f Secubit Garam: Mee Sanggul Goreng

N3 Terkini

Tuesday, October 19, 2010

Mee Sanggul Goreng


Masih ingat lagi dgn Mee Sanggul Melayu yg K.Nor tayang aritu? Yg keluaran bumiputra kat Kedah nun.. Saja2 bereksperimen dgn mee tu smlm. Sebelum ni dah 2 kali buat Mee Sizzling dgn menggunakan Mee Sanggul tu. Kali ni K.Nor try buat mee goreng lak, stail basah2 gitu. K.Nor tak celur dulu tp terus jer humban dlm kuali. Alhamdulillah.. menjadi dan sedap jer mee tu. Rasanya lepas ni dah tak nak main celur2 dulu la kalau nak guna mee sanggul ni. Kejap jer dia lembut dan tak lembik sgt kalau kita terus campak dlm kuali.


Mee Sanggul Goreng yg menjadi juadah berbuka puasa semalam. Masak pun kejap jer tu pun lepas duk sembang dgn Izah. Makcik tu bukan main happy lg, jangkitan virus Fruit Jelly dah sampai ke Ampang! Org pertama yg terkena virus Fruit Jelly tu. Duk sengih jer sampai tak leh tutup mulut kan Izah.. hehe Camna, smlm tidur sengih lg ke? Kena lepuk tak di cik abg? hahaha Seronok tau, bila buat the making atau share apa2 resipi pastu ada org buat dan menjadi. Hilang penat masukkan n3, mengarang dgn panjang2, shooting step by step, edit/resize dan upload gambo.. semuanya berbaloi.. Menjadi satu kepuasan pd diri sendiri bila tau ada yg dah berjaya buat masakan tu dan sedap lak tu kat anak tekak masing2. Alhamdulillah... Waniey pun dah siap tayang olen2 dia tu. Siap buat the making gak haha... Puas hati kan Waniey bila dah berjaya buat sendiri... tahniah! :) Lepas ni sapa pulak yg kena virus tu.. kita tungguuuuu.............. ^___^

6 comments:

  1. kak norrrrr...malu ai..tersipu sipu..hahhaa... oo patut la semalam tu pelik jugak,lepas kak nor kata nak masak tuk berbuke, terus saya jeling jam, aik tak lama nak masuk waktu..rupenya goreng mee sanggul..nampak sodap la..kena cari mee sanggul cop kedah dulu ni

    ReplyDelete
  2. hahhahaha...mmg suker...bawak kat opis,semua hairan..jadi mcm wani jumpa olen akak tempohari...hahahahah..suker2 tgk muker terkejut dorang..hm...tggu virus kek coklat wani plak kuar nanti kat rumah akak..heheheh

    ReplyDelete
  3. salam kak nor :)

    waaa,sedapnya mee sanggul dah siap

    ReplyDelete
  4. dah ada yg keluaran BP?bagusnya, dah tak was2 nak makan..

    ReplyDelete
  5. sedapnya akak tengok mee sanggul tu, mak saya selalu masak mee tu, tp selalunya dia rendam dulu, sekejap je dah lembut, pastu toskan, baru goreng...nyummm nyummm

    ReplyDelete
  6. izah >> alaa izah.. bahan2 semua dah ready, tunggu campak dlm kuali jer.. lagi pun akak sorang jer pose, makan lewat sket tk per sbb dah makan kurma dulu kan.. lagi pun wat mee goreng gitu kejap jer siap :)

    waniey >> tak leh nak buat lg kek cekelat tu sbb baru jer makan, nanti tak ada sambutan. nanti lain kali k.nor buat la ya.. insyaallah

    peri pia >> salam pia, mmg kejap jer wat mee goreng gini.. :)

    hamizah >> alhamdulillah.. ada tengok kat sini ya.. http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/10/mee-sanggul-melayu.html

    mamasyaza >> k.nor buat tu tak rendam pun terus jer campak dlm kuali, kejap jer dha lembut..

    mmg sedap kan.. nak masak time mlm2 atau time perut berkoroncong pun anytime kan.. tak perlu gi beli mee kuning dah :)

    ReplyDelete