
Lebih kurang camni lah batu pengisar keluarga K.Nor dulu tp ada tempat utk kita pegang masa nak memusing/mengisar beras tu.. ada lubang atas tu kan, tempat kita masukkan beras (yg dah direndam hingga lembut) dan juga utk dimasukkan air sambil kita mengisar tu.. terkenang memori dulu2

Mula2 kena rendam dulu beras, pastu kena kisar. Time mengisar ni K.Nor mmg suka, tulun2 dia kisar. Punya la berat batu pengisar tu.. Lepas dah siap kisar kena tapis utk dptkan hasil yg betul2 halus. Pastu kena buat bancuhan laksam dan seterusnya kena kukus laksam tu. Time kukus pulak kena guna tudung periuk baru mudah nak gulung dan keluarkan. Sambil2 kukus laksam tu kena buat kuah dan hiris ulam2. Lepas dah siap semua baru la boleh santap dgn senang hati. Punya la banyak kerja nak makan laksam. 


Sekarang ni org dah tak pakai batu kisar tu. Beli jer tpg beras, dah boleh buat laksam. Tapi kan... K.Nor lagi best, pergi pasar,tunjuk2 dan hulur duit, siap laksam ku tak sampai 1 minit! Beli santan, ikan dan bahan2 ulam, balik rumah buat kuah dan hiris ulam.. haha.. mudah aje kan..  Makan lagi mudah, tak sampai 10 minit dah licin semangkuk laksam.. shedaaaap!! Stail org Ganu, makan laksam dgn cili mesin/boh dan tak biasa makan dgn sambal belacan. Cuba gak la smlm makan dgn sambal belacan gini masa berbuka pose, tp anak tekak rasa lebih sedap makan dgn cili mesin. Yer la dr dolu2 lg duk makan gitu kan. Dah la merepek meraban.. jom layan mata dgn laksam. Sori la ya, tak yah nak ngendeng2.. semuanya dah licin!! ^____^

19 comments:

  1. hishhhh... semalam tengok kat rumah nuanza tu, ari ni kat sini lak... x leh jadi ni... mana nak carik ni?

    alat pengisar tu pertama kali tengok masa duk rumah sewa kat Penang nu... mmg antik, memula x tau apa ke benda dan camner nak guna! jakun kan.

    ReplyDelete
  2. Kak nor..sy pernah tengok kat umah jiran sy kat kg batu pengisar gini ..kecik2 dulu mmg selalu mengadap dia kisar beras untuk kuih muih...

    ReplyDelete
  3. Salam Nor...
    sedap tu...laksamm.. akak dah lama betoi x buat.. bila tengok nor buat terliur ler pulak...hihihi
    Tengok batu pengisar...teringat masa kat kpg di Perak masa dolu2..huhuhu

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..
    sedapnya laksam..mas tahu makan jer..buat tak pandai la..

    ReplyDelete
  5. salam kak nor ..... eee laksam ni memang favorite saya .... nak wat tak geti .... selalu makan kat laksa shack je ..... mintak izin nak resepi .......

    ReplyDelete
  6. k.rose >> nor baru perasan nuanza pun buat laksam semalam.. kebetulan tu k.rose .. saja nak kasi k.rose terliur abis la tu hehe

    naemah >> selain dr buat laksam, beras yg dah digiling halus tu kita tapis pastu boleh la guna buat paung goreng, buat onde2 dll lagi la.. :)

    k.ede >> nampak gaya ramai yg nampak pengisar tu kat perak aje nih.. hehe..

    mas >> k.nor biasa duk buat gak dulu2 mas tp sejak dah jumpa org jual yg siap kat pasar tak buat lagi dah.. beli laksam siap kat pasar dan balik rumah buat kuah jer. kalau nak beli laksam siap dimakan,sikit sgtla mas tak puas makan..

    ReplyDelete
  7. khai adry >> salam en. khai.. mula2 nak ucap mekasih sbb sudi singgah dan tinggal komen kat sini..

    nak resipi yg mana satu ni.. resipi laksam atau kuah nya tu.. kalau resipi laksam, mmg tak ada resipi yg tepat saya guna. biasa la org dulu2 main campak jer bahan2 dan tengok camna cair atau pekat adunan tu. semua belajar dr pemerhatian.. pastu kena try & error.. kalau pekat jd tebal dan pecah2 masa nak gulung dan laksam pun jd keras sket
    ... kalau tercair sgt, jd nipis dan melekit bila nak gulung. jd payah sket la saya nk cakap sukatan yg tepat..

    kalau yg biasa kakak saya buat dia guna tepung beras sebanyak satu paket + tepung gandum dlm sesenduk. pastu masukkan garam sket. bancuh dgn air tp jgn banyak2 terus. masukkan sket2 dulu air biasa pastu kacau dan masukkan pulak sedikit air panas. pastu baru masukkan balik air biasa sampai ke tahap cair yg diperlukan..

    payah sket kan nak explain bila tak ada sukatan tepat ni.. so apa kata en khai cuba tengok kat resipi yani ni..dah ramai yg cuba alhamdulillah..sedap dan menjadi tu.. http://www.myresipi.com/top/detail/185

    dan kalau nk resipi kuah yg saya biasa buat boleh tengok kat sini.. http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2009/10/laksa-kuah-putih.html

    cuba la yg mana2 ya.. mudah2an menjadi dan kena dgn selera.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor..fvrt Sally ni.. dah meleleh ayor liur tgk ni..nk pulak kena dgn sambal belacan cili kering tu..pergh..Sally kalo mkn ni suka tambah nenas+ belacan fresh masa mkn tu..ish..tk boleh tahan ni..

    ReplyDelete
  9. laksam t'ganu ngan laksam kelantan sama tak. hr tu mkn laksam kelantan...laksamnyer pun import dr sana... uhhh terbayang2 lagi kesedapannyer..

    ReplyDelete
  10. sally >> nah amik kole ni wat tadah air liur tu ya.. hihihi..

    zai >> rasanya sama jer, sama2 makan dgn kuah putih..

    ReplyDelete
  11. mintakk!! sepiyuk pong takpe.... kiter sukerrrr sgt laksam! kuah banyak22!! sambal belacan pong banyak2!! hihihihi

    ReplyDelete
  12. Salam Nor..
    Uit, sedapnya Laksammm! Kat kg k sue, diaorang mkn dgn sambal cili gak, tp ada extra garnishing lagi... Haa..depa boh telur puyuh rebus n serunding daging(kami pggil sambal daging)!Terangkat abes bila mkn..BEST sgt!

    ReplyDelete
  13. salam cik nor .. piya d sni .. cik nor , do you know how to make a chocolate cake ?? show the recipe pliss .. piya nak buat .. hehehe

    ReplyDelete
  14. kak ghumah sy ade batu kisar ni kak,zam ambik kat umah kakak sy kata nak buat water fountain tup2 duk terperuk je tang situ,psttt premier ade gak yg dah dimodenkan hehehhe

    ReplyDelete
  15. hamizah >> salam mizah, dah abis la.. hehe

    ina >> apa mintak2.. dah licin.. meh dtg ganu lg, akak serve satu piyuk besor nak?

    k.sue >> salam k.sue.. mmg besh!! uik.. letak telur puyuh?? 1st time dgr nih.. letak sambal dgg gak? wahhh ni dah jd extra nih.. hehe psst!! k.sue, kat ganu pun panggil sambal daging gak, org luar jer panggil serunding daging :)

    pia >> salam pia, cuba klik kat labels tu, cari bahagian kek/brownie, kat situ ada mcm2 jenis resipi kek coklat yg dah pernah saya buat, nak yg ada telur, nak yg tak letak telur.. semua ada :)

    mimi >> wahh projek terbengkalai ya.. hehe.. ish.. kena selak web premier la jawabnya nih :)

    ReplyDelete
  16. adeh...kak nor

    ayu kan...kalau pi pantai timur asyik teringat resepi nie...
    laksam............


    i like...banyak ulam...banyak khasiat..

    ReplyDelete
  17. pia >> yr welcome :)

    ayu >> ramai betul la yg minat dgn laksam ya.. hehe

    ReplyDelete