f Secubit Garam: Sexy??? auuuwww! :)

N3 Terkini

Thursday, October 28, 2010

Sexy??? auuuwww! :)

Akak tak sexy ya... tak baekk... sexy utk suami aje.. Ini muffin yg sexy menurut kata empunya resipi CMGebu.. tang mana sexy kena tanya Che Mat.. Agaknya tang merah menyala jem stoberi yg dia guna tu kut .. Yg K.Nor buat ni lg merah menyala sbb guna jem roselle, homemade jam :) Agak2 lepas ni nak buat apa lg dgn jem roselle ni ya.. Any idea? :)


Muffin K.Nor kali ni tak menjadi sgt, tak naik dan tak merekah jd vulcano spt yg biasa K.Nor buat. Dah kenal pasti kenapa tak naik sgt walaupun teksturenya tetap gebu. Sbb K.Nor pukul adunan dgn handwisk jer. Kes males nak keluarkan mixer walau dlm arahan resipi perlu guna mixer.. ermmmmmmmm... kesilapan diri sendiri gak ya, bukan salah resipi Che Mat (bukan salah ibu mengandung la kan haha) Tak per.. tak per.. muffin ni tetap sodap, lembut dan gebu. Manis nya sedang2 sbb cam biasa dah diderhakakan bab gula. Che Mat guna jem tanpa gula, K.Nor lak guna jem roselle yg mmg K.Nor letak gula. Sbb tu kena kurangkan sket sukatan gula dlm adunan. Biasa la tu kan, tak sah kalau derhaka bila baking nih hehe..


Che Mat, cam biasa ya, mintak izin nak kopipes resipi tu kat sini utk rujukan K.Nor di lain waktu.. mekasih.. 

SEXY STRAWBERRY (ROSELLE) MUFFIN by CMGebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
180 gram mentega berkualiti tinggi
170 gram gula halus @ kastor
4 biji telur gred A
350 gram tepung gandum*
20 gram baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
160 ml susu segar (mat guna susu sejat)
1 camca teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya (mat guna jem strawberry tanpa gula jenama "SMUCKERS")


CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur stau persatu dan terus memutar hingga gebu, jarak watu antara satu biji telur ialah 1 minit.
Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan putar rata.
Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan sudukan 1/2 camca teh jem strawberry di tengah2nya. Bakar 25 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan sepenuhnyaa...

* K.Nor buat 1/2 adunan jer dr resipi di atas, gula guna 75gm aje sbb jem roselle dah manis.

10 comments:

  1. salam kak nor...datang nak ngendeng muffin yang seksi tu..he..he..nak 5 ketoi bleh...

    ReplyDelete
  2. Wowww...nahe..nahe...jangan seksi2 yeaa dengan mat gebu..i tak relaa..hahaha..sabau jee kak nor nihh!!

    ReplyDelete
  3. salam kak

    hehe,menawan sekali ;)

    ReplyDelete
  4. arghhhhhhhh..jeles3.....nak jugak...wani nak......

    ReplyDelete
  5. wah muffin sexy ya..kita dah tergoda ni..ahaks..malu lah..hehehe auwwwww!

    ReplyDelete
  6. mas >> boleh2.. silakan.. sedap nih :)

    che mat >> haha.. k.nor seksi dgn cik abg jer la mat, dun worry :)

    pia >> jom mamam pia :)

    ladyzul >> ai like it 2 :)

    waniey >> tak nak bg, sbb tinggal k.nor ngat :)

    ayu >> ahaks... ai pun malu!!! hihii..

    ReplyDelete
  7. salam akak

    sabau jeee laaa nengok keseksiannyeee tuuu ^_*

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    hehehe...gelak sorang2 tgk telatah kak nor ngn cmg.

    Memang sexy muffin nie...comey.
    nnt nak cuba lah..

    saya pn jenis yang ska pakai whisk je Kak nor.sbb sama kes mcm kak nor jugak.

    ReplyDelete
  9. liza >> w'salam liza.. sabau jgn tak sabau.. kalau tak sabau gak suruh k.fida buat ya :)

    mys dear >> w'salam.. gelak2 kasi ceria sket kan.. :)

    try la sedap nih, lembut jer teksture dia :)

    ReplyDelete