f Secubit Garam: Pancake Mayo

N3 Terkini

Friday, October 22, 2010

Pancake Mayo

Salam di penghulu hari..


Dah sarapan? Mesti dah kan.. yg belum tu mesti nk brunch jer. Pagi ni K.Nor buat pancake mayo jer utk sarapan. Dengan menggunakan resipi Pancake Hajar yg selalu duk buat tu, K.Nor add in sedikit mayo utk memberi kelainan rasa pd pancake ni. Sedap, dgn rasa lemak2 dan masam2 sket dr mayo tu. Tetap lembut dan gebus pancake yg dihasilkan.



Meh tengok resipi Pancake gebus by Hajar ni..


PANCAKE by Hajar


3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)




Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.


**utk jdkan pancaka mayonis tambah 1 1/2 sudu besar mayonis dlm adunan


Nak makan dgn madu boleh, dgn jem roselle pun boleh..
homemade punya jem tu tau.. :)

updated:
bagi yg nak tau kaedah apa yg K.Nor guna utk masak pancake bg menghasilkan saiz yg sama.. (kembar ye Ayu hehe...) meh nak tunjuk :)

Caranya:
K.Nor guna 2 frying pan.
1. frying pan yg saiznya paling kecik kut yg ada kat pasaran dlm 12cm
2. frying pan yg saiznya lebih besar, tak kira la berapa saiznya tu 20cm atau 22cm asalkan lebih besar dr 12cm
3. bila guna pan yg kecik ni kita boleh hasilkan saiz pancake yg sama besar
4. panaskan pan dgn api yg sederhana jgn terlalu kuat


5. masukkan 1 senduk kecik adunan dan masak hingga keluar buih2/lubang2 kat atas permukaannya
6. terbalikkan atas pan yg satu lg tu (yg juga telah dipanaskan)


7. masak hingga pancake masak, angkat dan hidangkan
8. ulang hingga semua adunan habis dimasak.
9. kaedah guna 2 pan ni juga mempercepatkan tempoh memasak pancake, kan. tak la lama sgt anak2 menunggu utk makan :)


17 comments:

  1. kak nor...mmg sedap dah buat beberapa kali kan

    ReplyDelete
  2. ye la k.nor resipi nie memang sedap..

    ReplyDelete
  3. SEDAPNYER..XPNH UWAT LG..CM NK TRY JER KAK NOR ;)

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..
    kite tengok pon dah tergode..
    esok bolehlah sarap ngan penkek mayo ni..;)

    ReplyDelete
  5. salam nor,
    cantiknya pancake nor tu..sekata aje semua..macam kembar siam....

    ReplyDelete
  6. Salam kak nor.. cantik nye pancake k.nor. selalu sy buat beli tepung segera kat kedai bakeri.. tp bila masak tak gemuk2 cm akak ler.. leper jer.. knp yer? sbb guna pan besar ke?

    ReplyDelete
  7. nor, macih share petua guna 2 pan tu... sllu guna 1 jek .... payah bila nak terbalik kan sbb pan yg cenonet tu!

    ReplyDelete
  8. lina >> k.nor mmg stick dgn resipi ni sbb semua suka dgn rasa dia yg lembut dan gebus tu :)

    qiera >> ooo qiera dah pernah try ya.. :)

    miera >> try la miera.. insyaallah sedap nih... dah ramai yg try

    seri >> elok la tu esok wiken kan :)

    ayu >> kembar siam!! uishh kelau kembar siam melekat la ayu.. ni kembar seiras haha

    qalisha >> biasanya sebab adunan tu cair. kalau adunan pekat sket baru dpt yg tebal2 dan gebus sket. apa kata cuba stail k.nor buat ni guna 2 pan, satu kecik satu lg yg saiz biasa.. baru dpt pancake yg sama saiz dan tebal

    ashikin >> tq ya..

    k.rose >> tu la k.rose,kalau guna pan kecik dan terbalikkan dlm pan tu jugak mmg payah. sbb tu kena guna 2 pan yg lain2 saiz ..hehe kreatif tak nor .. haha

    ReplyDelete
  9. cantik gebus nyer.. apesal sy buat x jadi gebu cmni yer.. kaler pun x sekata huhuhu..

    kena buat tebal ke ye kak??

    ReplyDelete
  10. nadya >> salam nadya..

    guna adunan yg sama ke? kalau guna adunan yg sama mmg gitu la hasilnya, gebus dan lembut jer. mungkin adunan yg nadya hasilkan tercair sket kut. biasanya adunan pancake kalau cair sket mmg akan jd nipis dan tak gebus spt dlm gambar akak buat ni

    satu lg cara masak pun mainkan peranan. k.nor guna frying pan yg kecik, jd masa kita masak tu, adunan sampai ke tepi pan dan jd lebih tebal dan akan menghasilkan pancake yg lebih gebu.

    utk dptkan warna yg sekata, kena pandai control api. tak boleh terlalu kuat dan tidak terlalu slow. dan jgn sesekali letak/sapu minyak atau butter masa nak masak pancake. ni yg buat pancake jd tak serata kaler masa masak.

    cuba la ya..

    ReplyDelete
  11. salam kak..

    sy guna tpg gandum biasa sbb SRF xde.. fresh milk pun xde, ganti dgn susu cair.. agaknye sbb tu x jadi kot ye kak..

    td pg cari pan yg kecik xde pulak.. plg kecik 20cm tu.. lg kecik yg buat msk telur tu..

    esok nak try lagi lah.bhn2 dah complete. tgk jadi ke x :))

    ReplyDelete
  12. nadya >> salam..

    ok jer kalau nak guna tepung gandum biasa, lebihkan sket baking powder dan tambah secubit soda bikarbonat (jgn banyak nanti pedar/payau). pastu cuba peram dulu adunan tu dlm 10 -15 min biar adunan tepung sebati dan mengembang sket.

    kalau tak ada susu fresh boleh ganti dgn susu tepung yg dibancuh. yg biasa k.nor buat, 1 cawan air + 2 sudu besar susu tepung

    ReplyDelete
  13. ok, time kasih atas tips akak.. nt sy try lagi ;))

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan kak nor..
    saya dah cuba buat pancake ni...memang sedap n gebus! anak2 pun suka..saya dah link blog kak nor,,, tq banyak2..suka tgok blog ni..moga terus sucsess....

    ReplyDelete
  15. kamilah >> salam juga dr k.nor.. alhamdulillah..mekasih sudi singgah, sudi cuba resipi pancake ni dan juga sudi linkkan blog ni ke blog kamaliah..

    slmt berpuasa :)

    ReplyDelete