f Secubit Garam: Blackpepper Spaghetti

N3 Terkini

Friday, October 8, 2010

Blackpepper Spaghetti

Salam semua..

Dah 29 Syawal hari ni, penghujung Syawal bg tahun ni. Insyaallah hari ni hari terakhir berpuasa setelah 9 hari direct K.Nor berpuasa nak mengejar baki Syawal bg menjelaskan hutang dan seterusnya puasa 6. Si anak dara pun dah abis bayar hutang dia smlm.. Alhamdulillah.. sempat gak akhirnya..


Kali ni nak tayang menu berbuka smlm, menu yg cukup simple tp menyelerakan. Biasanya kalau masak spaghetti asyik duk wat bolognese atau goreng biasa jer, kali ni K.Nor cuba resipi Blackpepper Spaghetti by Mokwo. Alhamdulillah.. sedap kat anak tekak.. Memang boleh dibuat lagi dan lagi nanti.. insyaallah.. Sori la Mokwo, Nor ada derhaka sket, sket jer. Nor tak letak mix vegie sbb tak ada stok dlm freezer lagi pun anak2 Nor tak suka dgn mix vegie ni. Drp duk berterabur tepi plate baik tak yah letak. Jadi Nor gantikan dgn carrot dan capsicum jer. Pastu tambahkan 1 sk serbuk lada hitam utk kasi lebih rasa lada hitam sbb sos lada hitam biasanya tak rasa sgt lada hitam tu kan.. Mekasih ya Mokwo, cam biasa la ek.. nak tempek resipi tu kat sini ya... :)



BLACK PEPPER SPAGHETTI by Mokwo

bahan2:
1/2 peket spaghetti-- rebus dan toskan
150gm daging cincang
3 batang sosej-- hiris
1/2 cawan mixed veggie
4 ulas bawang putih-- tumbuk
4 ulas bawang merah--tumbuk
sehiris halia--tumbuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos lada hitam ~ k.nor tambah 1 sk lada hitam yg ditumbuk
kicap manis secukupnye
garam gula secukup nye
minyak utk menumis

cara2nye:
-tumis bahan2 tumbuk
- masukkan daging cincang dan tambah air skit..masak daging sampai empuk.
-tambah mixed veggie. sosej dan segala sos2, kicap
-akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau sebati
-perisakan dgn garam dan gula
-hidangkan..biasanye mokwo suka di hidang dgn daun pudina ..tapi ari tuh x dek lah pullook! (k.nor tak letak sbb tak ada stok)


6 comments:

  1. k.nor....sedapnya spagetti...nak sepinggan..daging kasi lebih tauu..

    ReplyDelete
  2. wah nor..nanti boleh cuba lah..tak pernah lagi rasa spageti masak camni.

    ReplyDelete
  3. salam kak nor...yg ni sure sedap..pedas lada itam..fuhhhh!lg ngam klu dpt puding laici manis bwh sinun...mcm terasa2 jer kat tekak ni :p~

    ReplyDelete
  4. waaaaaaa, samalah kita kak....dah complete puasa ganti and puasa enam...today...tahniah....semoga Allah swt menerima ibadat2 kita...amen.....

    Cedappppp tu spaghetti......:) nak sket?

    ReplyDelete
  5. sama la kita nor, kak rose pun ari ni last posa... nnti nak try gak spageti ni, stok ada 7 pack lagi...

    ReplyDelete
  6. mas >> semua la k.nor kasi lebey ya.. hehe

    k.ina >> try la k.ina.. kut2 kena dgn selera k.ina dan famili, bg nor mmg kena sgt2.. sedap!

    deliah >> salam del, k.nor ni mmg penggemar lada itam.. bila kena menu cam ni mmg ngam sgt2 hehe jom try del :)

    ayu >> salam ayu, amiiin.. mudah2an gitu la ya..

    mmg chedap ni, tp larat lg ke makan td dah pulun banyak tu masa berbuka.. besar tangki ek tak padan dgn body kecik jer hihi

    k.rose >> alhamdulillah.. kita akhiri syawal dgn penamat puasa 6.. mudah2an Allah terima ibadat kita k.rose kan.. amiin..

    slmt hari raya k.rose.. eh utk ayu pong :)

    ReplyDelete