f Secubit Garam: Sotong Oriental lagi..

N3 Terkini

Wednesday, October 20, 2010

Sotong Oriental lagi..


Salam semua.. dah kenyang makan Kek Gula Hangus? Meh layan sutun lak ya.. Masakan yg sedap sudah pastinya akan ada siaran ulangtayang. Tak kisah la acapkali ulang tayang pun. Boleh beri idea pd org lain lak kut2 ketandusan idea nak masak2 kan. Lagipun Astro main duk ulang tayang gak! Cemuh duk tengok yg sama jer, kan.. Kalau show masakan lain sket, walau ulang tayang, tak guna gambo yg sama. Mesti shoot yg lain, angle yg lain kan.. hehe


Jom tengok resipi sedap nih.. Izah duk buat versi lain dah dgn masakan oriental ni. Dengan ayam kan Izah.. Nanti boleh try gak tu, dgn udang atau daging ke.. haa.. kan dh beri idea tu.. kan.. kan.. hehe

Resipi ni diambil dr rumah Madiha. Mintak izin sekali lg ya nak ulang tayang.. Mekasih..


SOTONG ORIENTAL by Aliza
(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas ~ k.nor tak letak air sbb sotong tu nanti akan keluarkan airnya sendiri

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.


updated:
K.Nor skip part celur sotong tu, terus aje campak sotong dlm kuali utk mengekalkan rasa manis sotong. Bila dah buat gini, kena skip la 6 sudu air tu sbb sotong tu akan keluarkan airnya gak nanti.

11 comments:

  1. kak nor, mas buat ayam oriental, tukar nak tak...sedap kan masak oriental ni...

    ReplyDelete
  2. nak tumpang makan buleh???heheehhe

    ReplyDelete
  3. salam kak nor...nak tanya soalan 'cerdik' ckit leh x...huhuhu, camna rupanye sos ikan tu ye, puas nana cari kat supermarket, xjumpa2 la plak...hehe sori ye kalo nyusahkan... :D...

    ReplyDelete
  4. mas >> oo mas meorientalkan ikan ya.. hehe sedap ek?

    waniey >> buleh.. ekk dah ilang sakit kepala ke?

    nanazack >> salam nana, cuba tengok kat link ni http://www.potretkasih.com/tag/sos-ikan-yang-saya-guna/ yg ni sos ikan yg ada chop halal jakim dan jab agama thailand. ada dijual di tesco dan td saya jumpa kat giant. yg biasa saya guna brand knife keluaran lam soon.. yg ni pun ada chop halal dr jab. agama thai

    ReplyDelete
  5. Salam Nor...

    Berselera Tengok Sotong Ni....Kak Lin Pun Nak Cuba Juga Nanti...

    ReplyDelete
  6. lin >> salam lin, slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  7. salam kak nor..

    t.kasih sudi masak lagi sotong oriental ni.. mmg sedap kan?.. actually resepinya sy dpt dr seorang blogger jugak.. aliza namanya..
    mmg betul sotong akan keluarkan airnya sendiri.. tp dlm resepi tu suruh kita celur & tos airnya.. tu pasal kot kena tambah air 6 sudu besar tuh sbb air sutun tuh dah kering.. hehehe..
    apa2pun.. resepi ni mmg boleh digunapakai utk bahan2 lain gak serupa mcm masakan lauk yg lain gak... kena pandai2 ler kan ganti ngan ayam, udang & ikan pun mungkin sesuai kot..

    ReplyDelete
  8. dah..pas makan ubat tahan sakit semalam..tido...trus ok....huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  9. madiha >> yep mmg sedap! sbb tu buat lagi dan lagi.. nanti nak tukar versi lain lak :) opsss lupa nak mention kat resipi, k.nor tak celur dulu sutun tu sbb sayang air sutun manis.. jd k.nor campak direct dlm kuali jer sbb tu k.nor tak add in air yg 6 sudu tu :)

    waniey >> alhamdulillah.. skrg ni cuaca tak menentu kan..

    ReplyDelete
  10. oppss... lupa .. mekasih buat tuan punya asal resipi aliza .. :)

    ReplyDelete
  11. akak..saba dah try resepi nie...wallah..sedap kak..husband pun puji..best

    ReplyDelete