f Secubit Garam: oooiiii nasi goreng....

N3 Terkini

Wednesday, October 27, 2010

oooiiii nasi goreng....

Hari ni tukang masak males nak main masak2. Masak nasi goreng aje dah la ek utk anak2. Tak terfikir nak buat nasi goreng arini, kalau tak semalam masak nasi siap2 baru cantik nasi goreng. Tak per la.. Untuk anak2 jer kan.. huhu ayat penyedap ati nih.. :)


Kali ni cuba resepi Nasi Goreng Daging by Alongroz hasil menyelongkar dapur Mek Jepun pg td. (sambil2 tunggu org siapkan n3 Puding Laici hihiihi) Mintak izin ya ibu2 sekelian nak kopipes resipi kat sini. Along, Nor amik yg kat Jepun la ya, sbb yg kat Jepun versi org Melayu yg Along punya versi omputih hehe.. Maceh ya.. :)

NASI GORENG DAGING by Alongroz
sumber : Ina@Hana

Bahan-bahan
4-6 mangkuk nasi putih
1 senduk kecil minyak
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
2 cili merah - tumbuk (k.nor letak cili mesin 1 sudu besar)
100-200g daging - hiris nipis - hana buh daging cincang jer
Segenggam mix vege - hana ganti carrot dadu kecil dan kobis (sama dgn ina, tambah capsicum dan putik jagung)
2 sm sos tiram
1 kiub ayam maggi (4 g)
2 sm kicap masin
2 sm kicap manis
Saleri & Bawang besar - hana tak letak
Garam dan lada sulah

Cara-cara
Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan mix vege.
Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.

6 comments:

  1. oii bubur kacang...oh nasiiiii

    ReplyDelete
  2. sally >> hahaha.. pandai!!! :)

    ReplyDelete
  3. omang aih, nasi goreng pun berhias sakan...terus terbuka selera...pandai kak nor hias...hihi

    ReplyDelete
  4. nasi goreng pon da cantekk..yg lain2 lagiii la cantik n sodapp:) untung anak2 akak

    ReplyDelete
  5. saya suka nasi goreng kg dan padrik hehe

    kalau gorang sendiri,letak kicap manis,cili padi,kin bilis

    ReplyDelete
  6. yusparisa >> hias sket2 jer, kang nak posing dlm blog :)

    alexa >> alhamdulillah.. akak yg untung ada anak2 cam anak2 akak :)

    pia >> nasi goreng kg pebret anak bongsu, kalau paprik pebret yg no2 kalau ns goreng belacan pebret yg sulong :)

    ReplyDelete