f Secubit Garam: Petua di Dapur

N3 Terkini

Thursday, October 21, 2010

Petua di Dapur

Hari2 duk tayang show masakan jer kan. Rasa nak tukar2 la pulak dgn n3 lain. Kebetulan minggu lepas K.Nor ada terima email, bila dibaca terasa nak kongsikan pd org lain. Moga2 memberi manafaat sesama kita. Petua ni belum lg K.Nor cuba sbb tak ada lg kejadian periuk/kuali hangus dgn makanan melekat kat dlm tu tp rasanya boleh kita save atau cuba bila2 masa kalau2 terjadi perkara spt tu kan.. Apa kata kita sama2 cuba lepas tu boleh la kasi fed back kat sini semula ya.. :)


Jom kita tengok sedikit petua ni..



1. Jika periuk/kuali mengalami kesan kerak/makanan melekat:
- masukkan sedikit cuka bersama air ke dalam periuk/kuali dan panaskan, insyaallah kekotoran tu akan lebih mudah dibersihkan.

2. Bau dapur yg kurang menyenangkan setelah selesai memasak:
- didihkan air yg dimasukkan kulit kayu manis didalamnya dan bau kulit kayu manis ni dikatakan dpt menghilangkan bau yg kurang menyenangkan kat dapur tu.


3. Menghilangkan kesan minyak yg tumpah:
- taburkan tepung gandum atas tumpahan tu dan biarkan seketika supaya tepung tu menyerap minyak tersebut dan baru la dicuci bersih. Insyaallah kesan minyak lebih mudah dibersihkan.


* gambar2 pinjam kat pakcik google ya.. tq2 *

7 comments:

  1. Bagus jgk petua ni...blh digunakan..tkasih ya bg ilmu..

    ReplyDelete
  2. salam..

    kak nor kalau nk halau semut macam2 jenis semut ni ada petua tak nak buat macam mana? tq

    ReplyDelete
  3. maceh k.nor ...boleh digunakan nanti...ni yang cayang kat akak..

    ReplyDelete
  4. CT >> salam.. harap2 berkesan ya..

    masha >> cuba tengok kat sini http://101petua.blogspot.com mcm2 petua ada :)

    mas >> sama2 mas.. yg baik2 kita kongsi2 kan.. :)

    ReplyDelete
  5. ok, tq sudi kongsi petua....tapi tu minyak makan ke?

    ReplyDelete
  6. kalau kat baju tu tompok2 sebab terkena warna kat baju lain cam ner? leh kongsi? tq

    ReplyDelete
  7. noreen >> biasanya kalau kat dapur tu minyak masak la yg tumpah kan :)

    mmg payah gak nak tanggal kalau kena kaler baju lain.. cara saya, tenyeh dgn sabun mandi yg ketul (bukan cair) dan gosok2 la.. kena ulang2 kali gak buat tu.. kadang tu saya biarkan gitu jer, bila kita ulang2 kali basuh baju tu insyaallah lama2 hilang gak kaler yg menumpang tu..

    satu lg tengok la kalau baju yg terkena tu baju putih, saya rendam jer dgn clorox

    ReplyDelete