f Secubit Garam: Ke Thailand lagi..

N3 Terkini

Friday, October 22, 2010

Ke Thailand lagi..

Dua hari lepas dah ke Bangkok kan..  hari ni gi lagi. Menjamu selera dgn menu Thai lg nih.. Yg tu menu ayam, kali ni dgn daging lak. Masakan Thai mmg best, ratah2 aje mmg sedap. Cukup dgn rasa masam, masin, manis dan pedas! Dah ramai yg cuba masakan ni, ada jugak yg dah buat dgn ayam. K.Nor pun pernah try dgn ayam tp rasanya guna daging lg best. Try la buat ya bagi penggemar masakan Thai.


DAGING GRIL PEDAS

250gm daging batang pinang
1 sudu besar kicap
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam yg ditumbuk

Gaulkan semua bahan dan perap selama 30 minit.
Kemudian gril dlm oven atau frying pan hingga masak.
Hiris daging nipis2 dan ketepikan.

~ ** ~ * ~ **~

5 ulas bawang merah ~ dihiris halus
daun pasli/daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
5 bj cili padi ~ dihiris
1/2 cawan daun pudina ~ dicarik
2 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
2 1/2 sudu besar air limau nipis
1/2 sudu teh serbuk cili kasar


Masukkan kesemua bahan dalam sebuah bekas dan gaul sebati.
Masukkan pula daging yg dah dihiris nipis2 td dan gaul hingga mesra.
Rasa lah, biar ada pedas, manis, masam dan masin.

# nak lagi sedap, masak daging yg ada lemak2 skit. Tp kena ingat guna daging batang pinang aje ya, supaya cepat masak.

11 comments:

  1. salam nor..terima kasih resepi daging ni..akak memnag suka makan daging..
    lagi satu pancake tu..akak pernah buat pancake..tapi tak menjadi..
    kalau makan dengan sambal bilis..boleh tak..nak cuba jugak la..nampak cantik..dan sama je saiznya yang nor buat tu..

    ReplyDelete
  2. k.erna >> salam kak.. try la resipi ni dgn kaedah yg nor dah update tu.. insyaallah sedap pancake ni.. lembut dah gebus jer

    ReplyDelete
  3. kak nor...
    salam petang jumaat...wah....sedapnya menu thailand....

    mula2 baca tajuk entry kepala dah fikir akak ke sana...hahahahhaha....jauh menyimpang gitu

    but.... suka lihat resepi kak...selain tulisan yang mudah difaham..senang ayu nak ikut resepi kak yang mudah nie

    terima kasih..atas resepi ini

    ReplyDelete
  4. salam nor, penah buat tp guna ayam... pas tu termasin lak.... macam tumpah sos ikan dlm tu!... len kali nak try guna daging lak.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nor..Lin Mmg Gemar Makan Masakan Thailand...Tapi Kalau Lin Masak Apasal Tak Sama Rasa Dg Dia Org Masak Huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. salam K.nor..wah takyah g sana pun lih makan macam makanan orang sana gak kan...jimat belanja.

    ReplyDelete
  7. Ayoyooooo daging batan finang.....I lkeeee....cedap nyer kak...... Kak Nor..huk3...nak wat cam ner kak..sejak menjak false alarm ni...boleh tahan makin busy nyer ayu ni....thank u sudi mencemar dulu singgah rumah kita..:))

    ReplyDelete
  8. ayu >> salam ayu.. hehe sj2 wat gimik sket..

    k.nor mmg suka tulis resipi yg memudahkan org faham.. tu yg kadang2 panjang meleret nak bg org faham hehe

    try la ayu, sedap ni.. :)

    k.rose >> salam k.rose, kalau masak guna sos ikan, sebolehnya tak perlu dah masukkan garam sbb sos ikan tu dah masin.. rasa dulu baru masukkan garam kalau perlu

    lin >> sbb kita bukan org thailand kut hehhe.. iras2 tu boleh la masakan kita ikut dia org... cuba la lin, insyaallah sedap nih :)

    kerull >> betul2.. jimat tiket flight, jimat kos hotel.. kan hehe

    ayu >> sabar ya ayu.. mudah2an Allah permudahkan buat ayu ya..

    ReplyDelete
  9. salam akak...

    resepi niii cam kak nor penah bg dulu eeaakk??

    kalu same memang x rugi aahhh mencuba...sodaaappp ^_*

    ReplyDelete
  10. liza >> w'salam liza.. yep.. resipi ulang tayang jer nih... :)

    ReplyDelete
  11. salam k.nor, sedap nampak daging grill ni, nk cuba la nanti..hihi

    ReplyDelete