f Secubit Garam: Cendawan Goreng Hot & Crunchy

N3 Terkini

Monday, October 11, 2010

Cendawan Goreng Hot & Crunchy


Nampak best tak? Haaa.... ni bukan aje nampak best tp sememangnya best! Pedas! Rangup! Dan sedap! Resipi batter utk cendawan goreng ni K.Nor olah dr resipi Yogurt Fried Chicken Love2cook. Disebabkan tak ada tepung segera utk menggoreng cendawan kat dapur, K.Nor pun cuba la dgn resipi ayam Love tu, sbb anak2 K.Nor mmg suka rasa rempah kat ayam yg sedap tu.

Hasilnya dr olah situ sini, ternyata mmg sedap rasa cendawan goreng kali ni. Sekali goreng 400gm cendawan ni.. semua licin! Tak ada belen langsung.. hehehe.. To Love, tq so much sbb share resipi YFC tu yg dr situ K.Nor boleh create satu batter utk menggoreng cendawan. Sorry jugak kalau K.Nor dah memandai2 olah/otter resipi YFC Love tu.. Insyaallah lepas ni mmg stick guna resipi kalau nak buat cendawan goreng lagi..


CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
400 gm cendawan tiram
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cup/bekas yogurt plain
1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 1/3 cawan air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
Panaskan minyak dgn api yg kuat.
Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
Angkat dan toskan.
Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
Selamat mencuba :)

* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)


10 comments:

  1. salam kak nor....ni sy bwkan sos..leh tumpang sekaki tak :)))

    ReplyDelete
  2. sok mesti cari cendawan nih!tq kak nor..jasamu dikenang...=D

    ReplyDelete
  3. saya pun bawak sos ni k.nor..ada lagi tak?jgn kedekut tau..meh2 kita share2 makan sambil2 tgk berita TV.hehe
    pekenan dgn resepi ni

    ReplyDelete
  4. deliah >> salam del,kalau tumpang kaki watper, baik tumpang mulut dan perut hihihi

    kalamhati >> cari jgn tak cari.. hehe.. slmt mencuba ya.. mudah2an kena dgn selera :)

    anymz >> haha.. satu geng dgn del ek.. berita dah abis, so cendawan goreng pun abis gak la.. hihi

    ReplyDelete
  5. KakNorrrrr!!! U r just so innovative! I loved the way U adjusted the recipe to suit the mushrooms! I'm flying high here...coming to reach those mushroom fry! hehehe...;)

    Biasalah kak...we adjust recipe from the original always...baru boleh create new recipe kan...;)

    ReplyDelete
  6. bhn2 sumer ada .. nak wat jugalah hari ni. Tapi yg risaunya cendawan ada sket je.. takut tak cukup pulak. Almaklum semua org dlm umah ni suka bebenor dgn cendawan goreng..

    ReplyDelete
  7. tengok jer cendahwan akak dah tahu rangupp...sedapnya...

    ReplyDelete
  8. wah..sedapnya ..kena try ni utk cendawan goreng yg lebih crispy =)

    ReplyDelete
  9. salam nor,
    nampak rangup cendawan tu..kita pun dulu gunakan recipe love, hot & crispy chicken jadi ke hot & cripsy dory fish... sedap jugak..
    ni pun boleh masuk list very creativelah nor ni!..

    ReplyDelete
  10. love >> all thanks to u too love, mana k.nor nk dpt hasilkan resipi mabeles ni kalau bukan dr yr YFC :)

    yani >> kalau ciput kang berebut2 lak :)

    mas >> mmg rangup! krup krap jer hehe

    fawwaznuha >> try la.. mudah2an menjadi dan kena dgn selera ya

    ayu >> haaa tu la love ni yg pandai create resipi best2 kan.. hehe

    ReplyDelete