f Secubit Garam: Cheesy Banana Toast

N3 Terkini

Thursday, December 2, 2010

Cheesy Banana Toast

Dah sarapan belum? Kalau belum jom sarapan dgn K.Nor. Menu simple jer arini tp cukup menyelerakan. Mana tak sedap, ada lemak banyak tu.. Takper sesekali menambahkan lemak yg sedia ada. Kalau hari2 mau bertambah2 kembang nanti hehe...


Sebenarnya K.Nor pernah tengok kat satu blog yg pernah buat toast cam gini tp masa tu lupa nak copy & save. Nama resipi pun K.Nor tak ingat apatah lagi nama blog. Jd K.Nor bg la nama baru CHEESY BANANA TOAST. Harap maaf pd empunya resipi ya kalau K.Nor dah mandai2 tukar nama resipi dan tak bg credit atau linkkan blog tersebut..

CHEESY BANANA TOAST
source: SecubitGaramNor67

Bahan:
2 keping roti
2 keping slice cheese
beberapa hirisan pisang
daun salad
tomato


Cara:
Panaskan frying pan dgn api yg sederhana dan letakkan sekeping roti.
Masak hingga garing permukaan roti tu dan terbalikkan.
Letakkan sekeping slice cheese di atas roti tersebut.
Bila cheese nampak dah mencair, angkat dah ketepikan.

Letakkan sekeping lg roti atas frying pan dan masak hingga garing.
Terbalikkan dan letakkan cheese yg ke2.

Susun pula hirisan pisang diatasnya.
Ambil roti yg pertama td dan telangkupkan bahagian cheese ke atas roti yg diletakkan hirisan pisang.
Masak utk seketika pd kedua2 belah supaya kedua2 roti td melekat dan cheese mencair.
Angkat dan potong dua.
Hidangkan panas2 atas daun salad dan hirisan tomato.
Sedia utk dimakan.

10 comments:

  1. kak nor ni, pepagi tayang yg bnyak lemak, makin bertambah lemak kat bdn ai ni nanti taw... hehe... nk yg kurang lemak kak... sepotong jek... hehe

    ReplyDelete
  2. Amboi kak nor sedapnya roti nie tambah pulak ada pisang.... Aduh, lain hari boleh cuba nie....

    ReplyDelete
  3. Akak, no words to explain how hungry I am now though tengah sakit. ;)

    Tumpang makan kat sini la kak! :D

    ReplyDelete
  4. yummy!
    saye pon salu buat nih.
    senang dan sedap.
    hahahaa.

    ReplyDelete
  5. salam kak

    waa,sedapnya cheese

    akak,bace komen akak kat DTS,akak ade mix blood chinese ye :)

    ReplyDelete
  6. salam kak....

    wah...mmg simple & sedap lah kak....kene try nih...mesti anak2 suka.... :D

    ReplyDelete
  7. salam k.nor ..... wahhhhhh .... nyum nyum nyum ...... rasa nak makan roti lak jam2 ni .....nasib baik pose ari ni .....mudah dan ringkas lah resepi ni .... petang harus nanti balik dari opis nak cuba lah .... mintak izin ambik resepi ye ....

    ReplyDelete
  8. ana >> wokey boleh aje, nah amik roti jer sekeping.. aci kan haha

    qira >> try la.. sesekali makan cheese gini tak per kan.. jgn hari2 sudah :)

    love >> syian dia.. semoga cepat sembuh ya..

    atienalova >> yer ke..sedap kan :)

    ReplyDelete
  9. pia >> assalam pia.. gitu la kira2nya.. it's from arwah mak k.nor :)

    lia >> try la.. shedapppp shangat hehehe

    khai adry >> assalam en.khai.. best ni.. try la..

    oo puasa ya.. alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  10. salam

    wah,.,
    menarik nii..boleh cuba nnti =)

    ReplyDelete