f Secubit Garam: Menu Udang Pulak ya...

N3 Terkini

Tuesday, October 12, 2010

Menu Udang Pulak ya...

Ermmm laku nampaknya bisnes Cendawan Goreng ya... bukan main ramai lg yg berkenan.. hihihi.. Dah2 la tuh, layan menu hari ni lak. Rasanya menu ni adik beradik gak la dgn Butter Prawn. Bahan2 lebih kurang sama jer cuma ada tambahan cereal. Rasanya pun lebih kurang jer dgn Butter Prawn versi yg pernah K.Nor buat dulu, yg ada jurai2 telur tu. Nak resipi yg tu boleh tengok kat SINI. Apapun rasa Cereal Prawn ni mmg sedap. Biasa la kan, udang buat la camna pun mmg insyaallah sedap sokmo :)


Resipi Cereal Prawn ni K.Nor amik kat rumah Gert. Dah lama gak berhajat nak try Butter Prawn versi letak cereal. Kata Gert, boleh gantikan oatmeal dgn nestum. Dan K.Nor buat ni pun menggunakan nestum walaupun ada stok oatmeal kat dapur nun. Lain kali kita try dgn oatmeal lak k.. TQ Gert sbb sudi share resipi ni.. Mintak izin ya, nak kopipes kat sini.. TQ...




CEREAL PRAWN/SHRIMP by Gert

Ingredients:
1 pound of large shrimps/prawns
3 tbsp of cornstarch
4 cloves garlic – finely chopped
2 sprigs of curry leaves
4 bird eye chilies – cut small
3 tbsp butter
½ cup oatmeal/nestum
2 egg yolks
2 tbsp of milk
1 1/2 tsp of chicken granules
1 tsp sugar
Salt and pepper to taste

1. Use a pair of scissors to cut off all the legs of shrimps. Cut alone the back and remove the black vein. Leave the head and shell intact. Pat dries the shrimps and seasons it with a bit of salt and pepper.
2. Lightly dredged the shrimp with cornstarch. Heat up some oil to deep fried it (I actually pan fried it) Remove them once they turn pink on both side.
3. Remove all the oil in the pan. Wipe clean. Beat the egg yolk and add in the milk. Stir and mix well.
4. Add in the 3 tbsp of butter to the frying pan. Swirl in the egg yolk and stir constantly. At this stage you will see lots of bubbles appearing in the pan. Add in the garlic, chilies and curry leaves. Continue to stir fry until fragrant.
5. Add in the oatmeal. Continue to stir and toss. Add in the chicken granules, sugar, pepper and salt.
6. Toss in the shrimps; continue to stir fry until the shrimps are well coated with the oatmeal. Dish out and serve.

4 comments:

  1. Hi KakNor...tenkiu for ur wishes on my Anniversary day ya! :D

    WOW, udang...my Hubby's fav! Love dah tak makan udang lagi...tak minat suddenly. Kalau buat sambal, I'll take gravy dia je...udang kasi kat Hubby n kids...hehe! :D

    ReplyDelete
  2. alahai sedapnya udang..saya suka udang tapi lately ni asek garu2 je allergic makan seafood tu hari..
    nak buat camne ni ya..
    tapi nak tapau udang tu boleh..?

    ReplyDelete
  3. kak noooooorrr aii miss uuuu *sambil cilok sekor dua udang

    ReplyDelete
  4. love >> uikk kenapa jd tak suka pulak.. takper2.. nanti bila love masak, pass kat sini ya.. gerenti licin pinggan tu :)

    anymz >> yg tinggal hanya piring nyer aje.. camna nak tapau hehe

    jiya >> kut yer pon miss ai, takkan sambil cilok udang akak tu :P

    ReplyDelete