f Secubit Garam: Jus/Jem Roselle

N3 Terkini

Sunday, October 24, 2010

Jus/Jem Roselle

Salam semua...

Sunyi jer kalau hujung minggu kan.. Tak per.. meh kita sembang2 jer kat sini. Tadi dah layan Cucur Udang Geragau, kita segarkan anak tekak lak dgn jus yg sangat berkhasiat nih.. Ni la Jus Roselle, homemade ya.. Dah agak lama buat jus ni tp tak sempat nak n3 atau boleh kata gak terlupa nak n3. Smlm masa duk sembang dgn Rabiatun, dia tanya camna buat jus roselle baru teringat yg K.Nor tak publish lg n3 Jus Roselle ni :)


Dua minggu lepas (kalau tak silap) K.Nor dpt panggilan dr abg K.Nor yg duk Kuantan nun, mintak gi ambil roselle yg dia kirimkan ke staff dia yg nak dtg ke Tganu (masa SuaRasa kat Tganu baru2 ni) Bila gi amik punya la banyak, sampai 3 plastik besor!!! Bagi2 sket kat MIL, kat kawan baik dan jiran sebelah rumah, kes bimbang bunga tu rosak kalau duk luar lama2. Nak masukkan semua dlm esbok tak muat. Tu pun dah kopek2kan ambik dia punya kelopak dan simpan dlm esbok. Sebahagian tu mlm tu gak buat jus, seperiuk besar. Tp masalah la pulak, nak isikan dlm botol mana? Nak letak dlm bekas tupperware kang lekat kaler merah.. sayang uuu hihi. Last2 pagi esokkan tu gi beli air mineral 2 botol dan isikan aje dlm tu. Pastu kelopak yg diasingkan tu diblend campur gula lg dan dimasak hingga pekat... terhasil lah jem roselle (spt yg baru2 ni K.Nor tayang dlm n3 pancake mayo) 3 hari lepas baru aje buat lg jus roselle ni dan masih ada baki sket lg kelopak roselle dlm esbok. Nak buat jus tu mudah aje tp tang buat jem tu.. ermmm....... berkecah dapur!!  Bila ia mendidih tu.. cam lava gunung berapi jer meletup2.. mmg kena bersih sakan dapur ku.. hehe


Jus Roselle ni gak yg K.Nor serve ke tetamu2 yg berkunjung baru2 ni. Memang sengaja serve jus ni sbb Ben mmg suka dgn jus ni utk turunkan tekanan darahnya. Dah ada dlm kepala, nak godek itu ini dgn jem roselle ni cuma tak terbuat jer lagi.. Setakat ni makan dgn roti dgn pancake.. mmg best!! Homemade la katakan.. ngeeee...

*Opss lupa, buat Abg Lan, mekasih banyak2 atas pemberian roselle ni.. Mekasih daun keladi deh.. hehehe Ingatkan nak kirim jem sebekas aritu tp tak sempat nak kirimkan ke Khairul.. sori ya.. :)

12 comments:

  1. nak jem tuh....huk3...jeles2...nak cari benih die jugak la..nak tanam...nnti leh makan rossel bnyak2..ahhahahaa

    ReplyDelete
  2. fara >> mmg sedap!! masam2 tp menyegarkan :)

    waniey >> nanti la k.nor try semai benih ni, tp yg baru2 ni payah pulak nak hidup

    ReplyDelete
  3. tengat masa duk langkawi dulu, jiran suka buat jem n sirap roselle ni... dan kak rose dapat percuma. suke sangat... kalau dapat nor punya lagi best kan?

    ReplyDelete
  4. sama2 kasih..nak jugak jem roselle tu, terliur kita tengok, he,he...:)

    ReplyDelete
  5. salam...bestnye nmpak jus & jem tu! Penah gk tanam lam pasu bunga..sempat la merasa skali je wat jus. Pastu pokoknye trus mati...huuu

    ReplyDelete
  6. salam kak nor...huuuu sedap nih kak!dulu2 ada tanam dpn rumah sepokok...licin kukejekan :)) skrng ni org jual asam roselle..blh tahan jgk rasenyer :))

    ReplyDelete
  7. k.rose >> haha.. yer la tu.. hak pree mmg best sokmo kan k.rose hihi

    k.ga >> mmg niat dh nak bg, tp nk wat guaner, tak dok rezeki r tu.. jd rezeki org k.berang :)... lain kali la pulok.. :)

    manjamusyuk >> sayang nyer bila mati tu.. kena try tanam smula yg lain la ya..

    del >> salam del.. asam roselle tu mungkin rasa dia sama cam asam stoberi yg CH tu kut.. masyam!! :)

    ReplyDelete
  8. teringat masa kecik2 dulu..time roselle ni blum popular..rebus roselle ni bawak bekal air pegi sekolah..seronok betul!masa tu panggil 'rebina'..hehe nak beli rebina mahal..minum roselle ni rasa dia sama cem rebina gak kan..hehe cerita zaman kanak2..

    ReplyDelete
  9. Kat rumah ada 1/2 botol lagi ...MIL yg buatkan. Nanti nk buat Jem nya plak...tunggu buahnya banyak sikit....

    ReplyDelete
  10. kalamhati >> yep rasa dia cam ribena kan.. elok gak minum jus ni dr ribena yg skrg ni dah confirm ada alkohol tu kan :)

    lia >> buat jem sedap tau lia.. masam2 manis jer :)

    ReplyDelete
  11. bestnyer roselle...tgh try cari gak roselle nk wat homemade ni

    ReplyDelete